少年成長

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

15個月个仲未識自己放食物入口

我囝囝15個月个仲未識自己放食物入口, 包括biscuit, bread等...其實佢小肌肉本身都唔係好好, 粗粗魯魯果隻...

我估佢可能覺得自己食唔到, 冇信心,就唔想試.

試過兩指爪到bread, 但又跌落黎, 但佢執細小既玩具又得bor.

如果放一些bisbuit于小box度, 由佢拿, 佢就會当玩具咁, throw哂落地.

唔餵佢, 叫佢自己食, 就發哂老脾.

頭痛! 請問可以点引導佢?

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

Re: 15個月个仲未識自己放食物入口

一般小朋友應該識擺野入口,我建議你去母嬰健康問問,佢地姑娘應該教到你怎樣做,或者轉介你小朋友做下評估,睇下有咩問題,無論有咩問題,每次回母嬰健康院時捉住姑娘/醫生問過明白,做母親要主動一些,因為他們會日要處理的工作好多,如果你唔問,佢地又發覺唔到,到最後只會害左自己小朋友。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

一般小朋友應該識擺野入口,我建議你去母嬰健康問問,佢地姑娘應該教到你怎樣做,或者轉介你小朋友做下評估,睇下有咩問題,無論有咩問題,每次回母嬰健康院時捉住姑娘/醫生問過明白,做母親要主動一些,因為他們會日要處理的工作好多,如果你唔問,佢地又發覺唔到,到最後只會害左自己小朋友。

大宅

BB"為食"嗎, 是否你給他的食物不吸引??
不如試下用d新既食物引下佢, 另外,你有否留意到bb會把一些玩具放落口呢, 因為呢個時候通常會用口去探索ar..

珍珠宮

PEGGYP,

bb好為食ga, 佢想食咪表示要食同等你餵law...

佢7/8月開始, 口腔敏感期就過了, 不再把一些玩具放落口.

但sleeping仍要奶咀.

大宅

係咪”惰猪”呢

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

佢想食..唔餵佢就發脾氣??咪由得佢發囉..要表明比佢知..自己唔食就冇得食...
你見佢發脾氣就餵佢..佢當然會懶啦..但係如果佢發脾氣你都唔理佢..佢又想食時...就會自己拎黎食架啦..小朋友個個都為食的..只係願唔願郁姐

我仔仔12個月已經自己用spoon食飯啦

珍珠宮

月希,

係ge, 我都要喺屋企試吓, 由佢發吓脾氣.

珊瑚宮

小朋友係咁架..好叻test大人既低線....佢知佢發難...你地就乜都就晒佢..習慣左係咁..佢地越大脾氣會越差... 因為佢地以為大人只要見佢發難就會就佢..本來唔得既事,唔買既玩具都會到手...依家重細...可能覺得冇乜野,只係飲下食飯,抱下..但係大d就得人驚囉

珍珠宮

原來佢怕手汚"zhu"同佢做唔倒lee个動作, 又為食, 所以唔想自己食, 我就幫佢放塊餅乾喺手度, 捉佢隻手入口, 食左就讚佢, 佢好開心,....如是者教左佢三日.

直至今日去playgroup, 開头又係要餵, 叫佢自己食, 就自己拿了, 唔使我捉佢隻手,...好笨拙, 張開口但放左去塊面度..或者手包住塊餅, 食自己隻手指,

我覺得好好笑, 又好開心! :-P

珊瑚宮

咁咪好囉...佢識得自己食囉..

不過佢點會怕手dirty既?食野之前..唔係都會同bb抺手..同佢地講抹乾淨先食野架咩

珍珠宮

I mean 佢好似mind餅乾碎粘著手仔,

好似上playgroup做小勞作, 一有少少嘢stick住隻手, 佢就會好care, 望住隻手.

珊瑚宮

哈..哈..你講到好得意...咁你有冇教佢細力d拎野?唔好死力壓爛d餅?

首頁

尾頁

跳至