跳至

首頁
12345...12

尾頁

複式洋房

Re: 主內媽咪, 入黎分享下丫(歡迎未信主的媽咪入黎睇下)

大懶豬郡主>^.^<

我雖然不是家住觀堂,但我都認識人在九龍灣返教會的,我可嫁幫你問一問啦。至於你佈什麼問題,不妨分享下,我相信這裡的人會為你分擔!

大宅

Re: 主內媽咪, 入黎分享下丫(歡迎未信主的媽咪入黎睇下)

dnbb2006----已受浸(12/2005)-----返九龍城基督徒會
E&Mbaby----已受浸(12/2000)------返粉嶺神召會
HungYan----已受浸(4/2004)--------返尖沙咀生命堂
Pollybaby----已受浸(5/1993)--------返中華基督教會青衣志道堂 
Poodpoodhk(10月媽媽)----已受浸(2004)--------恩群福音堂
dear_grace---已受浸(12/2000)--同E&Mbaby一間教會--粉嶺神召會
菲比媽媽---已受浸(起碼十年前)---沙田靈光教會
祈兒 --- 已受洗 (都10年lu) --- 中華基督教會
BigPig阿花--- 已受浸 (7/1998) --- 海濱平安福音堂
lovememe---決志(3/2007)---浸信會光道
其實認定咗神好耐, 一直冇做決志呢樣野, 點知 d 教友上個月某一日, 話一定要同我見證呢個時刻, 就咁 11/3/2007 我就重生咗啦

複式洋房

agneslai206,

「hehe. 亦都好鍾意信主的人, 好似特別好人d. 不過, 有時都跌眼鏡.」
其實信主的人也是平凡人,我們沒有特別的光環在頭上哦。

「以前有朋友話我知, 信神就會保護你. o甘我問佢點解要信先保護你, o甘你咪利用神羅 ? 咪有利益先信佢羅 ? 佢話佢唔識講.」
其實無論你信主與否,祂都一樣愛你和我,因為神愛世人,甚至將衪的獨生子賜給他們。日頭照好人,也照壞人的。

「之前我有朋友婚姻有問題, 好想帶佢去教會, 搵人幫佢諗通d. 不過唔識邊度有. 同埋好難說服一個從來唔信的人去. 」
其實無所謂,咪當搵多個朋友跟她傾下囖。

大宅

感謝神!!!

複式洋房

lovememe,

「其實認定咗神好耐, 一直冇做決志呢樣野, 點知 d 教友上個月某一日, 話一定要同我見證呢個時刻, 就咁 11/3/2007 我就重生咗啦 」

該用戶已被刪除

民房

lovememe 寫道:
dnbb2006----已受浸(12/2005)-----返九龍城基督徒會
E&Mbaby----已受浸(12/2000)------返粉嶺神召會
HungYan----已受浸(4/2004)--------返尖沙咀生命堂
Pollybaby----已受浸(5/1993)--------返中華基督教會青衣志道堂 
Poodpoodhk(10月媽媽)----已受浸(2004)--------恩群福音堂
dear_grace---已受浸(12/2000)--同E&Mbaby一間教會--粉嶺神召會
祈兒 --- 已受洗 (都10年lu) --- 中華基督教會
BigPig阿花--- 已受浸 (7/1998) --- 海濱平安福音堂
其實認定咗神好耐, 一直冇做決志呢樣野, 點知 d 教友上個月某一日, 話一定要同我見證呢個時刻, 就咁 11/3/2007 我就重生咗啦
Happy Jed --- 已受浸 (2005) --- 九龍城浸信會

大宅

我都有野分享~~
其實我之前小產過幾次, 但我都冇灰心, 好奇怪, 真係神賜比我嘅平安, 當然有唔開心, 但我同自己講呢 d 都係神嘅安排, 可能我真係未準備好呢
今次我嘅信心都唔係好大, 到三個月先喺政府照第一次 ultrasound, 照到有心跳已經好感動, 不過 bb 天生會有缺憾, 正常人一定會唔開心, 但好奇怪, 我一d 都冇, 仲好冷靜同醫生研究 bb 嘅情況
真係好感恩, 缺憾唔會影響正常生活 只係小小外觀問題
神真係會有佢嘅安排, 亦都有佢嘅意思, 所以我已經學識咩都已平常心去面對, 神係唔會點條黑路我地行嘅

禁止訪問

大宅

咁啱, 我都係一向身體唔好, 又係 39歲高齡產子

poodpoodhk 寫道:
dnbb2006
好開心你開這個topic,仲估唔到會咁多姊妹踴躍回應,最興奮是還包括未信主的媽媽!!
睇到每個姊妹的分享,很感動,因為每位都有或多或少的相同經歷,尤其在懷孕的時候。
我因為遲婚,加上工作和身體的關係,唔係咁易有BB,我都有好沮喪的時候,我每次都籍著禱告,憑著主的應許:「兒女是耶和華所賜的產業,所懷的胎是祂所給的賞賜。」加添自己的信心和盼望,加上睇中醫,最後真的在幾個月內成功懷孕!!我整個懷孕及生產過程都好順利(整個分娩用了兩個鐘,快到醫生都估唔到,行開o左!!要助產士急call,生o個時助產士問我係咪做好鍾意運動,我後來先明白她點解咁問,因我開得好快!),這種福氣不是因為我叻,全靠主的保守和祝福!一切榮耀頌讚歸主!!!
最後在39歲高齡誕下囡囡!
P.S. 為o左頌讚主,暴露年齡都不計啦!!hehe...!

