懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

請問係九龍法國醫院嘅媽咪...

如果唔join package 要帶d 咩入院呢?
如果順產可以即刻breastfeed 嗎?

大宅

Re: 請問係九龍法國醫院嘅媽咪...

之前bk 處剪出來的資料
我1月中生完, 我覺得真係好多野唔駛帶(醫生一早講左我知唔駛帶咁多野), 但我帶左2袋, 其實我覺得只需帶
1.睡衣/睡裙1-2套
2.餵人奶胸圍2-3個
3.驚漏奶就帶幾對乳墊
4.孕婦衛生巾約2包(視乎流量及換得密唔密)
5.床墊數塊(醫院包唔知1or2塊)
6.網褲數條(醫院包2條)
7.手提電話連叉電器
8.書/mp3機等(解悶)
9.護膚品
10.盒裝紙巾1盒1
1.廚房用個隻抹手紙1卷(方便去toilet時印下體)
12.廁紙1卷(大便時用)
13.厚外套(行出病房著, 因為出面較凍病, 自己病房因為可以自行調較溫度, 所以唔駛著, 好夠暖, 不過記得睇下你件睡衣/睡裙有幾厚計喎, 我住院時外面氣溫得14度咋)
14.自己出院衫及bb出院衫係出院個日叫老公拎去醫院你入院醫院送一袋仔野比你1.梳2.毛巾仔洗面用3.牙膏(高露潔)4.牙刷5.杯6.牙籤7.筷子8.1包紙巾9.生理沖洗器1個**我暫時只記得咁多, 希望幫到你地

複式洋房

Re: 請問係九龍法國醫院嘅媽咪...

Thank You!!
該用戶已被刪除

Re: 請問係九龍法國醫院

複式洋房

J&Hsbb,

請問係咪可以一生完就可以係產房第一次BF呢? 我聽講喺政府醫院就可以lor~~

大宅

請問我已經留位,還要同醫院留六人房位嗎?因驚到時無位要住二人房D收費好貴.

複式洋房

各位﹕
我已Book咗9月喺法國生BB,請問依家要講定要幾多人房? 定係入到醫院生嗰時先至睇吓有無房任佢編?

大宅

Re: 請問係九龍法國醫院鮋媽咪...

我想問吓如經醫生留位,需要俾留位費嗎?

大宅

angelar 寫道:
我想問吓如經醫生留位,需要俾留位費嗎?

no need

大宅

入院時才決定住幾人房,因為要睇吓當時醫院仲有邊隻房有床位架!
JRBB 寫道:
各位﹕
我已Book咗9月喺法國生BB,請問依家要講定要幾多人房? 定係入到醫院生嗰時先至睇吓有無房任佢編?
該用戶已被刪除

伯爵府

我朋友岩岩係法國生左, 佢話勁多人, 入院時因為佢係肚痛入院, 要訓係侯產室, 因為冇room, 直至今早生完, 到今日下午先至有room比佢

複式洋房

J&Hsbb,

Thanks so much for your info.

洋房

J&Hsbb 寫道:
唔會架, 因為bb比姑娘即場抹身之後, 包住bb, 然後比媽咪抱下, 跟住影全家幅, 抱多一陣姑娘會抱走bb架喇, 如果順產咁要過左8hrs後先可以落地(我自己case), 因為失血多, 要休息, 同埋落地時一定要有親人扶住先比落, 我老公扶我落地, 但要企一陣老公先比我行, 點知我暈, 要過多1個hr我先無事咋....我就第2日先去bf亞b, 但補奶粉

[quote]
hecabb 寫道:
J&Hsbb,

請問係咪可以一生完就可以係產房第一次BF呢? 我聽講鰠政府醫院就可以lor~~
[/quote]

我都順產(in the morning) but the nurse already asked me to落地 after lunch (in order to try 去小便asap), but she also reminds me 要有人扶住先落, and I can make it, which is about 5-6 hours after giving birth

複式洋房

kaulee:

你好!我想知道你大概要幾$呀?(連醫生費及住院)唔該晒!!!!thankyou!!!

子爵府

2011至尊種植勳章

kaulee,

恭喜你!
可唔可以講多少少資料?
例如:
1>價錢?(按金?係唔係加咗價?)
2>入院準備啲乜?
3>床位?(多唔多人,係唔係內地同香港人分開?)
4>是否餵母乳?(姑娘敎得好唔好?)
5>姑娘同啲呀姐態度如何?

kaulee 寫道:

我都順產(in the morning) but the nurse already asked me to落地 after lunch (in order to try 去小便asap), but she also reminds me 要有人扶住先落, and I can make it, which is about 5-6 hours after giving birth

大宅

我醫生俾了個價錢給我,順產就$21,000 開刀$28,000 三人房就加$4,000 ,你們覺得這個價錢合理嗎? 和跟醫院套餐價有咩分別?

大宅

我一月份在法國e院生,開刀,沒有join package,住了三日兩夜,共28000左右,(三人房)包e生費9500

洋房

1>價錢?(按金?係唔係加咗價?)
我二月時未加價按金7k,順產住左3日2夜冇join package,醫院+醫生費全部total around 22k(醫生費7k,未計巡房同兒科)

2>入院準備啲乜?
有好多野醫院有(如網衭,沖洗器,床墊,毛巾牙刷)衛生巾,tissue,睡衣,拖鞋,電話咁囉

3>床位?(多唔多人,係唔係內地同香港人分開?)
我嗰時CNY唔多人,內地同香港人分開

4>是否餵母乳?(姑娘敎得好唔好?)
唔係

5>姑娘同啲呀姐態度如何?
好好

民房

hi Cherryszehk,
請問你搵邊個E生呀, 因為我覺得你個E生好平, 我個E生剩E生fee要$15000, 我個E生話如要開刀要$38000埋單, 我覺得好貴但又好怕痛, 又驚之後有D開支預計唔到, 真係好矛盾! 同埋你係咪第一胎, 人地話第一胎最好join package, 因要住足5日E院, 可否回覆我的問題, 我的預產在7月頭宜家已好緊張啦!!
P.S. 祝你和你的BB身體健康!!!

首頁

尾頁

跳至