美容扮靚

跳至

首頁

尾頁

男爵府

化妝新手想請教

我好小化妝, 但因唔夠瞓面色難睇都會淨係搽d粉遮掩吓. 我有d搽粉底的問題想請教:

(1) 點樣可以令d粉貼d? 我朝早起身洗完面, 搽完day cream/防晒後, 即刻上粉, 程序上有無錯? 若個咁, 個粉'pop'咪會痴左d cream, 好似唔係好衛生?

(2) 粉'pop'幾時要清洗一次, 用咪黎洗
(3) 點樣搽粉先正確, 即搽邊度先?
(4) 想睇上去自然d, 但有時不知覺手重左. 其實係唔係'點'左d粉落粉'pop' 就足夠搽晒一邊面, 重覆再搽會唔會太多.

唔該晒

禁止訪問

Re: 化妝新手想請教

大宅

(2) 粉'pop'幾時要清洗一次, 用咪黎洗

我會用稀o既洗潔精水浸一陣,再搓洗,過水洗乾淨,風乾。我兩、三日洗一次

大宅

想問隻透明粉底會不會太白呀? 我都想找一隻薄薄地, 唔會太白的平日放假用.

babesiu 寫道:
Shishedo有隻透明粉底可以做埋打底. 平日出街買野,飲茶呀咁就咁搽然後上散粉就ok. 返工或想化'衡'd就用佢嚟打底再搽多層粉底, 最後上散粉咁就靚爆鏡喇

禁止訪問

男爵府

但會唔會好hard sell 架?我怕我招架唔住.
babesiu 寫道:
好似有三隻色, 你去專柜試吓囉. 最好去Seibu or Lane Crawford,無咁多人嘛, 幫你化個全妝都得呀 試啱至買囉. Join埋member仲可以季季去參加免費化妝班,好so咖

禁止訪問

男爵府

(1) 搽完防曬(day cream)後,等20-30鐘先化妝。因為要等D 防曬(day cream)吸收左先。

(2) 當個粉 pop 既四個角都用過就要洗(大概一星期洗一次),fancl, clinique, mac...都有D 專係清洗 粉 pop 既 cleanser。 搓洗,過水洗乾淨,一定要風乾。

如果你想化個快靚正既妝,我都會建議你揀babesiu 介紹個隻Shishedo 透明粉底,我之前用美白0個隻 (brightening veil),有25度防曬。之後上番散粉就OK,好自然。仲有個都係好好用既叫 the skincare essential tinted moisturizer (spf15),搽完面霜再搽呢隻(可以當埋防曬同打底),上番散粉就OK。

放心,Shishedo D sales 唔 hard sell,你去佢地 counter 試,會教埋你點用,買野又有 sample 送。
[img align=left]http://jsebeauty.com/sophia/owen11.jpg[/img]

禁止訪問

男爵府

miffy_sophie,

唔該晒妳, 好詳細. 不果搽完day cream要等20-30分鐘先化妝唔係幾得. 因趕時間. 如果用妳介紹個隻brightening veil 仲使唔使等? 可唔可以day cream --> 即時搽brightening veil --> QM 2 in 1 碎粉?

另brightening veil 約幾多錢, thanks.
miffy_sophie 寫道:
(1) 搽完防曬(day cream)後,等20-30鐘先化妝。因為要等D 防曬(day cream)吸收左先。

(2) 當個粉 pop 既四個角都用過就要洗(大概一星期洗一次),fancl, clinique, mac...都有D 專係清洗 粉 pop 既 cleanser。 搓洗,過水洗乾淨,一定要風乾。

如果你想化個快靚正既妝,我都會建議你揀babesiu 介紹個隻Shishedo 透明粉底,我之前用美白0個隻 (brightening veil),有25度防曬。之後上番散粉就OK,好自然。仲有個都係好好用既叫 the skincare essential tinted moisturizer (spf15),搽完面霜再搽呢隻(可以當埋防曬同打底),上番散粉就OK。

放心,Shishedo D sales 唔 hard sell,你去佢地 counter 試,會教埋你點用,買野又有 sample 送。

首頁

尾頁

跳至