禁止訪問

大宅

你地有無打算買兒童聖經比bb呢?有無好介紹呀?

大宅

我買左"梨巴村兒童聖經故事", "天父給孩子的諾言", 但係未開始同阿仔睇. 淨係睇過"我看見天父", 呢本書係以小朋友睇完聖經畫既圖畫加每日金句, 睇三十日, 不斷重覆睇, 小孩就會對經文有印象...本書講. 但係阿仔每次睇親都係咁摺紙, 整皺哂 所以要再遲少少先開始睇過
菲比媽媽 寫道:
你地有無打算買兒童聖經比bb呢?有無好介紹呀?

男爵府

hinhei----決志(幾年前)---無返教會

男爵府

今日你們見到小柔, 都係因為神!!

因為信神, 我先會把小柔生下來!!
再我發現有小柔時好驚............因跟本無任何值口可以生佢!! 屋企環境唔好, 巳有兩個仔, 我哋唔係好父母! 自知內性有限.........好怕再生係男仔!!!!

掙扎了很久, 始終做唔出!! 所以你們見到小柔!!
亦好感恩, 小柔係一份好正的禮物!! 佢好乖,真係好乖!好可愛, 仲要係女仔..........hehhehehheheheheheh
所以, 聽神的話, 就是恩典...........個句, 大約好似咁!! 唔記得!!

主耶穌, 感謝你!!
希望你繼續保守住我的孩兒!!

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我其實冇諗過會咁就可以有bb哲,有bb之前正是我人生的低谷,因為工作有點不如意,於是同老公講不如快d生bb快d轉工,由於冇諗過咁快會有(因為d朋友個個都試左1排先有),而且之前有中e講過我唔係易有果隻,知道之前1個星期仲交左學費,跟住我發覺m已經遲左1個星期都未黎,好忐忑,同事叫我早驗早安心,點知原來真係有左,果1刻真係又驚又喜,因為意想不到,好在有得延期修讀咋。

其實果時最驚bb有事,因為我之前係打針避孕,跟住諗住準備要唔要bb所以停左,由於一停針d m亂晒,所以e生叫我食避孕丸整理好佢,食左兩個月,一停左冇食果個月就有左,好驚,跟住問左婦科e生話只要唔係食緊途中有就冇事,咁先放心d!

之後由6週幾開始嘔,嘔到生之前1個鐘,真係好金!最金就係嘔到嘔血,嚇到老公傻,個人又攰又暈,我朋友可以有左5個月去日本travel,對於我黎講係匪夷所思!!!重要27週就開始恥骨痛,最痛果時真係行唔到,而家間唔中都仲有d痛 ,最驚險就係放產假 第1日就係商場”線”襯,個恥骨痛上加痛,我即刻叫人幫我call白車,幾驚要係瑪嘉烈生(我絕對唔想)。我總共痛左20個鐘,大痛就有3個鐘,跟住就左bb出黎,最開心就係老公可以陪產,感謝主的保守,因為一切都是神所赐的。在整件懷孕到生產的事情上,我知道神有衪的作為,因為未有bb之前曾祈禱,如果神容許,請給我們孩子,所以神的安排真的很奇妙呢!
我 要 舉 起 救 恩 的 杯 、 稱 揚 耶 和 華 的 名 。詩 116:13兒 女 是 耶 和 華 所 賜 的 產 業 . 所 懷 的 胎 、 是 他 所 給 的 賞 賜 。詩 127:3

複式洋房

正如先前有位媽媽講,這topic好正,因藉著它,我們任何人都可以在這裡分享天父爸爸對我們的愛

其實我也曾經小產過,最初不斷問why me,而且一想起便哭,我相信曾經歷過的都會明白。雖然他/她在我肚內不是太長的日子,但原來當曾經有一個生命在你的肚內存活過時,你與他/她的關係已經是何等的深。正因曾經有生命在我肚內存活過時而我又無能為你把他/她保存時,我明白生命是何等的寶貴又是何等的脆弱。這份經歷叫我更珍惜、更尊重生命 (不論是自己骨肉或是別人的生命)。在休養期間,天父給我一個應許,就是「你的好處不在耶和華以外」。因這句應許幫我擦去眼淚,因為當我回故自己的生命時,上帝豈不是已把一切最好的已交給了我嗎,我還擔心祂不再故念我嗎?!
感謝天父,當我不再執著於why me時,當我學放手let go let GOD時,祂又再賜予我一個小生命。

謝謝create 此topic的姊妹,讓我們可以彼此support,彼此分享,又可以在此空間一起學習如何藉天父的慈愛與智慧養育祂給我們的產業。praise the LORD

大宅

各位 :

我係講真架. 唔知點解我對住呢個topic, 想喊, 仲直頭喊左出黎. 點解既 ? 係咪我有野唔開心, 屈左好耐呢 ? 連自己都唔知 ? 我唔知點講, 你地明唔明呢 . 我依家都係喊住o甘打字, 點解既 ?

唔通, 我想...... 但又怕信左, 唔適合自己...... just share my feeling, thank you !

]My Melody[/url]

複式洋房

agneslai206,

這可能是天父的慈愛正感動你!不用怕,祂完全明白我們的軟弱,因主耶穌在十架路上也曾有軟弱的時候,祂是滿有憐憫的上帝。

just feel free to share and we will definately pray for you!!!!

with hug!

大宅

請你地每天都為小柔祈禱, 直到佢康復吧 ! 謝謝你們.
]My Melody[/url]

首頁
12345...12

尾頁

跳至