論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

好媽媽勳章

可唔可以趁工人放假炒佢呢。

我工人係香港現成請的,十一月做到依家,頂得我好辛苦,我原本準備七月放佢返鄉下兩個星期,其實我可唔可以出張單程機票(另一程比cash)叫佢以後唔駛返黎,定係一定要比佢返香港搵下工先呢?另外,大假果十幾日又可唔可以包括響一個月通知之內呢?當然啦,我明白機票大假樣樣我都會補足。

大宅

Re: 可唔可以趁工人放假炒佢呢。

你不如早d炒佢啦,咪係6月時炒佢咪未得,唔使煩,你請現成,但你炒佢都要補多一程機票錢比佢呀,

大宅

你不如早d炒佢啦,咪係6月時炒佢咪未得,唔使煩,你請現成,但你炒佢都要補多一程機票錢比佢呀,

別墅

vitasoy,

其實你俾佢頂到咁辛苦, 又肯補足晒佢走, 點解要等到7月既? 唔打算即炒?

別墅

索性6月尾炒咗佢, 唔洗想這麼多啦....

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

vitasoy,
1.系吾系 06年11月到依家呀?如果系,大假只有 3.5 日。
2.反正都系炒,不如而家快快翠補一個月即炒佢,吾使自己預得噤辛苦。一程機票搞掂。

大宅

vitasoy,

你工人做左只有半年﹐炒她你只需俾一張單程機票得架啦﹐唔需要“出張單程機票(另一程比cash)”﹐因放假機票係工人自己負責﹐你唔需要理佢。

工人放假其實只有幾日大假咋﹐你同工人傾放假時就同佢講機票自付﹐大假只有4日半﹐其他no pay.

到工人臨放假前一日﹐你俾封信話一個月通知﹐工人放完假返黎﹐做多2星期就拜拜。好可能﹐工人會同你講﹐咁我索性唔返啦﹐咁就最好﹐黎個雙方同意提前解約﹐你唔使賠錢﹐工人立刻消失。唔係咪頂多見多2個星期。

但都冒幾大險﹐因為工人放完假未必準時返﹐返到又可能因你一鍋Q起而玩野

早d炒定到時炒﹐你要好好衡量

大宅

如果都係諗住補足所有野俾佢走.
點解唔而家炒佢呢?
因為新工人未到?
定係咩原因先?因為頂唔順真係幾辛苦架∼
遲不如早喇∼

別墅

好媽媽勳章

多謝大家的回覆。其實我本身係教師,所以只可以趁暑假換工人,而個工人都預左七月中放假返屋企。依我的觀察,我個工人絕唔係心地好果種人,我肯定比一個月通知佢,佢一定玩曬野果種,呢個月通知真係無得慳,所以咪諗住叫佢放假之後唔駛再返黎,但又唔多識計條數。

我想問乜唔係我現成請佢,我都要預佢一份來回機票嗎?

民房

好媽媽勳章 醒目開學勳章

炒好似只係要送佢走架bor!

大宅

來回機票是指你請佢來時俾佢來港機票一程, 佢走時再一程機票, 即係來回機票啦.

我想問乜唔係我現成請佢,我都要預佢一份來回機票嗎?[/quote]

大宅

你唔使同佢講咁多。到7月佢話要買機票返去放假,你就話你幫佢買,表面上買來回機票,實際買單程送佢走。到佢走前一日,就話俾佢聽,你會炒佢,唔使佢返來了。補足一個月人工及幾天大假既錢,再俾埋機票佢。叫佢馬上走。如果你想唔咁絕,就等自己一放假就炒佢,唔使佢到臨上機一刻先知道自己俾人炒囉。

vitasoy 寫道:
多謝大家的回覆。其實我本身係教師,所以只可以趁暑假換工人,而個工人都預左七月中放假返屋企。依我的觀察,我個工人絕唔係心地好果種人,我肯定比一個月通知佢,佢一定玩曬野果種,呢個月通知真係無得慳,所以咪諗住叫佢放假之後唔駛再返黎,但又唔多識計條數。

我想問乜唔係我現成請佢,我都要預佢一份來回機票嗎?

大宅

工人做得唔好,咁等佢臨上機前一刻先知自己俾人炒咪啱囉,俾d教訓佢,咪以為香港d僱主好"蝦",等佢見識下我哋嘅厲害。

坦白講,次次都係我哋領教佢哋嘅利害啦。

大宅

vitasoy, it's not your first time la ? i remember, such bad luck of you.

別墅

好媽媽勳章

momama
你都好好記性喎,今次係我第二次炒工人,其實都好入肉,不過對住一個心地差,成日講大話,又無衛生常識的工人,真係想死,所以打算忍到暑假。其實我最唔清楚的是假如我打算7月16日比佢放假,咁機票當然係買當日,但如果當日通知炒佢,佢又有權留港14日搵工,究竟機票應該買邊日好呢?工人7月尾生日,已經講左要返鄉下慶祝,我唔想咁絕,又唔想比佢任何藉口告我,所以想問清楚。

大宅

vitasoy:你俾張open既機票佢就得喇,如果佢想搵工,就會馬上改機票喇。如果你真係唔想做到咁絕,就7月16日前炒佢囉。不過如果你都未放假,就唔好幫佢唸咁多喇。

vitasoy 寫道:
momama
你都好好記性喎,今次係我第二次炒工人,其實都好入肉,不過對住一個心地差,成日講大話,又無衛生常識的工人,真係想死,所以打算忍到暑假。其實我最唔清楚的是假如我打算7月16日比佢放假,咁機票當然係買當日,但如果當日通知炒佢,佢又有權留港14日搵工,究竟機票應該買邊日好呢?工人7月尾生日,已經講左要返鄉下慶祝,我唔想咁絕,又唔想比佢任何藉口告我,所以想問清楚。

大宅

vitasoy﹐

同意winghw所講﹐俾張可改期機票就得喇。其他幾日大假﹐交通津貼照俾。

機票方面﹐唔需要預早俾工人﹐同佢講話炒佢時先俾﹐所以你唔一定要買7月16號機票﹐邊一日都得﹐只係可改日期﹐最少14日有效期﹐同埋最好non-refundable﹐或只refund落你度喇。

你預工人16號放假﹐15號晚同佢講咯。

你工人係現成請返黎﹐她來你處時如果你冇俾過機票﹐係有權問你要來港機票錢。之不過﹐你若堅持唔俾﹐工人告起上黎﹐你未必輸。..........因為告起上黎﹐法庭會要求工人出示收據﹐你工人都冇離開再返黎﹐根本冇單﹐而僱主有權堅持見單俾錢﹐我就因為咁而冇俾到工人來港機票錢。.........你俾唔俾﹐自己想下俾得順唔順氣﹐又或者當少少錢打發瘟神﹐我只係話俾你知﹐如果唔想俾都有辦法咁解。

別墅

好媽媽勳章

justjust
多謝你的提點。我都有諗過我工人繼續留響香港,咁"好彩"又比佢搵到工,咁佢計計埋埋就袋左好多機票錢同一個月通知落袋,真係發達。

首頁

尾頁

跳至