自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止發言

好媽媽勳章

每次睇完醫生,會否食哂d藥=-=

子爵府

醒目開學勳章

Re: 每次睇完醫生,會否食哂d藥=-=

我通常好番d就會唔記得食架喇

禁止訪問

別墅

唔會食晒, 因為盡量吾想食禁多藥.
不過其實應該食晒定食吾晒才對身體好呢?

大宅

唔會呀,可能細個多病,就不時都要睇醫生,到而家最憎食藥

男爵府

好媽媽勳章

唔會, 每次睇完醫生都覺得自己好番好多, 有時食1-2次就算, 可能心理病多過身理病

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

如果係抗生素就一定食哂(不過如冇必要都唔會叫醫生開),其他藥我見好d就唔食,靠自己扺抗力好d。
盡我一己之力,發放正能量!

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

會問清楚醫生邊d好返可以唔食
萬一d抗生素消炎藥, 食食下一半又唔食, 第2時d菌有晒抗藥性, 你就知味道
(香港d醫生又特別鐘意無啦啦開抗生素消炎藥, 小心d啦......)

大宅

通常睇完醫生就好似好番曬咁, 有好多時d藥都冇食過嫁

別墅

唔會, 由細到大都係食到好番就唔食. 其實而家好多時睇醫生, d醫生都會同你講"有需要先食", 咁好番就緊係冇需要食啦. 但係好似唔覺以前d醫生會咁講.

除非係好似"抗生素"呢一類藥物, 醫生一定會提你要食多少日. 有時佢比一樽你, 唔一定要你食晒, 佢會同你講只係需要食3日, 剩番就唔好要.

侯爵府

會吃完所有藥品
愛※是※不※保※留
http://www.hkedcity.net/uploaded_files/eworks/0412/40671_ust.swf

首頁

尾頁

跳至