意見反饋
義工
[2007年] 阿囝塊臉勁出油脂粒,點算??

複式洋房

國民生產總值:341

阿囝塊臉勁出油脂粒,點算??

唔知係咪因為男仔臉油分泌會多d,or 係奶粉關係,阿囝塊臉勁出油脂粒,我已經每次餵完奶都幫佢抹臉,但情況都冇改善
請問你地阿b有冇咁既情況?有咩嘢解決方法呀??
唔該!!

大宅

國民生產總值:1355

Re: 阿囝塊臉勁出油脂粒,點算??

睇其他既message, 你阿仔好似係食a+. 我阿仔之前都係食a+. 又係面仔出油脂粒, 我奶奶話佢熱氣, 去見中醫, 佢話食奶粉既b多數都係咁, 因為奶粉熱氣, 加上我阿仔比較燥, 所以就會咁!
我除左轉食日本明治之外, 仲幫佢塗bb花士令, 因為佢塊面既皮膚, 係硬硬地咁既, 個幾星期等d皮去左, 咁就無事, 家下白白滑滑, 我就用返johnson & johnson smooting naturals nourushing lotion, 保濕又唔"立"
此外, 亦有老人家話係奶癬, 好多bb都有, 兩三個月大之時會自己退, 而我個中醫就教我, bb過左個半月, 可以用五六塊花旗參片,加兩湯匙水, 煮好飯之時, 用碗仔放入飯煲焗幾分鐘, 再比參水阿b飲, 兩個星期一次已經夠, 咁都有幫助

公爵府

國民生產總值:27020

我個仔食a+都係咁呀, 仲勁多痰呀!! 我轉左比佢食羊奶粉, 粒粒少左, 痰都少左!! 頂佢隻A+, 仲有隻A+如果唔加多D水比BB飲, D大便勁"傑"添呀!!
希望每天開心渡過 ;-)

侯爵府

國民生產總值:23641

我亞b咪又係, 出到成面粒粒. 已經用金銀花同佢洗面架喇!! 佢一喊就好顯眼架喇!

男爵府

國民生產總值:9248

jjwmkk 寫道:
我亞b咪又係, 出到成面粒粒. 已經用金銀花同佢洗面架喇!! 佢一喊就好顯眼架喇!

我bb都係呀!!我無用乜野同佢洗面呀

大宅

國民生產總值:2581

我bb都有出油脂粒, 但我相信唔關奶粉事, 因為 1) 佢一出世就有 2) 我bb食人奶的. 我亦有帶佢去睇醫生, 醫生話初生bb的油脂分泌係比較多, 所以會出油脂粒; 只要經常保持清潔d油脂粒就會自己謝.

子爵府

國民生產總值:12423

好媽媽勳章 畀面勳章

我估你bb果d未必係油脂粒,應該係奶癬,一粒粒好似暗瘡仔仲會不斷咁出,甚至成面連身都係,醫生話係初生bb仍帶有媽咪荷爾蒙所至,大多數會出到3個月大,不過滿月前後就特別利害,只要唔出水就問題不大,每日用清水抺面,有老人家教用金銀花煲水抺都好好,之後記得揸返Lotion或雪花膏補濕,會快d謝同好,不過唔好諗住會無晒,有些bb會不停咁出,但用以上方法會出得少d,嚴重到粒粒出水最好去睇醫生喇。
RonTang 寫道:
唔知係咪因為男仔臉油分泌會多d,or 係奶粉關係,阿囝塊臉勁出油脂粒,我已經每次餵完奶都幫佢抹臉,但情況都冇改善
請問你地阿b有冇咁既情況?有咩嘢解決方法呀??
唔該!!

• 搜 尋
  • APP
  • 網 站
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.