自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

各位媽咪,可否比d意見我?

04年生左bb後就一直都系珠海住(我系珠海人)之前我老公为左可以同我地生活,就過珠海做饮食,不過衣家無得做了,佢要返香港揾野做,我99系香港都退左休,我想留系珠海做野.帮补屋企,但bb无人帮我凑,我应吾应該送埋bb跟老公返去?

子爵府

好媽媽勳章

Re: 各位媽咪,可否比d意見我?

你應該留番珠海,起碼各樣開銷都平過香港,而且你去到香港好難搵工做.反而留响樹,請個媬姆都係幾百蚊.點計都慳唔少.仲有唔好旨意99幫你湊,因為老人家唔同你個套湊法,佢體力又唔夠,俾佢湊有d危噃.
春有百花秋有月 夏有涼風冬有雪 若無閒事掛心頭 便是人間好時節

珍珠宮

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 親子王國15週年勳章

[quote]
renren 寫道:
你應該留番珠海,起碼各樣開銷都平過香港,而且你去到香港好難搵工做.反而留

禁止訪問

珍珠宮

你在珠海工作有多少錢?

複式洋房

首先好多謝你地嘅意見,我bb就來3歲了,上年開始系珠海番bb班.如果留系珠海做野2000~3000右 :-(

別墅

BB都係留係珠海啦, 因為如果bb交俾99, d尿片食物學費...係hk會好貴,分分鐘你賺到都唔夠俾, 相反你自己照顧bb, 你老公可以只俾少少家用就夠你地2母子生活, 你有幫輕老公份心意已經好好啦, 可能你要接受佢少咗上來, 因為車費好貴, 你地用網上通訊見面多d, 盡量補番下啦.

複式洋房

[quote]
米米女 寫道:
BB都係留係珠海啦, 因為如果bb交俾99, d尿片食物學費...係hk會好貴,分分鐘你賺到都唔夠俾, 相反你自己照顧bb, 你老公可以只俾少少家用就夠你地2母子生活, 你有幫輕老公份心意已經好好啦, 可能你要接受佢少咗上來, 因為車費好貴, 你地用網上通訊見面多d, 盡量補番下啦.[quote] 你講得好啱,不过如果我帶住bb就無得做野,單靠老公佢會好吃力,因為62同99都退左休.唉.............

別墅

你老公點睇呀?

如果你好想做野, 你再睇睇身邊有無人幫手揍bb啦(媽媽,親友), 我未有小朋友, 唔清楚全部駛費, 最近聽大嫂講屋企附近間幼稚園, 讀半日學費連茶點雜費要2千幾1個月, 讀全日仲貴要去到3千幾1個月. 宜家6299年紀大, 好多時會太寵d孫, 教導上未必及父母.

或者大家辛苦多3年, 等bb入小學時再出來做野幫補家計.

複式洋房

米米女 寫道:
你老公點睇呀?

如果你好想做野, 你再睇睇身邊有無人幫手揍bb啦(媽媽,親友), 我未有小朋友, 唔清楚全部駛費, 最近聽大嫂講屋企附近間幼稚園, 讀半日學費連茶點雜費要2千幾1個月, 讀全日仲貴要去到3千幾1個月. 宜家6299年紀大, 好多時會太寵d孫, 教導上未必及父母.

或者大家辛苦多3年, 等bb入小學時再出來做野幫補家計.
我都想囡囡番hk讀,不過都未報名.我e家真系煩到爆,我99住青衣,應該吾難揾學校吧......如果系度倍佢一排,等佢熟左d環境,我先番大陆做野,甘會吾會好d呢?

首頁

尾頁

跳至