意見反饋
義工

育兒好物 今日: 8|主題: 92773

初生BB要搽CREAM/LOTION嗎?

男爵府

國民生產總值:5266

初生BB要搽CREAM/LOTION嗎?

請問初生BB要保濕嗎? 係既話用咩牌子好呢? 因為成日經過D COUNTER,都有PROMOTER介紹唔同品牌,都好CONFUSE
本來我以為初生BB皮膚咁嫩,都係唔好攪咁多嘢,不過又唔知自己既諗法啱唔啱........請各位俾D意見啦!! THANKS!!

大宅

國民生產總值:2564

Re: 初生BB要搽CREAM/LOTION嗎?

其實vaseline(凡士林) 最好, 又唔怕敏感, 又平...

男爵府

其實我都買左隻專俾BB用既VASELINE,不過我BB要5月中先出世,會唔會太OILY? 洗唔洗買D爽D架?

公爵府

國民生產總值:25282

2018勳章 畀面勳章

VASELINE 好似油左D,我BB由出世到依家(10個月有多)都用緊Cetaphil (moisturizing lotion~夏天用,同moisturizing cream~冬天用,大約$6,70蚊支,屈記,萬o都有得買,藥房會平d)好好用,唔油 同for sensitive skin
cutepig404 寫道:
其實我都買左隻專俾BB用既VASELINE,不過我BB要5月中先出世,會唔會太OILY? 洗唔洗買D爽D架?

男爵府

Cetaphil係大人用的嗎? 其實係唔係唔一定要BB既LOTION都得呢? 只要係FOR SENSITIVE SKIN就得架喇? 同埋BB有冇分用面霜同BODY LOTION咁架呢? 謝謝

大宅

國民生產總值:2395

初生BB都要搽CREAM/LOTION架,因為佢地皮膚比較薄同嫩,好易散失水份,每次洗完澡及抺面後都要搽.

以下都是我用過覺得幾好的,你可以參考:

面:Sebamed Face Cream (有效保護面仔皮膚免受口水的刺激.我個B未用之前比口水整到面仔出顯疹,搽完好快好番)
面:PHYSIOGEL Cream
身:QV Lotion/Cream & Sebamed Baby Lotion

Vaseline is ok if your bb skin is very dry.

I use Vaseline for bb's pat pat to protect against from the urine and poo poo.

大宅

國民生產總值:1646

我覺得<阿B哥>(日本)very good !!
my 初生BB都是搽 it...皮膚滑滑

公爵府

國民生產總值:25282

2018勳章 畀面勳章

Cetaphil 本身沒有寫for大人/小朋友/bb,支cream同lotion都係寫specifically for chronic dry,sensitive skin,不過我之前係bk見都有部份mami推介這個牌子,其實唔止這個牌子,不過我自己靜係試左lee個,好好用,沒有再試其他,同埋有時都要夾bb,冇話邊隻最好ka,要試過先知!同埋我冇分用面霜同BODY LOTION,面就睇天氣決定用cream定lotion,身就用lotion,因為身冇咁dry,用lotion都夠
cutepig404 寫道:
Cetaphil係大人用的嗎? 其實係唔係唔一定要BB既LOTION都得呢? 只要係FOR SENSITIVE SKIN就得架喇? 同埋BB有冇分用面霜同BODY LOTION咁架呢? 謝謝

別墅

國民生產總值:917

別墅

別墅

agree !

秋冬 --- 用 阿B哥 cream 或者 lotion
夏天 --- 用 阿B哥 保濕水

始終BB皮膚咁薄, 無論咩天氣, 點都係有少少保護好D.

g&b 寫道:
我覺得<阿B哥>(日本)very good !!
my 初生BB都是搽 it...皮膚滑滑

複式洋房

國民生產總值:205

我都同意BB要搽cream and lotion.
因我囝囝出世至5個月大都無搽過任何野.
但成日都出紅點點又吾係好多.
有次出到全面全身都係.去咗睇醫生.
醫生介紹冬天搽physiogel cream (約$80 75ml)..
夏天就搽 physiogel lotion (約$160 240ml)會爽D...
但cream搽身好難搽,同要搽好多,所以我用lotion搽身,如有時天氣真的太乾我都會用cream搽埋身.
我阿囝宜家14個月大,touch wood青靚白淨.

有藥劑師既屈臣氏,萬寧及大藥药有得買.
但我吾會係藥房買,因我成日感覺藥房D係水貨

大宅

國民生產總值:1658

咩係"阿B哥"呀??????

男爵府

嘩........多謝咁多媽媽俾咁多comment我,我就趁我依家9個月仲行得下去買定先!!
我依家只有VASELINE BB & 和光堂既BABY POWDER咋,LOTION都冇買過呀(自己就一大堆 )
去親D百貨公司,實有PROMOTER SELL我買咩瑞士D咩咩牌子(好似有2隻),不過就好少份量但賣好貴個種,所以先想知有冇D經濟D嘛!!
多謝哂你地既寶貴經驗呀!!!

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.