夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

Re: 做家庭主婦快瘋掉

咁我都好d,養下小動物過日晨~
郁D就起晒鋼, o係論壇好難生存架, 學下大方d接受人地建議, 唔好咁小家!

男爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

其實,我情況都好相似,但我好enjoy做家庭主婦呀! 覺得好舒服又自由wor....平時同囡囡一齊,返左學,上興趣班時我就自己行街街,放左學就教佢做功課溫習,咁一日就過左喇!到週末,老公返黎,就陪我地行街食飯....好開心架!
可能,我份人唔怕悶又好獨立,唔駛人陪,自己一個人都冇問題,最緊要唔好煩啦! 又可能以前份工好有壓力,宜家唔駛返工後個人好輕鬆咁..
可唔可以叫你囝囝做番自己的事呀? 都8yrs啦! 應該要獨立,自己照顧自己..咁你自由左,時間多左,不如去學下0野,見下其他事,咁生活環境擴大左,視野廣闊左,個人心態會有改變,就唔會咁苦悶架喇!
雲師奶 該用戶已被刪除

洋房

我不是不快樂, 只是想抒發一吓, 可能今早感冒還未清, 覺得有些倦, 所以有感而發, 而今晚到我的兒子發燒, 剛剛看完醫生, 真的很倦,丈夫又不再身邊,但是我的家務已經做完了, 明天應該可以休息一吓, 不過還要照顧小朋友,所以家庭主婦永遠都是很busy.

珍珠宮

2024年龍年勳章

我覺得做家庭主婦好辛苦呢~~~我真係唔喜歡做呀!! 所以我寧願返工比老闆鬧都唔想做家庭主婦呢~~
希望每天開心渡過 ;-)

禁止訪問

子爵府

好媽媽勳章

其實累既話就休息下...你老公返黎可能無出聲讚你...但係佢返到屋企見到屋企乾淨...佢會覺得舒服...

[url=http://lilypie.com][img]

別墅

I think being a housewife has more stress than going out to work. Being a 24/7 mom is really tiring. It's boring but very much to do. Maybe I used to be the princess in my family so I didn't need to do anything at home, but now I'll have to do everything. Even tho I don't mind doing houseworks but the worst part is everytime I've started to clean up my 2.5 yrs old daughter will start to yell and scream begging me to play with her. Or when I start to tidy up the house, whatever I put away my daughter will take it all out right away. I wanted to make the house clean and tidy too but I just can't. I'm getting crazy too. My husbund always tell me to clean up the place but he didn't realize I DID try to clean and I DID clean, just that our BB will mess up the place in no time. I have no personal time and i have no friends here. Wanna die.

男爵府

joanne831 寫道:

:-( :-( :-( :-( 尢其係有時哮喘發,或者病得好辛苦嘅時候......已經無氣無力又累....重要照顧2個....

病嘅時候每日一定要做嘅包括:買餸煮飯...洗衫...晾衫...吸塵...拖地...執屋....幫小朋友沖涼....教小朋友做功課...溫習....

星期六重要同佢地去課外活動 :-( :-( :-( :-(

我女下午1:00~2:00跳舞
我仔2:00~4:00學兵乓波~~~~

重要一定留係嗰度3個鐘頭睇住佢地 ......好累好累都冇得瞓呀..........:-( :-( :-( :-( :-( :-( :-( :-( :-( :-( :-(

就算好辛苦老公返到都要哈哈笑..... :-( :-( :-( :-( :-( [size=xx-large]好想大叫:我好辛苦呀!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

我同你一樣都係要湊兩個,我個仔仲要係得一歲,樣樣都要睇得好緊,日日又要招呼阿老爺奶奶,又要做家務,又要煮飯....家務一樣接一樣,我都覺得透唔到氣,我覺得你好叻,老公返嚟都仲可以對住佢笑笑口,我就唔得,我好多時都做到黑口黑面,有時我真係唔想咁樣,之不過越親密既人我就會越表現真我,我都唔知點先可以改變到自己~

別墅

我做了家庭主婦約有六年, 只需湊一女, 回想當初, 女兒太小, 不懂照顧自己, 而我又唔記得佢只得幾歲, 跟公司的同事可不同呢, 從此再不是自己顧自己了

不過, 今日我又覺得, 好彩當天,決定回家照顧小朋友, 現在, 我們的關係可好呢, 還有, 我時常慶幸, 當初年輕力壯好把關, 頂得住, 往後,仔女大了, 你可有一生無限的美好回憶呢,

有時, 辛苦得滯, 坐下來, 抖一抖, 少清潔一天, 不打緊, 儲夠力量, 明天再來.

