烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

大宅

畀面勳章

請問有無媽咪識整健康零食?

我個大女今年快9歲,佢每日都會帶零食返學校食,但見佢日日唔係糖就係朱古力,總之帶親都係D唔健康o既零食,另外細仔13個月大,佢係一個勁為食o既 BB成日餅干,所以想問下有無人可以教我整D健康o既零食俾對仔女食!thx

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

Re: 請問有無媽咪識整健康零食?

13個月咁細唔好寵壞佢個胃,我對仔女好少食糖,街買零食都冇幾何食架,屋企冇果汁(加糖個d)同汽水,如果去酒樓迫住飲都要溝淡先俾佢地飲,所以佢地都好忍得口唔會食得太咸或甜。
我自己整得最多係包同饅頭,有時整下pancake、砵仔糕同糯米糍等。妳囡囡咁大個,一時要全部轉哂健康零食佢未必肯,一係試下俾住一、兩包疏打餅加少少生果(如十零粒車厘茄或藍莓),得閒包定幾粒糯米糍而唔好再俾糖佢返學食,又可以蒸d豆沙包或奶皇包等甜包代替。
至於bb仔,我覺得咁細個唔好食咁熱氣同濃味,等佢食下全麥饅頭同生果做零食就差唔多,起碼叫易整。
盡我一己之力,發放正能量!

大宅

畀面勳章

Re: 請問有無媽咪識整健康零食?

召藥師
多謝你意見,thx

首頁

尾頁

跳至