意見反饋
義工
[2007年] Day 0 定 Day 1?

大宅

國民生產總值:3546

Day 0 定 Day 1?

如果我個b 在5/4/2007 出生,咁5/4 當day 1 定 day 0 架呢?咁如果計到今日,19/4/2007,係當day 14 定 day15 呢?
thanks~

版主

國民生產總值:132151

玩具勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 版主 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

Re: Day 0 定 Day 1?

出世日當day 1... 好似我星期5生, 星期日出院, 咁樣陣係叫3日2夜O架...

大宅

國民生產總值:2291

嘩, 呢樣嘢好複雜, 我都唔識計. 所以十二朝啊, 滿月啊諸如此類我真係"ngao" 晒頭..
但睇返通常生個日計 Day 1 架...

大宅

OH~THANKS~我都抓頭呀~我以為17/4 先係12朝,但d人話16/4 係12 朝,所以問下囉~但滿月係咪要到5/5 先叫滿月架?

大宅

國民生產總值:3826

我mami話出世果日係day1,但係今日返健康院,e生話二牛今日係day9(二牛係10/4出世),咁如果今日係day9即10號唔係day1...
不過我12朝ga日期都會跟我mami的計法...
我的家有~
囉囉唆唆 嘅 煩人BaBa
傻下傻下 嘅 咕碌媽媽
少年宅男 嘅 雞仔謙哥哥
奀皮多手 嘅 豬仔浠弟弟
醜怪黏身 嘅 惡馬妹芊妍

版主

國民生產總值:132151

玩具勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 版主 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

jemanfong 寫道:
但滿月係咪要到5/5 先叫滿月架?

滿月計農曆O架嘛, 如果你BB係農曆2月20出世, 咁農曆3月20咪係滿月日囉... 咁樣好易計咋~ :mrgreen:

大宅

我個B 係5/4/2007 出世,尋日 (19/4/2007) 去健康院,醫生話佢DAY 15....

jilljojo 寫道:
我mami話出世果日係day1,但係今日返健康院,e生話二牛今日係day9(二牛係10/4出世),咁如果今日係day9即10號唔係day1...
不過我12朝ga日期都會跟我mami的計法...

大宅

國民生產總值:3892

醫院當出世o個日係Day 0呀

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.