論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好煩惱,幫下手好嗎?可能你地答案對我有啟發,THANKS!

我個工人黎左3個月啦,各樣野都OK(不過不失咁啦),但係....我始終唔放心D野,樣樣野都想自己做番,有陣時諗都唔知請佢黎做咩?
平日將B及工人放係奶奶到,待我收工及食飯才回家,回到家只要開機洗衫,洗奶樽及抹地就OK.阿B就我自己睇番,其他唔洗佢做.盡量俾佢11點前睡.
其實放係奶奶屋企都發生好多問題,始終都有磨擦...
我想問下各位...
我諗左好耐..到底
1.放係自己屋企,只有6個月大B同工人.(我唔放心,始終唔知工人點對個B,唔想裝眼仔)
2.繼續放係奶奶屋企(但我奶奶好煩,我己經忍唔到)
3.俾鄰居湊(有個相熟可以幫我湊,但之後屋企D清潔就要自己做番,如洗奶樽,抹地等)

別墅

Re: 好煩惱,幫下手好嗎?可能你地答案對我有啟發,THANKS!

俾我會揀 3.

禁止訪問

Re: 好煩惱,幫下手好嗎?可能你地答案對我有啟發,THANKS!

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

1.放係自己屋企,只有6個月大B同工人.(我唔放心,始終唔知工人點對個B,唔想裝眼仔
點解唔想裝? 有咩問題? 好讓自己放心, 我諗唔明係咩原因?你工人之前有冇湊b經驗?

2.繼續放係奶奶屋企(但我奶奶好煩,我己經忍唔到)
忍唔到唔好忍? 若果唔係就要計續, 無得諗.

3.俾鄰居湊(有個相熟可以幫我湊,但之後屋企D清潔就要自己做番,如洗奶樽,抹地等)
咁你倘工人要來做咩, 佢好似係一個佈景版. 咁不如你自己係屋企湊b好過啦同做家務, 咁咪唔洗煩唔洗咩都擔心一餐囉.

所以最後結論係試下比佢同工人係家.

[img][/img][img align=left

大宅

我會撰3, 因為你現在只有個小朋友, 有鄰居湊而佢又ok既話, 咁梗係比人佢湊啦!
只不過分別就係工人係24小時standby。

比我我會星期六, 日找家務助理清潔幫手。起碼屋企少個人住呀, 又唔駛擔心咁多。

我係因為有多個bb要請工人, 否則我真係唔想請。
d 野日日新鮮, 你見唔到一件事, 你見到就把幾火。

子爵府

我會選(1), 跟住裝cam , 如果返工,可以睇到,工人都唔會亂黎,仲可以做埋家務

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

babesiu:

是否你既女女? 定係公仔呀~~真係好似公仔呀, 好得意呀.

男爵府

Babesiu~
唔得呀.阿媽都要返工,如果我阿媽可以湊我就一天都光曬羅..

milkbear23~
佢話有湊B經驗,不過我睇就唔多有經驗.其實係我唔想裝姐,裝左睇到好似仲擔心,唔知你明唔明我講咩呢,即係好似我而家咁,我係唔會返工時打電話去我奶奶屋企,因為我怕打去聽到阿B喊,我個心就仲心酸,返又唔返得去.所以我只會一收工就標返去.
如果可以自己湊更係最好啦,不過經濟唔許可嘛,我都覺得佢好似一個佈景板,佢只需要同我做家務,夜晚都想自己湊番,始終係自己個B,更係想自己湊啦.
多謝你地意見~~

男爵府

YnnMa~
可以咁講啦,工人係24小時STANDBY,無左佢就要自己攪番D野,家務助理都係一個好提議,THANKS!
你好火喎.你個工人激親你呀?

大宅

我都會試下比佢同工人係家, 但我都係一定要裝眼仔. 係咪你公司唔可以睇所以唔想裝啊. 咁可以用PCCW個D眼仔呢. 佢來左3個月, 個人係點你都會知知地, 始終長遠都會係工人照顧BB的, 如果你覺得佢OK, 試下啦. 最多叫你奶奶有時間上去睇下BB
小叭係06年12月5日出世時重3.23kgs,1個月4.55kgs,2個月6.40kgs,3個月7.72kgs,4個月8.20kgs,5個月8.80kgs, 6個月10.00kgs, 7個月9.55kgs, 8個月10.00kgs, 9個月10.16kgs, 10個月10.45kgs, 11個月10.91kgs
(4個月第一次反身, 5個月坐, 8個半月爬, 9個半月出牙(上面兩只),10個月出牙(上面兩只)12個月7只牙, 11.81 kgs

細叭係09年1月26日出世, 體重6磅半.
4個半月轉身, 5個月識坐, 7個半月出第一只牙(下面)

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

ahmaymay,
2.繼續放係奶奶屋企(但我奶奶好煩,我己經忍唔到).........
奶奶屋企同你屋企遠吾遠? day day tun 黎 tun 去大人同亞 b 都幾辛苦,加上噤做系犯法 gar﹝同 contract 個地址吾同﹞,反正同奶奶又有 argue;
3.俾鄰居湊(有個相熟可以幫我湊,但之後屋企D清潔就要自己做番,如洗奶樽,抹地等)..........
價錢一 d 都吾平,又要自己買

伯爵府

我明白你想講咩, 我係因為有第二個囡囡先請工人姐姐, 不如比工人姐姐試下自己同b一齊, 你叫隔離屋姨姨幫下手, 間中睇下佢地2個咁樣會唔會好d, 你有時間打比個姨姨問下姨姨工人姐姐佢地點? 你比反多少個姨姨得唔得?叫姨姨幫下手.

