跳至

首頁

尾頁

大宅

瑪麗醫院生BB

請問有無媽咪喺瑪麗醫院生BB呢?
服務好嗎?
thanks~~

公爵府

好媽媽勳章

Re: 瑪麗醫院生BB

all is ok ar

複式洋房

好過私家醫院,設備齊全

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

好呀

民房

我將會係瑪麗生, 聽到你地咁講都唔驚

複式洋房

第一個在瑪麗生,入院痛咗26個鐘然後開刀,因bb太大,出世第二日就要自己照顧bb,用咗約$900

第ニ個在聖保祿生,一入院就决定開刀,兩小時後bb面世,由出世到出院全由護士照顧,在醫院order3餐,用咗$45000
:-)

別墅

我岩岩月頭係瑪麗生完,果度 d 醫護人員都幾好,尤其事係贊育果班姑娘,個個都好好人。我生 BB 時可以人唔太多,所以環境都唔錯,又唔太嘈!

大宅

係 o米 會 o係贊育同母嬰健康院做產檢?
可否選擇只o係贊育做?

另外, 是否有 oscar ?

thanks!

公爵府

好媽媽勳章

hellotaz 寫道:
係 o米 會 o係贊育同母嬰健康院做產檢?
可否選擇只o係贊育做?

另外, 是否有 oscar ?

thanks!

除非個胎有問題...否則...去健康院
over year 35 ......oscar free of charge

洋房

hellotaz,

唔好想太多, QM係一間好既醫院, 醫生, 護士, 阿姐, 都好好, 放心!
(不過你要明白, 政府醫院, 有好多野唔論到你話事, 如果有能力就緊係去私家, 不過費用政府既一百佰都唔止)
生既時候, 放鬆D心情, 要食野, 要有氣有力去生!
加油, 努力!

大宅

thanks all!

別墅

放心!健康院 d 姑娘都好好架!~~
另外,你可以自費去贊育 3/F 既胡寶星夫人中心做 OSCAR 都 OK 架~~

民房

我都諗住係瑪麗生, 請問各位於瑪麗生過嘅媽咪, 係咪生完之後即刻要揍返bb呀? 其實最驚生完無氣力照顧bb, 無哂精神呀! 不過我朋友話揍bb唔難, 生之前陣痛係最辛苦架! 希望各位媽咪俾d意見! Thx.....:)

公爵府

好媽媽勳章

當然要揍番自己bb啦∼
不過一定係你自己落得床之後∼∼先會比返你∼
不過如果喂人奶就一生完就比你.....餵∼
如果你精神唔係好好∼∼可以比返d姑娘∼∼幫你睇住∼

民房

to take care of the baby during hospital stay is just a minor fact after the delivery . Most important of all is that the paediatric unit in QMH is very good. In case the baby have any problems after the delivery, you can have the best medical care for it.

珍珠宮

2023年兔年勳章 畀面勳章 DHA勳章

我個仔都係QM出世.
產房好新淨, 坐擁數碼港景色 (雖然痛到冇心機欣賞)
醫生,姑娘,助產士,亞嬸...全部都好好人,設備先進完善...
生完BB係會比返你湊, 但通常夜晚姑娘都會將成班BB推返BB房, 等我地有得訓.
唔識湊BB,D姑娘會主動教你,唔駛擔心嫁,重有D產後運動班啦,又有教我地喂人奶.....等育嬰班
主 賜 平 安

複式洋房

畀面勳章

我太太都會在瑪麗9月生產 是否得大房 有否二等房呢
bb會否亂的呢 那麼多bb在一起 我有點擔心

別墅

通常都係安排大房比你,就算你要求二等房,都要睇吓當日有無房先安排比你

至於bb,一出世就即刻戴住印有父母名字o既手同腳環,張bb牀仲有媽咪牀位個號碼,所以唔會亂,放心啦

大宅

你都講得好對.....bb多數比返mami照顧,你咁辛苦生佢出來, 你都想成日對住佢, 咁得意, 我重記得我當時成日推住亞仔係病房入面行, 亞仔唔係扭計, 只係我好悶...每次我老公來探我的時候, 佢都比姑娘話:"這位爸爸唔好超速行駛", 因我老公成日推個個BB車行得太快...哈哈....重知你放心係
QM生喇......
ecling 寫道:
我個仔都係QM出世.
產房好新淨, 坐擁數碼港景色 (雖然痛到冇心機欣賞)
醫生,姑娘,助產士,亞嬸...全部都好好人,設備先進完善...
生完BB係會比返你湊, 但通常夜晚姑娘都會將成班BB推返BB房, 等我地有得訓.
唔識湊BB,D姑娘會主動教你,唔駛擔心嫁,重有D產後運動班啦,又有教我地喂人奶.....等育嬰班
歡迎進入Carlson BB => 相簿 +新加入的Blog
Carlson 媽媽卡臣媽放棄了廚藝學院學做西式包點學徒喇!!, 真可惜!

複式洋房

agreed that QM staff are really good.

I gave birth to my 2 daughters there (in 2004 and 2005). I remember that I felt so tired during the early morning (around 2 am) after the delivery, and my wound was so painful after the c-section, but my baby kept crying, one "auntie" came and asked me to go to bed and she would take care of my baby for few hours. She is really helpful and understanding.

首頁

尾頁

跳至