懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

民房

13 weeks BB, 媽咪反應該怎樣?

各位準媽媽,
我BB有13 Weeks.但因為照 ultra-sound發覺子宮裏面仲有啲血 , 所以 BB仲未算穩定. 我有啲擔心.
之前醫生話只要有作嘔回胸脹o既感覺就等如BBo既存在同長大 , 但13weeks之後已經無作嘔o既感覺, 胸脹o既感覺亦減輕, 是否正常呢 ?

男爵府

2024年龍年勳章

Re: 13 weeks BB, 媽咪反應該怎樣?

HI;Cobiebie:
我都係13w,之前都係作小產,但我就一路都冇嘔過,呢2w返而輕

男爵府

2024年龍年勳章

我都係13w,之前都係作小產,但我就一路都冇嘔過,呢2w返而輕

男爵府

2024年龍年勳章

珍珠宮

好媽媽勳章

Cobiebie 寫道:
之前醫生話只要有作嘔回胸脹o既感覺就等如BBo既存在同長大 , 但13weeks之後已經無作嘔o既感覺, 胸脹o既感覺亦減輕, 是否正常呢 ?

好多孕媽媽在頭3個月都有作嘔作悶, 胸脹的感覺.
但過了3個月後, 約在13-14週開始, 作嘔作悶的感覺會慢慢消失. 所以你的情況應該係正常的.
如果你擔心, 可以問下私家醫生有冇需要密d, e.g. 2-3週覆一次診.
其實過了頭3個月, bb應該都算好安全的了. 如果媽媽/醫生覺得bb未算穩定, 媽媽應多休息, 保持心境開朗, 千祈唔好拎重野.

大宅

Cobiebie,

其實個個人既反應都有差別既, 你唔洗咁worry架,
最緊要係唔好4圍走 多d休息, 之前我都有血係裡面仲流啡添. 我的中, 西e 都不約而同叫我5好飲milk until 14weeks 我先可以飲 (真係唔知why, 但我都聽話當時無飲)
同埋5好食木瓜 苦瓜... and d寒涼野 凍野都5好飲woo 
我醫生話比我知話12weeks後都穩定架 同埋e生話差不多第4個月左右害喜的現象會逐漸消失(e.g. 嘔吐)
我e+ 16weeks 輕輕按到胸部也有脹痛的感覺, 作嘔就時不時有; 有d人真係唔放心既話會去買胎兒心跳機. 但我自己就無買.因為我有朋友叫我唔好買 因為買左我會日日 (甚至一有時間) check 下bb心跳 始終d 電波野都係5好比bb接觸咁多.

大宅

hello all,

I am 10 weeks, breast is so painful, 我有時早上趴下瞓幾分鐘先舒服, 會唔會壓到BB?

首頁

尾頁

跳至