懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

產前去健康院檢查,是否可當病假?

原本朋友話我知,產前去健康院定期檢查,
係可以當病假,但係果張叫"到診紙",
而且上面寫明"這張不是病假証明",
所以我都唔知要向公司申請當
sick leave or annual leave??

有無人可以幫我解答,thanks a lot

大宅

Re: 產前去健康院檢查,是否可當病假?

我公司你當sick leave的. 但佢地會註明時間, 所以最好約左幾點, 差不多時間才由公司出發去睇比較好d, 如果唔係真係要請好多假的.
小叭係06年12月5日出世時重3.23kgs,1個月4.55kgs,2個月6.40kgs,3個月7.72kgs,4個月8.20kgs,5個月8.80kgs, 6個月10.00kgs, 7個月9.55kgs, 8個月10.00kgs, 9個月10.16kgs, 10個月10.45kgs, 11個月10.91kgs
(4個月第一次反身, 5個月坐, 8個半月爬, 9個半月出牙(上面兩只),10個月出牙(上面兩只)12個月7只牙, 11.81 kgs

細叭係09年1月26日出世, 體重6磅半.
4個半月轉身, 5個月識坐, 7個半月出第一只牙(下面)

別墅

should be count as sick leave but I heard that 到診紙 will state it is am or pm.. If it doesn't state, then you can take the whole day off...

大宅

大宅

我公司都係當病假,而且你去覆診,公司係一定要比你去

別墅

唔該哂你地,到診紙有寫上午定下午架!!

我係請半日, 但係想知勞工法例,
係未當病假?

大宅

依勞工法例一般病假須連續4日方可取回五份四人工. 但大肚就唔同, 就算一天檢查都可以計五份四人工. 我亦詣問過勞工處如果到診檢查後返工又點計, 佢就話可以除開鐘數計五分一扣除. 不過好少公司咁cheap, 人地檢查完趕返工仲要扣錢. 不過世界上咩人都有既. 好彩我公司唔會扣我錢, 如果真係有唔舒服可以晏返或早走都唔會扣我錢.....

首頁

尾頁

跳至