意見反饋
義工

自由講場 今日: 699|主題: 1004250

點解小朋友要上契比觀音娘娘

大宅

國民生產總值:3414

點解小朋友要上契比觀音娘娘

擒日我個C6返左去佢屋企,返黎之後同我講,佢姑姐同我62&99講要我搵人同細仔上契,如果搵唔到人就要契比觀音娘娘,我又唔明D老人家諗乜 仲話如果契比觀音娘娘要上東莞契,好鬼奇怪,觀音娘娘唔係得一個咩?點解要上到東莞咁遠上契?香港都有觀音娘娘架,大家點睇

大宅

國民生產總值:2158

Re: 點解小朋友要上契比觀音娘娘

我細個就成日病,老人家怕養唔大掛,咪契比觀音娘娘囉,都無乜所謂的,咪比佢地買個安心囉,又無影響的,
[

大宅

國民生產總值:4233

如果契咗比娘娘, 第日小朋友要結緍, 改變信仰時, 要解契.
契唔契你自己諗清楚啦.
王菀之年度創作專輯《On Wings Of Time (CD+DVD) 》現已上市
請支持正版...請支持唱作女皇
(隻碟要煲架--不是放落個煲道煲...)
click入去試聽下..月亮說
飯婦人Blog

伯爵府

國民生產總值:17696

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

去邊度契呀可以? 要買d咩上契? 同埋係點樣契呀? 因為老公今年去求簽, 佢全部求既都係下簽, 佢解簽佬同佢講叫佢搵人契左2個女, 若果唔係會好多病痛, 所以我好想知點契.

[img][/img][img align=left

大宅

國民生產總值:3425

不是你話契邊個就邊個架,有D要契黃大先,有D是單搵個朋友上契,你要搵人查下個仔先得架!

男爵府

國民生產總值:6946

[quote]
alvinchanmama 寫道:
如果契

禁止訪問

國民生產總值:940

禁止訪問

國民生產總值:940

大宅

國民生產總值:2158

我亞媽就(buy申),我朋友就信基督,唉,咪你有你信,佢有佢信囉,我就只信訓教,大家心安咪得囉,咁又唔好講到人地係邪靈咁,
[

大宅

國民生產總值:2383

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我阿仔搵人改名時個人都話阿仔要契比觀音, 但係我老公死都唔俾呀, 佢話咁細個, 而家又無事無幹, 做咩要做, 又唔係有病 又話會好可能影響佢第時入好學校, 因為好多好學校都係基督教或者天主教, 你契左比觀音咁即係違反佢地教義唔好拜偶像, 咁最後都無契到

民房

國民生產總值:95

這個問題我問過學佛的朋友,是他們跟我講. 其實將小孩契給觀音,去上天主教和基督教的學校是沒有問題
因為等他們長大都有其他機會去接觸這些地方,
而且小朋友都不會自己去拜,只是每年媽媽要代表自己小朋友去還神而已,所以不需要特別跟學校說明,放心吧!觀音不會介意,但記得學校收後媽媽要跟觀音講一聲.
.(因為不是每個人跟觀音有緣)所以想觀音收自己的子女,一定要拜完後拿著聖杯問觀音肯不肯收.問信女(自己的名字)想將自己小朋友的名字契給你不知觀音娘娘收不收,然後丟聖杯,如果兩反或者兩正代表不收,但一正一反就代表收,最多3次.這樣是最便宜
不需要花費任何錢的.不是需要找人做儀式才算觀音收
妳的小朋友.這方法是真實的.

將小孩契給觀音是希望他們乖一點和平平安安而已.不需要特別宣傳,跟平常一樣,所以家長不用擔心會有什麼不便,但記得不管平常有沒有時間,一年一定要找一天去拜一拜代表小孩還神就可以.

民房

國民生產總值:95

去哪裡契?
香港任何的觀音廟就可以啦!
什麼用品!觀音廟裡有香燭可以賣!買一份就可.少少的水果或者素食品.觀音吃素的不可用任何肉食可以去試試
上環的文武廟裡的觀音廟香燭大約$26一份

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.