意見反饋
義工
[2005年] 仔仔不喜歡吃飯

洋房

國民生產總值:137

仔仔不喜歡吃飯

我的仔仔由小至現在都不喜歡吃飯(奶ok),
放入房先勉強食到1/2 至 1 BB碗,尋日LUNCH
1/2 碗 ,DINNER 仲差,只肯食6小匙,所以佢是SMALL SIZE
BABY,真係冇晒辦法,各位媽咪,妳D BB係唔係 “好食得”GA??
:cry: :cry:

大宅

國民生產總值:1240

Re: 仔仔不喜歡吃飯

我果件食飯都唔得, 自己食就只有3~4匙, 加埋我餵頂龍都係半碗大人碗(連飯連送). 用1HR以上.要佢食飯就好似行刑咁, 又鐘意"吟"飯. 我都好頭痕.
反而奶佢就好like. 但我都唔比大多奶佢飲. 飲得夕又唔食飯, 惡性X環

雖然係咁, 佢都高頭大馬, 生長指標達97.
我估一個人的高矮肥瘦跟遺傳/ 出生時的體形都好有關系.
只要佢地健健康康. 面色紅潤, 肥定瘦又有咩關係?
<i>琳琳2005年8月23日係瑪麗醫院出世3.63kg / 51.0cm 2005-8-234.96kg /2005-9-305.02kg / 57.5cm  2005-10-66.45kg / 62.0cm 2005-11-156.55kg / 62.5cm 2005-11-297.10kg / 2005-12-157.80kg / 2006-1-168.20kg / 2006-2-168.50kg / 2006-3-1610.1kg / 2006-8-2412.5kg / 2007-4-14

別墅

國民生產總值:818

我個件好食得架, 剛剛飲完奶, 個頭就要食飽; 食完粥仔又可以即刻食其他野.......不過食極都唔肥!! 佢食粥的份量超多, 係一個中湯碗份量(同一個保暖柸相同), 初頭我諗住比佢食多D就肥D, 佢就好似金魚咁唔識飽, 呢頭食完個頭就屙; 而家我比少左佢食!

別墅

國民生產總值:627

我個bb又係, 食其它ok....
每次要佢食飯, 得一個方法,
每餐要預蒸水旦比佢 (真係為佢而設)
我會加魚乾,夠營養!!
每次可食一碗飯 (bb豌)

該用戶已被刪除

大宅

國民生產總值:1751

Jason比較喜歡食濕濕地的食物,例如粥(杰),通粉,河粉&烏冬等, 飯就通常食8分(大人碗),濕糧類可食1碗半。 唔知係咪濕嘢比較易咀嚼呢 :wink:
Jason很喜歡吃魚、菜、蕃茄、旦、芝士、也很喜歡渴湯,肉就唔多like 所以我通常用肉淆湯來煮粥及濕糧。
生果也是Jason的至愛,每日都會吃一至兩種生果 :lol:

大宅

國民生產總值:1143

odin細個時都好喜歡食飯, 但黎左上海後就食少左, 加埋病過胃口更加唔好. 如果出街食佢一定食得好少, 但響屋企食就好好多.

同jason一樣都係鐘意食濕濕地既野, 如果用大人既飯佢食得比較少, 但杰粥or烏冬就好d, 宜家大慨食到大人碗一碗, 有時仲會多d, 如果第一次食食下唔晒, 我地就會停一停, 過一陣佢又會再食. 通常分兩次佢就可以食晒.

另外有一個suggestion, 雖然唔係一個好習慣, 但係佢玩緊時食佢係食得多d, 因為佢一路玩, 你餵佢, 佢就唔覺唔覺又食呀食. 如果要佢坐定定食晒一大碗就唔得, 因為佢集中力仲未有咁strong. 所以真係depends on 你bb既性格, 有d可以坐定定, 有d太心野坐唔定.

可以既情況下我會要求佢坐定定, 但如果佢已經食到大半碗飽飽地我就俾佢離開個位一陣, 之後再返埋位食. 通常都work.

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.