男爵府

fion2504~
你個仔仔好得意,4個月係唔係呀?有8KG仲重過我個仔呀?HEHE!!
其實都知知地個工人為人,都算OK啦.不過有時好粗心大意.

twins214wy~
同奶奶住得好近,如果裝眼仔放係屋企,奶奶都會上去睇下.我知咁樣係犯法,不過可以點喎,當初叫佢地請佢地又唔制,一定要我老公請,俾人聽起上黎係阿仔請工人俾佢地洗,第日我老公有咩事上黎都係佢地害.
俾鄰居湊同請工人差唔多價錢…如果選左第3就無得返轉頭,辛苦都要撐落去…

milkbear23~
好多都係有第2個先請工人,當初太急無諗到請工人好與壞,如果諗清楚的話可能一路都係會選3.我搬入去唔係好耐,所以都唔係太熟,加上我又唔多主動同他講野,HEHE!
不過你地好多都選1,等我返去同老公傾下先.不過如果選1的話,最開心係我個工人,因為唔洗再忍我奶奶.

你地有咁多意見俾我,個人無咁DOWN,多謝!

伯爵府

我會選 (1) + 裝眼仔

俾奶奶湊係有個"自己人"幫眼睇住, 但妳唸o下, 工人有個老人家可以依靠, 自自然會無咁落力湊b, 因為好多野都會唸老人家會做. 自發性會越來越低, 最後只會係一塊要出糧的佈景板. 加上老人家有好多湊b的習慣/衛生問題等妳未必接受, 如果工人o係妳屋企湊bb, 妳可以想佢點湊bb都得.

至於交俾鄰居湊, 點都係人地地方, 安全/責任心都係未知之素, 妳更加無可能裝任何野 (i.e. 眼仔)去睇bb做緊乜, 褓母點對bb, etc. bb有乜事上黎, 妳都會好被動, 到時至話個鄰居, 大家只會面左左. 如果交得俾鄰居湊, 我寧願放o係奶奶度湊lu.

other option就係放o係托兒, 不過, 妳奶奶一定會唔like. 咁妳選(1), 叫佢多d黎特激睇下工人做緊乜咪得lor. 佢daytime黎, nightime都走啦, 妳都見唔到佢啦, 係咪!

伯爵府

其實真係一好架, 你可以考驗下你個工人對你個仔有幾好, 可以睇下佢係咪真係可以自己應付. 唔好唔開心, 開心d, 事情總有得解決架.

我大女以前比姨媽湊, 因為我太唔開心比佢湊, 所以唯有請工人, 我地都要好限洗錢.
該用戶已被刪除

複式洋房

pls ask yourself who is the one you trust most?

To me 99 is troublesome, but she is the one i trust most amongst your 3 choices.

子爵府

我都係產假完結後,一開始就俾工人湊。 冇裝眼仔。 冇屋企人黎幫手突擊檢查 (因為佢地住得遠)。 好感恩第一個工人真係對bb好好, 雖然與一般家傭有共通點, 冇記性, 齋 "yes, madam."; 但係只要佢真係有心去做哩份工, 我就可以用不同的方式幫佢, 去remind 佢.
「多元社區,和諧並存;你我出手,聾健共融 」

公爵府

好媽媽勳章

我都係揀1+眼仔, 而且剛剛裝咗.
仲比工人知裝咗喺邊, 我話比佢知裝眼仔, 係因為sir & mdm都會miss baby.
叫佢如果冇乜特別就擺bb在眼仔視線範圍
始終父母梗係想bb得到最大保障, 但擺在奶奶家, 佢揍一套, 你揍又一套, 工人都未必跟到.
擺褓姆或育嬰園我就一向都唔係咁主張, 褓姆家你冇可能知道佢揍成點; 育嬰園仲弊, 淨係講換片餵奶, 全部都要排住隊; 萬一bb痾咗臭臭又未有人發現, 醃損屁股仔你都唔想.

複式洋房

我會揀個最信任的,誰人對BB照顧最週到,你的工人是否醒目呢。如果99最識湊仔,我會給99湊,為有忍她,到了呀仔3歲到就會請工人湊番,因為1-3歲最容易有意外及最容易死(touch wood)。如果唔係,就不如請工人啦,但要清楚佢店唔店,如果唔店,就換人啦。choice3,我現在就不會揀啦。因為我試過。好伸苦,親子關係差,因為好燥。

首頁

尾頁

跳至