自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

政府會研究檢控徐步高母親

(明報)
2007年4月19日 (18:57)
刑事檢控專員江樂士回應提問時表示, 徐步高死因案件仍在訊審之中,待結束之後會研究是否檢控徐母懷疑接贓罪。

別墅

Re: 政府會研究檢控徐步高母親

除非有証明証實徐母是知情情況下接贓

翡翠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

一句[吾記得]就乜都推卸晒. 因住後尾兩年呀. :tongue: :tongue:

子爵府

wendykaka 寫道:
一句[吾記得]就乜都推卸晒. 因住後尾兩年呀. :tongue: :tongue:

agree

伯爵府

2個大細徐太, 樣樣野都話唔記得, 唔知, 正一是無私顯見私, 此地無銀三百斤兩la,

大宅

She said she has only paid HK$100000 for the 首期, She can't remember who paid the rest during the court.
Buying a house to 抄樓 is such a big thing, it is impossible to forget whom paid for it.
淡然, Do you still think that they are 可憐??

大宅

點會有唔多野唔記得呀,信佢至其

水晶宮

2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

登!登!登! 寫道:
2個大細徐太, 樣樣野都話唔記得, 唔知, 正一是無私顯見私, 此地無銀三百斤兩la,

Agree

公爵府

Denbee 寫道:
She said she has only paid HK$100000 for the 首期, She can't remember who paid the rest during the court.
Buying a house to 抄樓 is such a big thing, it is impossible to forget whom paid for it.
淡然, Do you still think that they are 可憐??

agree,
覺得佢地兩個徐太好那過law, 個仔/老公係好仔就記得, 其他mug野都唔得

複式洋房

佢記佢老公簽捐贈器官咭喎.[N年前]
佢記佢老公2次捨身救人喎.[N年前]

[size=x-large]不明來曆既錢 [近年] 唔記得.唔知

大宅

重有呀,自己老公著個件丅恤件and波鞋都唔知,但個女警睇完影帶就知.係唔係講大話就係人都知!

禁止訪問

禁止訪問

子爵府

問佢媽媽相唔相信個仔同呢幾單案有關,徐母冇答,只係話只會記住佢係自己個仔.

珍珠宮

同意!
weima 寫道:
其實睇佢地連日黎既供詞,三案係咪同徐生有關,兩位徐太明顯心中有數,否則何用咁多唔知/唔記得黎砌詞。

真正要同情既,係無辜被殺既人同佢地既家屬。
地球和火星 完美與破爛 現實對幻象 這樣的差距離還有盼望 嗎

大宅

相信兩位徐太都唔知佢是雙面人的! 做母親及妻子好多時都是有錢比佢就笑住攞, 唔會問長問短 其實都幾得人驚, 身邊人原來是咁恐怖

王國長老

王國長老

各人有各人的準則,如果有人因為貪財而故意不過問錢財從何而來, 我也不會認同.

但我想沒有幾個母親能想像到子女是一個雙面人,會殺人搶劫,尤其兒子是警察.

問題是很多人已先入為主, 一開始就知道徐步高是歹人,所以會責難徐母及徐太有如同謀.

徐步高這種人是一種極端,有幾多人真正會想到身邊認識的人會極端至此,表面是好警察,背後就殺人搶劫?

我想徐母及徐太應該是最清楚的人,"不記得"是真的不記得,是故意忘記,還是因為怕牽涉到責任問題,我想她們是最清楚的,但無論如何,我想她們寧願一切沒有發生過, 兒子/丈夫仍在生,仍是她們心目中的孝順兒子/好丈夫, 錢財如鏡中花,水中月,轉眼從手裡飄走,今日徐步高留下給她們的,是永不磨滅的傷痕.

每個人種了因,自己承受果, 到今天,就算徐母及徐妻有什麼不是,她們所承受的苦又豈是外人可以領會到.

我唔係經常上BK, 想搵我嘅朋友請email: [email protected]

禁止訪問

王國長老

王國長老

希望大家都會易地而處, 再三細思.
有冇做過証人?
法庭上氣氛嚴肅,平日俾証供都會好緊張,尤其俾律師嚴詞質疑甚至問好有攻擊性既問題,徐步高此案,更是全香港最矚目的案件,相信作供的人一定承受莫大壓力.

不是要幫徐家,但想客觀些去看而非同情死者親人而一面倒聲討徐家. :-P
我唔係經常上BK, 想搵我嘅朋友請email: [email protected]

男爵府

作為一個母親, 老來有依, 個仔比$佢用, 我諗一般媽媽都唔會有所懷疑. 徐老太相信係對$不知情的. 但以有高學歷, 做兒童院院長經驗, 冇可能乜都唔記得, 提婚外情就發脾氣. 徐老太請律師話要知道真相, 但真相佢自己早已心裏有數, 係庭外向人鞠躬就=謝罪的表現.

徐太一直逃避上庭, 又係一百個唔記得. 年年周圍去旅行, 掌財政大掌, 又點會一d都唔懷疑老公之$來源. 加上如果我睇帶, 一定認到自己老公身形及動靜, 更何況衣物.

講真,我同意呢2個女人而家都好大壓力, 好可憐. 但佢地庭上" 輸打嬴要" 的態度真令人反感 !

首頁

尾頁

跳至