意見反饋
義工

自由講場 今日: 742|主題: 1005466

跳至
如果可以在50歲退休, 你會做什麼?

複式洋房

國民生產總值:201

如果可以在50歲退休, 你會做什麼?

如果可以在50歲退休, 仔大了(25歲), 唔需要照顧佢, 身邊有5-600萬, 你會做什麼? 我會同老公環遊世界, 跟住再報多幾個大學課程讀吓. 然後到澳州或瑞士養老 (老公怕冬唔怕熱, 我就好鍾意瑞士嘅安靜 & 好靚嘅雪景). 你哋又會點做.

民房

國民生產總值:36

Re: 如果可以在50歲退休, 你會做什麼?

有5-600萬立即退休,唔理幾歲.

禁止訪問

國民生產總值:36504

好媽媽勳章 畀面勳章

子爵府

國民生產總值:10077

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我有足夠錢都唔退休, 不過一定轉行...
收銀呀.. 賣下涼茶果 d.. 人工唔洗多, 最緊要有野做..

我眼見好多老人家退休後 2~3 年左右,
d 病出晒黎...

珍珠宮

國民生產總值:30278

2018復活節勳章 2018勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 親子王國15週年勳章

講真如果有 5-600 百萬其實都唔係好多錢, 當你有80 歲命除番開每月都係得萬三至萬六到, 咁到時你都未必真係夠用, 仲有你係指自己一個人定係二公婆, 如果二公婆有可能都係孟孟緊.... 而且而家 D 人注重健康可能有 90 歲命, 咁每月都係得 一萬至萬二到.....唉.... 所以我都唔想咁長命..... 退休後有得十年八年都夠啦.... 去旅行做 D 自己而家做唔到的事咁就足夠.....

超級版主

國民生產總值:53336

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018勳章 狗年勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

我諗到老公退休後大部入錢都係做定期收下息,除左醫療之外,其他一切如常,都係慳慳地咁過。我會買個舖仔做下小生意,鍾意就開門做生意,唔鍾意又可以去遊山玩水。
盡我一己之力,發放正能量!

男爵府

國民生產總值:6788

好媽媽勳章

我諗我會做義工,去偏遠的地區服務人

大宅

國民生產總值:3321

我去參加d興趣班, 同做義工

子爵府

國民生產總值:10479

2018勳章

旅遊,義工
[img align=right]http://i116.photobucket.com/albums/o21/keiyan76/CEO.gif[/img]

別墅

國民生產總值:845

我諗會搵野學下
跳cha cha, waltz, quick step
haha 當然你同另一半去學啦

得閒周圍去旅行
到五十歲時應該唔會去日本
可能會去杭州、上海......歎下世界咁啦

男爵府

國民生產總值:9087

我50歲時,我仔大概18歲,要睇老公退唔退休,個仔咁大,陪女友都唔陪阿媽啦.老公唔退,咁我會好悶喎...其實我未必退,不過可能會轉做啲舒服啲既工作,同埋想搬去住村屋or獨立屋,有花園有車位.搬遠啲都冇問題.要好relax咁生活.

都唔知要等到幾時

男爵府

國民生產總值:6175

Me 2.
binbindog 寫道:

子爵府

國民生產總值:11277

做義工(幫D流浪DOG),去圖書館,去旅行,可惜有排 la!

民房

國民生產總值:64

去旅行

民房

國民生產總值:30

me 2 不過要睇下到時會唔會有機會要湊孫.
binbindog 寫道:
:-) :cheeze: :-) :cheeze: :-)

子爵府

國民生產總值:10572

以前覺得一個女人要做到50歲好辛苦,而家人大

珍珠宮

國民生產總值:36684

2018勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

我學歷唔高, 如果唔嫌棄, 我真係好想去國內山區教書架.

公爵府

國民生產總值:25571

2018母親節勳章 親子達人勳章

經濟許可的話,兩老公去旅遊。。。搬去南丫島住村屋種花。
一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;天眼昭昭,報應甚速

侯爵府

國民生產總值:23412

ian723 寫道:
我學歷唔高, 如果唔嫌棄, 我真係好想去國內山區教書架.

終於搵到個同路人啦~~~
我都係想老公退休之後去山區教書~
(因為我而家都已經退左休架啦~~ 全職家庭主婦)

不過老公就話可唔可以半年係山區, 半年要黎玩同見下d親戚朋友同埋去下旅行, 最好環遊世界啦~
我就梗係覺得好啦~~一方面佢可以退而不休, 一路都有d野做下(佢本身都係教師, 呢個係佢既志願, 寧願放棄工程師既工作都要教育下一代, 真係好堅決架~), 一方面我地又可以做我地鐘意做既野, 去下旅行, 周圍去食盡天下既美食, 唔須要其他人陪, 我地只須要對方就夠架啦~~

其實我估內地應該會幾須要一d人肯收少少錢就去幫助國內既小朋友, 始終有受過教育既國內人, 一定會希望出人頭地, 教書呢d工作可能已經變成冇乜人hou既工作, 加上仲要係山區添, 真係更加冇人想做啦, 所以我諗咩程度都唔緊要既, 最緊要係有心姐~ 即使學歷不夠高, 但有返咁上下年紀, 就有好多人生既經驗可以教比佢地, 應該會好歡迎至係~~

我諗最大既問題反而係健康, 始終山區交通梗係唔發達, 如果冇個健康既身體, 萬一有事點樣返香港醫啊~~~
♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

別墅

國民生產總值:659

你同我的想法有d似, 我以前都係覺得一個女人要做到50歲好辛苦,而家人大

跳至
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.