叫一次外賣, 大家都有新鮮感, 何樂不為?

再不然, 相約家庭背景差不多的聚一聚, 傾一傾, 小的有伴玩,
老公陪我, 我當節目呀啦

你老公每晚放工都對你笑呀 ? 你就好啦, 我的老細一晚, 都唔多開口, 上床前, 我時有問他: 你今晚究竟跟我說了多少句話? 跟住傾吓傾吓, 我就會好心d啦

其實, 份份工都咁難做, 這一份主婦工無話會又唔比其他容易, 只不過要等多年後才可見成績罷了.

別墅

我同老公申請, 起碼每星期會有2-3小時的自己時間, 我可以行下街, 整下頭髮, 抖下氣, gum樣對自己,對家庭都好.

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

做家庭主婦幾好呀,至少只有你炒佢無佢炒你
我同樓主差唔多,老公又係係大陸工作,星期五才返來,有個6歲仔仔,每日帶仔返學,就買餸執屋,跟住就係自己時間了,上下網,搵下朋友中午食飯,又要接仔了,放左學就開始忙了,每星期都期待星期五老公回來,所以日子過得很快,現在反而習慣老公不在身邊的日子^^

禁止訪問

禁止訪問

男爵府

我都做咗家庭主婦呢份工成年喇, 囝囝都1歲. 真係辛苦過
以前返工好多, 唔夠訓不特止又無私人時間, 不過每日見到
bb咁得意咁開心辛苦d都無計喇.

珍珠宮

miccheung

我覺得你好樂觀&積極呀!

我諗我就唔得啦....有排學!

比著我:當我習慣老公可以唔係身邊時,我諗我會想離婚囉!因為有同無都一樣囉!
好好過每一天......

大宅

明珠930,

我唔係家庭主婦, 不過每日朝9晚8係返一份工, 晚8朝9係屋企又咪其實係另一份工。 無工人, 都係要做家務同煮飯(一條龍服務)。 所以而加女人其實係辛苦過男人!!!

你睇呢度有幾多家庭主婦都同你一樣, 所以辛苦時諗吓好多人都同你一樣辛苦, 唔駛唔開心噃! 你地可以唔開心時上黎bk呻吓, 互相鼓勵吓, msn仲得!!

總之, 有大把bk姊妹支持你喎!!

男爵府

在我而言做家庭主婦不是瘋掉的主因, 而是辛辛苦苦做完後得不到應同感才是主因, 我姑9剩係話佢細佬(我c6)做野辛苦, 我99仲勁呀, 話我係屋企有咩野做呀, 洗衫有洗衣機, 剩揍仔之嘛, 佢都係女人, 佢都做人呀媽, 唔明點解佢咁都會講得出口, 好似講到我係屋企印印腳佢個仔就要辛苦出去工作養家咁, 心唸, 無我你個仔可以無後顧之憂出去做野, 返嚟有住家飯食, 有個健康囝囝唔洗佢擔心咩?? ?-( 生人唔生腦, 咁大個人諗野剩係諗一邊 ?-( ?-( , 好彩老公知我辛苦, 返嚟仲會幫手做家務, 咁就真係乜都抵番哂啦

民房

最主要老公支持,知老婆辛苦,大部份99&姑9(無結婚嗰d),多
多要求,但是自己唔會do,妳做係應該嗰d心態. ?-(

子爵府

我都係, 要番工, 屋企乜都要我做晒, 我c6係拎隻杯都要我做0既人, 有時都有少少老馮。佢唔明點解我會咁辛苦。有時佢係明, 但都唔會去幫手, 因為佢會越幫越忙。
之前搵得多錢, 份工又忙,九點幾番到屋企仲要煮飯, 煮定佢聽日帶同聽晚食。後來我寧願搵少0的, 多番少少時間可以料理個家, 先冇咁辛苦。
好彩我冇小朋友,如果唔係做死我都得。
cycream 寫道:
明珠930,

我唔係家庭主婦, 不過每日朝9晚8係返一份工, 晚8朝9係屋企又咪其實係另一份工。 無工人, 都係要做家務同煮飯(一條龍服務)。 所以而加女人其實係辛苦過男人!!!

你睇呢度有幾多家庭主婦都同你一樣, 所以辛苦時諗吓好多人都同你一樣辛苦, 唔駛唔開心噃! 你地可以唔開心時上黎bk呻吓, 互相鼓勵吓, msn仲得!!

總之, 有大把bk姊妹支持你喎!!
老虎囡2010年2月10日於嘉諾撒出世喇, 早過預產11日~ 重6.71磅

首頁

尾頁

跳至