自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

請各位評下理

我係呢間公司啱啱做夠3個月,但係呢3個月期間過得好辛苦,呢度D人好衰,蝦新人,但為左2個仔我唯有忍落去,因為呢度返工近我屋企,又收得早,放17:15,仲要返五日,但問題係出自擒日,佢地班人竟然叫我交$40生果錢,仲要係個個都要比,我想問吓我應該點做?

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 睛靈勳章

Re: 請各位評下理

乜野叫"生果錢"? 要嚟仲乜ga??

大宅

"生果錢" 既意思係 for 佢地平時買零食時用的, 但我入黎做左咁耐都無食過佢地買返黎既食物,我覺得如果要買野食咪自己顧自己囉,點解要咁樣收錢唧?佢地成日買埋D炸魚旦,砵仔糕之頪的食物,由唔問吓我喜歡食咩?如果我唔比又好似唔係好合群咁,佢地依家對我已經唔係好個只,如果連呢D錢都唔比,我都唔知會有咩好日子過? :-( :-( :-(

大宅

我估係職員之間的"福利",大家拿少少錢出來,跟住會有人負責買野食,任何人都可以食,係一個令大家和諧的活動。用完就再收錢。

p.s. 我以前公司都有,係d基徒諗出來的,不過唔係叫生果錢,係叫零食基金。

男爵府

我都會照比。 下次

禁止訪問

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 睛靈勳章

咁如果我唔喜歡食零食, 夾嚟仲乜?? 但長遠計.....如果你覺得唔夾會好難同d同事相處, 而數目又唔係大既, 就算啦~ 你新入職可能未同同事相熟啫, 熟咗可能會開心呢

禁止訪問

複式洋房

monchhichiip:

我諗佢地見你岩岩過左試用期,可能想掘下餐飯咁。
都唔知d規拒點黎 我係依家間公司未做夠一年,想當初岩岩做滿三個月,都俾同事掘請食飯,不過我同佢地講我人工唔高,屋企重有個bb要養,可唔可以改請下午茶,佢地都接受。

大宅

I don't think your colleagues want to take advantage from you.
It's just a kind of "social activities". Don't take it too serious.
It's only $40 and will buy you "friendship", I think.
Smile more and don't calculate other's intentions.

Good luck

:-P

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 親子達人勳章

其實生果$$/零食$$ 係公司都好common.
你有份夾錢,當然可以要求自己想食既野啦..唔食零食,咪食生果囉.提議自己想食既野.

民房

agree with cmama.
just $40 and will buy 'friendship', it's worth it.

男爵府

開心吸收勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

令自己好過d,我都會比﹗

子爵府

好媽媽勳章

咪當入會費囉,可能見你呢三個月忍到佢地咪浸埋你玩,希望以后有好日子過啦
春有百花秋有月 夏有涼風冬有雪 若無閒事掛心頭 便是人間好時節

大宅

呢d野小數怕長計 如果有食o既就比返d都應該 不過你做得唔開心就搵第二d工轉lor!! 世界有好多唔同野變出o黎o既衰人ka!!

大宅

呢d野小數怕長計 如果有食o既就比返d都應該 不過你做得唔開心就搵第二d工轉lor!! 世界有好多唔同野變出o黎o既衰人ka!!

伯爵府

為左份工都要俾~
唔係你第時做野好辛苦~

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

我舊公司都有架!
不過係遲到既要罰錢,
如果個個都咁好死唔遲到,
就Fix 一個數出黎人人夾囉。
有時夾左錢,又一齊去超市,
呢D 都係大家混熟既一個方法,
雖則說做野時做野,但同事之間呢,
大家傾得埋,咁做野都開心D 既。

別墅

我地之前都係罰遲到錢, 我試過罰過百添:-(

置於你果$40, 換轉係我都會照俾, 熟少少時食食下再提議買d咩好食, 話晒份工放得早又近, 仲係5日工, 的確省到唔少時間, 車費都省好多, 亦有個食野機會大家熟落下.

麟媽媽 寫道:
我舊公司都有架!
不過係遲到既要罰錢,
如果個個都咁好死唔遲到,
就Fix 一個數出黎人人夾囉。
有時夾左錢,又一齊去超市,
呢D 都係大家混熟既一個方法,
雖則說做野時做野,但同事之間呢,
大家傾得埋,咁做野都開心D 既。

首頁

尾頁

跳至