自由報料

跳至

首頁

尾頁

大宅

美的風扇可以嗎? 有没有 "super" 牌的意見亞?

我有需要買一把風扇, 但日本牌子比較貴, 在日本城見到一把美的 "box" 形風扇, 十二吋的賣到100左右, 只怕它噪及不扎實.

請問各位...這品牌的 "box" 形風扇質量可以嗎?
已代刪除

水晶宮

畀面勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章

Re: 美的風扇可以嗎?

Hi, carchu

咩叫box型呀 ?? 我屋企部美的係四四方方的鴻運扇, 係深圳抬返來的, 人仔 77元用咗好多年, 好好用. :-P

你可以順便抬牛奶返來呀 :-P
生日月, 開心過

男爵府

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

某d型號好用, 但我買過一隻, 個款係上面圓圓地, 好次方型紅運扇咁, 坐係

大宅

雪文: 我的意思是鴻運扇 "唔會打". 牛奶....你重記得... 你米咁 "sui" 啦.

Hellowiee: 我在日本城有見到你提及的那一種, 好似好得意, 要$139一把.

咁四四方方果d應該 ok 嗎. 我都怕噪嫁.

[quote]
雪文 寫道:
Hi, carchu

咩叫box型呀 ?? 我屋企部美的係四四方方的鴻運扇, 係深圳抬返來的, 人仔 77元用

已代刪除

男爵府

開心吸收勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

鴻運扇唔涼ga,唔好諗住慳地方﹗

不過我全屋3把扇都係用美的,2企扇、1座檯﹐不過坐檯就壞壞地咯,不過都用左2年﹗又平又抵,就算壞左都會買返佢﹗

男爵府

我屋企用緊圓型鐵殼放

男爵府

5,6 年前promote買了2把美的, 不夠2年全不能用, 那鴻運扇十分嘈, 有時睡了都比嘈醒. 我對 美的 風扇沒信心了.

現在家多是 實惠 的傳統型風扇, 雖沒有 樂聲 大風,或者耐用, 以價錢來說不錯的選擇因用3年多了. 記得以前有把座地的兒童彩色扇嗎?用超過6年了,實惠 的風扇OK的.

以經驗來說風扇都是買傳統有扇葉的, 其他慳地方型的不是不夠涼, 風吹範圍細便是難清洗.

大宅

多謝分享, 似乎好壞參半...很難決定:cry:

其實廳中己有一把在 (wall 上), 但因為有二個位置吹不到而這二個位置又經常溜連, 所以才需要多一把.

想找一把平平地, 涼涼地, 不太噪, 耐用的, 易收藏, 我明白要求多多, 但只想可以省些錢:cry: :cry:

你們有没有"super" 牌的意見亞?
已代刪除

大宅

Re: 美的風扇可以嗎? 有没有 "super" 牌的意見亞?

雖則係平, 但如果一年後就壞左, 相比日本牌子, $250可以用10年, 咁你話邊樣平?

電器嘅夥, 安全好重要. 唔可以慳. 而且計落大牌子'襟'好多, 耐用得多. 唔駛每1-2年又要買過.

CarChu 寫道:
我有需要買一把風扇, 但日本牌子比較貴, 在日本城見到一把美的 "box" 形風扇, 十二吋的賣到100左右, 只怕它噪及不扎實.

請問各位...這品牌的 "box" 形風扇質量可以嗎?

大宅

Re: 美的風扇可以嗎? 有没有 "super" 牌的意見亞?

我屋企三把風扇都係KDK牌用在幾年,
佢係鐵葉會涼D,同"襟'用好多~

我家有二隻小魔怪 [img align=right]http://www.hk-laufamily.com/_223.gif[/img]

首頁

尾頁

跳至