跳至

首頁

尾頁

別墅

我比我個印印激到我喊到收唔到聲......

我個印到左半個月.....好錫我bb...但係做野真係好唔般...
今日我同個印印同bb去健康院打針
.......佢1路行1路發夢.....
行快我10個身位有多......我叫停佢
佢都唔跟緊我.....成日推住個bb車直驃.....
我己好黑臉......都好聲好氣同佢講,係好危險
打完針行反屋企個條路同佢行過不下10幾次
佢依然發夢.....仲自己轉彎行....唔係1齊過馬路...
我又再1次好聲好氣同佢講,係好危險
行到屋企lift 口,bb係車度喊
但係lift 門已經開左,佢仲想抱bb
我同佢講好快反到屋企,一陣先抱之際,
lift門關左......佢唔識開門....之後係屋門口
入左屋我好激動.......係禁喊 :-( :-( :-(
我好唔想用吵鬧方式去教.......
但係係好炆.....炆到喊到我死死下
..反工比老闆炳到喊
做工人老闆又炆到喊
:-( :-( :-( :-(
有無方法教下我a...各位姊妹 :-(
..

禁止訪問

Re: 我比我個印印激到我喊到收唔到聲......

複式洋房

你個印記幾多歲,同埋你有無了解佢屋企情況?

大宅

我個賓賓都係成日發白日夢,仲成日黑面添,不過你要記住,應該係你媽到佢哭,唔係你自己哭呢,你唔可以

別墅

kayan_428

你唔好咁激動啦, 我個印印初頭都激到我死死下架, 我初頭都好擔心佢唔可以照顧到我bb, 我都諗過換架, 但係覺得佢態度都好好, 都聽話, 我打去agent傾過, 佢話如果個印印唔識0既野, 佢地會train佢架, 不如你打去問下啦。如果而家換0既話真係好煩, 不如慢慢教下佢啦, 同埋換左另外一個, 又唔擔保好過呢個, 係咪?

佢地真係要慢慢教架, 我個印印好冇記性架, 後來, 我比左本部佢, 叫佢寫底我講0既野, 佢改善左好多。

你唔好咁唔開心啦, 你再諗深一層, 如果佢醒過你, 你仲擔心啦, 如果佢醒目就唔使做工人啦, 對嗎?

別墅

kayan_428 唔好咁唔開心啦...
你個印印係蠢定係態度唔好?
佢無理由唔等你架,佢係工人唔係主人喎,
有乜野要即刻同佢講,有錯即刻當面話,
好聲好氣同佢講唔聽就下次大聲d, 再唔聽就再大聲d,
比佢知好好對佢唔曉珍惜係佢笨!

伯爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

我覺得最緊要錫個bb,其它野就慢慢教啦!冇話有十全十美0既~你如果換個唔錫阿b你仲驚 :lol:

大宅

我老公話請外傭輕則勞氣破財, 重則家破人亡.

所以只請鐘點

大宅

多D同拒倾計等拒無得發白日夢囖,尤其出街嘅時候拒甘無安全意識,就更加唔好各有各行,一路同拒講野拒米等埋你囖
Welcome To My BB's Blog~My BiRtHdAy Is 27th,FeB.,07

大宅

kayan_428
你一定要堅強d, 唔好俾印印蝦到你!

我以前都冇用開印印, 有了阿囝先請印印返來, 初初都唔慣叫佢做野, 我個印印係一個面懵心精既人, 做野做表面, 叫佢清潔佢就黑口黑面, 點都係佢做ge la, 都唔知佢黑d咩?

佢會時不時挑釁你條底線去到邊, 你越容忍佢, 佢就越過份, 佢地d印印一放假就一齊就溝通溝通, 咩都識! 好似我個印印來了我屋企唔夠一個月, 已經將我定下來的規矩, 一一來挑釁我, 我叫佢工作時間唔準講電話, 佢就照講, 叫佢洗衫唔好關厠所門佢又試過關, 有時都俾佢激c, 我會即時話佢, 佢唔高興架, 不過我冇理佢, 到第一次出量時, 由我老公再同佢全部訓話一次, 好似好咗dd, 不過記住對印印令謹莫鬆, 鬆開佢唔理你話架!

洋房

我依家都請緊工人, 大家有無建議我見工人時要問佢地d咩, 以便測試她們的能力, 係電話度傾, 她們什麼都話有經驗, 在見真人時可考她們(菲或印)什麼呢 ?

大宅

Enfamil 寫道:
我依家都請緊工人, 大家有無建議我見工人時要問佢地d咩, 以便測試她們的能力, 係電話度傾, 她們什麼都話有經驗, 在見真人時可考她們(菲或印)什麼呢 ?

Hi Enfamil !
我so far 見咗第二個工人就叫佢去試咗一日工, 就請咗佢啦!
我見工人時, 我會問下佢以下幾點:-
(1) 了解多d佢在之前僱主屋企主要做d咩! 如主力照顧bb or 主力清潔, 要照顧幾多人? 如果之前份工'他條', 你就唔好請啦! 費事到時去到你屋企覺得辛苦時, 又會黑口黑面, 棧勞氣!
(2) 識煮d咩? (驚佢咩都唔識!), 聽d朋友講會比d簡單的數比佢計下(因為買餸時, 會用到d 簡單的數學, 不過我冇用來考佢!)
(3) 了解下佢既background, 好似我個印印23歲, 未婚(已婚果d驚佢年紀大d, 又唔聽你講, 你有你講, 佢有佢做, 又掛住屋企或仔女), 佢係屋企排行最大要養家, 我會覺得佢緊張份工, 唸佢唔會亂來!
(4) 要請d唔好在香港做得太耐(最好做咗1至2個contract果d, 即2年至4年左右), 太耐驚佢唔聽你點呀!
其實應該重有好多野, 不過暫時唸唔起, 希望幫到你有d idea!

首頁

尾頁

跳至