意見反饋
義工

夫婦情感 今日: 5|主題: 38909

跳至
做家庭主婦快瘋掉

民房

國民生產總值:87

做家庭主婦快瘋掉

老公又走了, 我是說他上大陸工作. 又要等WEEKEND他才回來.

重複重複重複, 天天洗那幾隻豌, 熨那幾件襯衫, 拖過的地板一下子又塵土飛揚............家庭主婦真的不是人人可以做的, 且沒有薪水, 又無人讚好.

對不起, 請給我抒發一吓, 因為做家務做得很倦. 而且get sick for a whole week.

禁止發言

國民生產總值:14500

好媽媽勳章

Re: 做家庭主婦快瘋掉

珍珠宮

國民生產總值:34299

明珠930 寫道:
拖過的地板一下子又塵土飛揚............

yes....拖極都勁多塵!
好好過每一天......

洋房

國民生產總值:144

roccomami 寫道:
搬上大陸同老公一齊生活

民房

我也想, 但他地方全是男人. how?
lok媽咪 寫道:
[quote]
roccomami 寫道:
搬上大陸同老公一齊生活

[/quote]

大宅

國民生產總值:3035

有「營」勳章 好媽媽勳章

放個紙拖把係廳囉~得閒就拖兩野~好乾淨

大宅

國民生產總值:4565

做家庭主婦真係少D耐性都唔得架,我就成日做到發脾四喇,皆因D家庭做極都有,仲慘過做賓妹~
我好明白樓主你既心情,不過開心D啦,俾心機做好呢份工~~

別墅

國民生產總值:577

jacquesau 寫道:
[quote]
明珠930 寫道:

yes....拖極都勁多塵! [/quote]
山晒窗都係咁,都唔知d塵係邊到來

大宅

國民生產總值:4565

Joey_Au 寫道:
[quote]
jacquesau 寫道:
[quote]
明珠930 寫道:

yes....拖極都勁多塵! [/quote]
山晒窗都係咁,都唔知d塵係邊到來 [/quote]

你地係塵都好過我吖,我老爺同99日日都過嚟我屋企,阿老爺痾尿奉止都痾到周地濕晒,我勁怕污糟,仲要幫佢埋尿,話佢又驚傷佢自尊心同埋會嬲左我,唉....唯有佢去一次廁所,我就偷偷抹一次

複式洋房

國民生產總值:253

係,好累,做多無人讚,做少比人話嬾,辛苦冇人知,仲以為你好嘆.

珍珠宮

國民生產總值:34299

purple06 寫道:
係,好累,做多無人讚,做少比人話嬾,辛苦冇人知,仲以為你好嘆.

好好過每一天......

珊瑚宮

國民生產總值:116125

王國長老

何不考慮有自己工作? 一個女人有工作,有自己經濟能力,又唔會咁苦悶!

複式洋房

國民生產總值:309

edea 寫道:
何不考慮有自己工作? 一個女人有工作,有自己經濟能力,又唔會咁苦悶!

eden的提議係好方法.
to:樓主,
大家身為女人當然知道做家務係好辛苦~~!!盡情呻啦係呢度!!!大家都會支持你--->"所有偉大的全職主婦都要做好呢份工"
我愛鱆魚&小b~

大宅

國民生產總值:2542

搵份part time做下啦,若果唔係,你老公返來時,你只懂跟他說做家務有幾辛苦,甚至做完一個星期家務,到你老公回來時,你都已經發脾氣了. 一於出去做野,佢返來的前一日才做家務.

我之前一放工回家,就會不停手做家務,超累呀,單是燙衫,已經要企足兩個小時. 結果,現在寧可俾錢定期請part time做家務,咁自己就可多d時間休息甚至兩公婆拍下拖.

別墅

國民生產總值:527

請問要否照顧bb呢?
如果請工人,自己做 part-time, 人工都俾晒佢啦......

真苦惱!!

男爵府

國民生產總值:7578

你老公返佐大陸工作,點解仲日日有碗洗、有衫iron??

民房

因為我有一個son 8 years old. :wink:
joeyma 寫道:
你老公返佐大陸工作,點解仲日日有碗洗、有衫iron??

公爵府

國民生產總值:26001

hashtag影視迷勳章

agree. 做過咁多份工, 最難頂係呢份.

purple06 寫道:

珊瑚宮

國民生產總值:107453

好媽媽勳章 畀面勳章

做家庭主婦係咁架啦..每日都不停repeat做同樣既事..家務係永遠做唔完架

不過又諗下..小時候..返學..都係不停repeat做同樣既事(返學,做功課,溫習)...大左返工都係一樣(返工,打字,放工,happy hour)...只係階段唔同左之嘛

男爵府

國民生產總值:6946

我都曾試過有半年家庭主婦的經驗,可能由打工女郎轉工去做家庭主婦啦,又幾enjoy

跳至
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.