自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 親子王國15週年勳章

Re: 你頭痛會唔會食止痛藥?

me 3 通常我頭痛都係因為唔夠瞓或作病先至會咁, 所以我都係會瞓下或睇醫生就 ok....

appleyuen 寫道:
me 2 我而家都痛到cc下,but我都冇食藥[quote]
choleliu 寫道:
唔係痛到cc下我都唔會食﹗
[/quote]

別墅

我又係有頭痛的問題, 通常都忍下先, 如果可以的話就去sleep, 如果係office就冇計, 忍到忍唔住先食藥

大宅

of couse, take panado

大宅

如果個排間唔中一兩次會食止痛藥
但係成日都頭痛就會煲川芎白芷魚頭湯,飲兩次就好番晒

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

盡量唔食.......
忍到放工就精神爽利 :mrgreen:

男爵府

頭痛時會想嘔同怕光通常係"偏頭痛", 原因通常係對某類食物敏感, 特別係奶, 芝士, 朱古力 ...但係人人唔同, 如果小心留意頭痛前食過咩, 盡量避免就得! 我係經常頭痛, 通常係食熱既甜野(熱糖水), 熱麥皮 ... 就有9成機會出事!
monchhichiip 寫道:
我都係經常頭痛既人,每次頭痛我都會食2粒特效必理痛先止到痛,試過痛到嘔,去睇過E生照過都係話無事,E生話可能係精神緊張引起,曾經都有人教過用寶礦力半罐加半杯水(即一比一份量)飲完後唔痛,但我試過唔WORK囉,我都好想搵到一個可以唔駛食藥而止到頭痛既方法

男爵府

我都經常頭痛,痛的時間可以好長,最長試過連續3日。如果唔係痛到想死或者有緊要野做,我係唔會食止痛藥!
我有時痛到頸都痛

大宅

我頭痛都係因為太用神,或者唔夠訓,只要休息下就ok,所以我唔會食止痛藥

子爵府

HI, apple,

聽你咁講你成日都會頭痛, 尤其係M前添~
你既情況同我都好似, 我又係咁,
M前同來經既時間都會好唔舒服,
我近排去睇左另一個中 E, 之前我都睇過好多E生架啦~
呢個女中E又真係幾好,
佢同我把完脈之後, 話我氣虛血弱,
佢仲解釋俾我知點解, 佢話因為女人來經前,
D血氣就要走入子宮作好準備, 咁我唔夠血氣,
咁當D血氣都走去下面時, 上面咪唔夠, 會好似缺氧咁,
就會開始頭痛囉~ 而且來經時, 個人既血氣唔夠,
又會令到人頭痛, 什至肚痛添, 同埋D野會來得唔好~
有D人會一D一D咁黎, 亦有D人就會黎得好長時間, 好多咁,
所以, 好多時我來經都會好唔舒服~
咁依家佢就開左D中藥俾我食, 食左又真係好好多喎~
同埋佢話我既體質係涼底, 千祁唔可以飲涼野同埋茶葉茶,
涼茶呀, 凍野呀都唔可以, 飲左個人會好辛苦,
所以, 我依家都係响度戒緊飲凍野架啦~
佢仲叫我唔使特登去買d咩補品黎食,
叫我買d玫瑰花茶沖黎飲,
佢話玫瑰花茶養血, 平時多d沖黎飲, 個人身體都會好d,
我依家都飲左成個月, 覺得比之前好左,
起碼唔會成日頭痛囉~
講出黎同大家分享下啦~

琥珀宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

ruby

多謝分享! 你可否介紹個中e比我,我而家都睇緊中e調理身體,睇左5次,個頭都仲係成日痛痛暈暈咁 好辛苦:cry:
玫瑰花茶得架 我屋企都有包,等我多D沖來飲下先
rubytang 寫道:
HI, apple,

聽你咁講你成日都會頭痛, 尤其係M前添~
你既情況同我都好似, 我又係咁,
M前同來經既時間都會好唔舒服,
我近排去睇左另一個中 E, 之前我都睇過好多E生架啦~
呢個女中E又真係幾好,
佢同我把完脈之後, 話我氣虛血弱,
佢仲解釋俾我知點解, 佢話因為女人來經前,
D血氣就要走入子宮作好準備, 咁我唔夠血氣,
咁當D血氣都走去下面時, 上面咪唔夠, 會好似缺氧咁,
就會開始頭痛囉~ 而且來經時, 個人既血氣唔夠,
又會令到人頭痛, 什至肚痛添, 同埋D野會來得唔好~
有D人會一D一D咁黎, 亦有D人就會黎得好長時間, 好多咁,
所以, 好多時我來經都會好唔舒服~
咁依家佢就開左D中藥俾我食, 食左又真係好好多喎~
同埋佢話我既體質係涼底, 千祁唔可以飲涼野同埋茶葉茶,
涼茶呀, 凍野呀都唔可以, 飲左個人會好辛苦,
所以, 我依家都係响度戒緊飲凍野架啦~
佢仲叫我唔使特登去買d咩補品黎食,
叫我買d玫瑰花茶沖黎飲,
佢話玫瑰花茶養血, 平時多d沖黎飲, 個人身體都會好d,
我依家都飲左成個月, 覺得比之前好左,
起碼唔會成日頭痛囉~
講出黎同大家分享下啦~

大宅

我會食 1000mg 撲熱息痛(paracetamol 又叫做acetaminophen),相等於兩粒普通必理痛。

laughin' to keep from cryin'

子爵府

hi, apple,

唔使咁客氣!~
我想問你依家屋企既玫瑰花茶, 係咪一朵朵小花芯個種呀?
因為之前有朋友問我係咪連埋茶葉喎,
所以, 我要講清楚d, 玫瑰花茶係淨得d 小花芯果d,
唔好連埋d茶葉呀~
我個中e係元朗架, 你住邊架, 會唔會離你屋企好遠呀?
如果, 近既話就好囉~

琥珀宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

ruby

我果D玫瑰花每朵都有花'返'係咪即係葉呀
元朗好遠 我住HK架 :cry:

珍珠宮

畀面勳章

會......不過如果有得訓覺就唔會食, 因為訓醒多數都冇事!!!

翡翠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

會食頭痛藥架, 仲係快 2 倍o個隻. :mrgreen:

坊間話頭痛時飲寶 x 力加暖水, 我就吾多信勒.

別墅

一定會!
:-)

大宅

choleliu 寫道:
唔係痛到cc下我都唔會食﹗

我都係,痛左成日都仲痛,就會食
晴晴藍藍小天地[img align=right]http://lilypie.com/pic/060814/rHZZ.jpg[/img]

大宅

盡量唔食.
JO JO PIG

伯爵府

Hi rubytang ,

I live in Yuen Long,
Pls Pm the doctor name to me.

Many Thanks

子爵府

啊, 係花瓣, 總之唔係加d茶葉落去就ok啦~
係呀, 係元朗架, 所以, 對於你黎講都真係幾遠~

首頁

尾頁

跳至