嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

男爵府

求救 - 囝囝pat pat la兩旁好似甩皮咁紅晒, 已經每次換完片都搽vaseline, 一星期啦都仲係咁, 請問點解咁呢? 見到好心痛呀

如題

複式洋房

Re: 求救 - 囝囝pat pat la兩旁好似甩皮咁紅晒, 已經每次換完片都搽vaseline, 一星期啦都仲

唔好甘擔心﹗
你亞B幾大﹖
如果可以的話﹐ 比亞B既 pat pat 晒太陽 (不過唔好甘大風既時候), 少少陽光 is good for skin!
And sometimes, don't use Vaseline and just let the "pat pat" to "breathe" by not using diaper for 5 minutes when you change diaper.
You try ha la!

男爵府

Re: 求救 - 囝囝pat pat la兩旁好似甩皮咁紅晒, 已經每次換完片都搽vaseline, 一星期啦都仲

囝囝就快3個月, 換片抺pat pat都驚整痛佢(其實我唔知佢痛唔痛, 抺時佢冇喊), 但日日見到仲未好, 我好似幫唔到佢咁, 令佢受苦, 我會試下比佢pat pat 抖下氣, 希望可以快d好番,唔該晒.

別墅

my son was also like that when he was around 3 months old, i bought all kinds of diaper cream - but didn't work.
Lastly I use Pigeon blue powder and after around two days till now (6 months) not red again.
You may try !!

複式洋房

kachun0123 寫道:
如題

可以試吓用No Rinse爽潔嗰隻Body wash每次幫bb換片時用來徹底清潔pat pat有保護皮膚作用,長時間都好乾爽架,就算bb再有大小便都唔駛擔心,唔駛過水好方便,我囡囡一直都有用佢,效果

男爵府

會唔會係對片片敏感, 我阿女之前有類似情況, 原來係對片片敏感, 轉左第二隻牌字就無事!!!

佢之前一路都用緊pampers, 無出過事, 但突然間有日發現pat pat la兩邊紅哂, 又痕又痛, 試搽尿疹膏唔掂, 原來唔關尿疹事, 係敏感, 唯有即轉片片, 轉左就無事啦!!
我的家有個馬桶, 馬桶裡有隻馬騮

男爵府

Josephine 108,
請問Pigeon blue powder係咪好似爽身粉咁用架? 大約幾錢呢?

hillling
是否先用濕紙巾抺乾淨, 再用Body wash清潔pat pat?
咁body wash是否倒落綿花到清潔pat pat呢?

funann
而家用緊fitti, 初生時都有用佢, 細碼就用 pampers, 而家中碼又用番fitti, 但都係最近先patpat紅, 會唔會唔關敏感事呢?

sorry呀, 我有咁多問題, 麻煩晒

伯爵府

我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章

係咪尿片問題呀,我個女細個時都係咁.
只可以用 pampers 棉柔先得 !
以前我就會用金銀花同佢洗 patpat & 塗花士擰 ,但都好似唔 work , 而家都會幫佢塗藥膏(好似叫 zin) , 塗一兩次就會好返.

複式洋房

kachun0123
如果bb有大便的話用普通紙巾先抹走D便便,然後將body wash倒落棉花球上再抹bb個pat pat,有少量泡泡抹完用普通紙巾抹走D泡泡即可以包番條片片,唔駛用爽身粉或者lotionD皮膚都好爽好滑

複式洋房

funann,

甘你亞B而家用什麼尿片﹖Pampers 轉左"好動寶寶"後, 亞B的皮膚又差左﹗﹗﹗﹗﹗﹗﹗

男爵府

話說我阿女, 由出世開始, 就用PAMPERS棉柔+HUGGIES, 一路用落都無事, 但後來就出現敏感, 一次係片片轉了製造方法, 另一次就唔知點解!!

其實我阿女試過兩次對片片出現敏感, 兩次都係屁股"LA"兩邊紅哂, 好似切開西瓜咁, 唔似平時尿疹... 我好緊張佢個屁股仔, 換片都好勤, 每次都用濕紙巾抹完再搽花士苓, 間中比佢抖o下氣, 夜晚會用清水洗洗先覺豬...

第一次出事係HUGGIES, 因為HUGGIES加左什麼"綠茶精華", 過兩日就出現敏感; 第二次係PAMPERS, 唔知點解, 都費事研究, 拿拿聲買過第二隻牌字佢用... 最後轉左妮飄, 依家褲仔都係用妮飄... touch wood... 未有事!!
我的家有個馬桶, 馬桶裡有隻馬騮

民房

用米水洗patpat亞,好得.

大宅

mustela有隻尿疹膏好好,要係西田同永安先有得賣,$60一支50g.(Vitamin E ....)

禁止訪問

男爵府

多謝咁多位既寶貴意見.

初生時用fitti都冇事, 所以之前係bb展買了10包, 而家用淨4包, 不過為安全計, 都係轉包pampers試下會唔會好d先.
不過我暫時都唔敢用濕紙巾抺patpat, 尋日起用脫脂花+暖水抺, 然後再抖下氣, 之後再搽vaseline, 今朝已經冇咁紅, 加上再換密d片, 希望可以快d 好喇, 過2日都係咁就要睇醫生啦, 但都要參考大家意見, 以後唔會再紅先得

別墅

我個女pat pat 一紅就會搽'娥羅納英', 即刻唔紅...
當然我諗你都要試第二隻牌子嘅尿片, 同埋換密啲...

大宅

我細妹個仔啱啱都有呢啲問題,
我叫佢每日用水幫佢洗幾次pet pet,
之後唔好著片住等佢爽爽先,
而佢99就叫佢搽埋兒童無比膏,
幾日就好番晒喇!
不妨試吓啦!

大宅

換片時用棉花清水抹PAT,除出街用濕紙巾,用CHICCO的藥膏,是牙膏裝,白色,幾大支(不超過$100),它能厚厚隔住PATPAT和尿尿它是萬能藥膏,濕疹等.......我試過N甘多隻最正呢隻

男爵府

唔該晒咁多位mama.

朋友比左支mustela尿疹膏我, 搽左1日, 個patpat好左d啦, 希望支葯膏有效喇, 以前換片抺完好快就著條新片, 因怕佢請我飲茶, 而家得到大家既指教, 我都會等乾左先著片, 飲茶就飲茶喇, 最緊要亞b冇事.

首頁

尾頁

跳至