少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

上playgroup時應該是怎樣??

想問下大家,小朋友(大約1.5歲時)上playgroup 的情況是怎樣?
大多數是可以坐定or走來走去??
因為我上緊的是有15-20分鐘時間要坐定玩玩具+5-10分鐘學習時間(老師會講故事)

大宅

Re: 上playgroup時應該是怎樣??

通常都係有坐定定(小肌肉﹐專注力﹐聽故事,etc)﹐又有走來走去(大肌肉)既時間架啵

大宅

不好意思,可能我說得不太清楚...
是我覺得他上時不夠專心,不能乖乖地坐下玩玩具, 所以想了解下是否我的小孩太細呢(1.5year old)?

別墅

其實每個人/每個小朋友都係唔同, 你唔可以逼佢0架, 否則佢會上PLAYGROUP上得唔開心!
下次, 你可以試下, 如果其他小朋友圍圈唱歌仔, 佢要自己行來行去, 你由得佢, 但係會間唔時提下話: BB你看其他小朋友做緊什麼, 我地不如行埋去看一下? 如是者, 行下埋0的, 行下又埋0的, 試多幾次, 佢可能會同其他小朋友一起,唔會再0甘抗拒. 比0的 時間佢, 可能你BB係慢熱的, 自我0的, 未必唔係好, 性格因人而異, 只要佢開心, 媽咪又開心未得law.

男爵府

我想問吓, 我同bb上個間playgroup 係全英文的 (無得選中文, 因係國際學校), bb完全唔明老師講咩同叫佢做咩, 咁我好唔好即刻translate比bb 定由佢自己學?

大宅

唉...我上緊個間playgroup都是全英,所以我個bb都唔明佢地講mud,就成日自己走開玩...
只有teatime時才肯乖乖地坐下 :-(
請問你的bb,上堂時怎樣??

男爵府

呢個playgroup係新join的, 上星期六係第1堂. 上堂之前佢會叫小朋友早d返去, o係playground玩吓, 等佢地可以warm up 吓. 我個仔唔知係唔係o係playground玩得太開心, 到叫佢入classroom佢係咁喊. 後尾停左, 間中都肯聽Miss講story 同唱歌. 但中間都有d時間話要走. 但呢堂始終係第1堂. 睇吓黎緊呢堂有無improvement先.

大宅

當然不用翻譯, 但你可引導他
小朋友會漸漸明白的
但我個人覺得, 一些需要互動的PLAYGROUP, 起碼21個月大上較好

大宅

我囝囝約20個月開始返英文pg. 佢初初當然唔係好明同坐唔定. 如果老師有經驗. 係可以慢慢引導佢地去跟指示做所有的. 就算作為家長或工人姐姐帶佢地返. 我地都係用返英文協助佢地去明白指示. 基本上老師都比較prefer我地盡量唔好出聲. 等老師自己慢慢引導. 而且唔好睇少佢地. 比多幾秒佢地想想試試. 其實佢地係識的. 我囝囝返了半個月時已適應得好好. 依家進入了第四個月. 佢好enjoy返pg. 他當然都有坐唔定行開一陣時候. 但老師係可以接受到. 因為如果太過份. 老師會示意我地帶佢地返埋位. 唔駛太緊張的. 佢地係可以好快適應得好好.

男爵府

我個仔已經22個月嘞, 其實早在佢18個月時已經想同佢返playgroup. 但由於我住大嶼山, 附近實在係無. 最近終於比我搵到係東涌有, 但只有全英文, 我都估且一試啦.

我見個miss無點特別引導, 只係佢自己會示範. d foreigner bb就明, 其他bb like mine 完全唔知做咩. 希望我亞b 都可以好快適應啦. 另我朋友話1week only 1 lesson is too little, learn nothing. what do you think?

大宅

hi 雙子媽媽,

我現在都是上緊全英playgroup,覺得阿仔跟唔上,我唸我會比多幾次機會,如果無改善,我會stop,現在search緊一d中文playgroup和課程內容比較淺既(年齡比較接近),希望佢會開心d,投入d...

男爵府

係呀, 咁妳亞b有幾大呢? 如果有info, 可唔可以pm我呀? thanks
PEGGYP 寫道:
hi 雙子媽媽,

我現在都是上緊全英playgroup,覺得阿仔跟唔上,我唸我會比多幾次機會,如果無改善,我會stop,現在search緊一d中文playgroup和課程內容比較淺既(年齡比較接近),希望佢會開心d,投入d...

大宅

hi 雙子媽媽,
他剛好19個月,如我有資料pm你呀...

首頁

尾頁

跳至