跳至

首頁

尾頁

別墅

有關拎回港証+回鄉証!!

請問有無mami知道:

1/. 如果帶呀b返大陸係米要拎回港証?
2/. 點樣申請架? 係米要拎回港証先,然後先可以申請到回鄉証架?
3/. 呀b咁細,點影証件相呀?
4/. 到時去拎要唔要抱埋呀b去呢?

別墅

Re: 有關拎回港証+回鄉証!!

我都想知呀
[url=http://www.TickerFactory.com/]

詩 1:2 惟喜愛耶和華的律法,晝夜思想,這人便為有福!

別墅

如果唔急, 可以幫BB申請身份證和特區護照,大約要20工作天和$185,我幫左BB申請, 用郵寄和以唔洗帶BB去,當羅護照個人,帶BB去,同日再帶BB去申請回鄉証, 申請回鄉証要帶回港証或護照和BB去的

別墅

vestzs,
唔該哂你呀。
20日都0k既,我可以郵寄去申請。
咁我駛唔駛幫呀b影証件相架?
拎護照個日帶bb去,係米要打指毛呢?

請指教,麻煩哂你呀!

vestzs 寫道:
如果唔急, 可以幫BB申請身份證和特區護照,大約要20工作天和$185,我幫左BB申請, 用郵寄和以唔洗帶BB去,當羅護照個人,帶BB去,同日再帶BB去申請回鄉証, 申請回鄉証要帶回港証或護照和BB去的

伯爵府

unicornson,

答下你個問題先~
1) 帶bb返大陸要先申請回港證, 回港證要親自去入境處申請, 即日有得拎~
2) 要帶證件相, 表要拎返屋企填左見, 因為有一張要搵"副署人"填既表~ 一定要拎左回港證先可以拎回鄉咭~

回港證表格<--------click here

3) 影證件相你去附近問下曬相舖有冇得影bb既證件相~
4) 申請回港證同回鄉咭一定要抱埋bb去申請, 因為要對bb個樣~ 回港證同回鄉咭可以同一日辦理~
unicornson 寫道:
請問有無mami知道:

1/. 如果帶呀b返大陸係米要拎回港証?
2/. 點樣申請架? 係米要拎回港証先,然後先可以申請到回鄉証架?
3/. 呀b咁細,點影証件相呀?
4/. 到時去拎要唔要抱埋呀b去呢?

別墅

你寄去時,要用3幅相的, 因要填成3張Form, 唔知郵局有無得羅,雖然上網有得D/L, 不過其它注意事項在網上睇到頭暈 要唔要打手指毛就唔知啦, 我都是寄左幾日

大宅

畀面勳章

我系直接帶埋b女去,好快搞店哂
我系申請特區,個日要填3張野
1張特區申請表,1張身份證申請表+1張(我唔記得叫咩啦)個d好似系擔保個d甘,唔可以系爸爸媽媽,要第3者
開頭唔知要系第3者,又要第3者身份證copy,好似我阿e住得近,唔系又要走多轉
無打手指毛,唔知拎證個時會唔會再打返呢
我唔記得系2張定3張相啦~~要對bb個樣~ (個staff仲系引我個女 ?-( ?-( ?-( )

大宅

>>1張(我唔記得叫咩啦)
副署事頂表格...
實際係咩用途就唔多清楚,只要不是父母,同時又認識小朋友的人簽名.仲要橫跨相片簽多個.

大宅

vestzs 寫道:
你寄去時,要用3幅相的, 因要填成3張Form, 唔知郵局有無得羅,雖然上網有得D/L, 不過其它注意事項在網上睇到頭暈 要唔要打手指毛就唔知啦, 我都是寄左幾日

或者去 esdlife.com度,叫 esdlife 寄俾妳.

索 取 特 區 護 照 申 請 表 方 法 比 較
網 上 索 取 網 上 一 click 就 得 , 申 請 表 最 快 2 日 後 就 直 接 寄 到 屋 企 , 完 全 免 費 , 真 係 好 方 便
立 即 進 入 使 用 服 務 ! Click

大宅

elaineho73, unicornson,
返大陸只需要特區護照+小朋友身份証,同時帶埋回鄉卡就 ok...
澳門仲方便,特區護照+小朋友身份証就出入先如.

申請特區護照可以郵寄申請,填好 form寄去,到時帶埋小朋友去,就拿到 passport + HKID card.

申請回鄉卡就要有 HKID 卡先至可以申請.
該用戶已被刪除

別墅

大家真好!!!

唔該哂各位mami !!! :-P :-P

別墅

用郵寄去羅BB特區護照,要幾耐入境處先會張支票過戶???

我寄左成個星期,張票d錢都未過戶, 好驚張BB相唔合格 :-( :-(

侯爵府

2024年龍年勳章

申請回鄉卡就要有 HKID 卡先至可以申請[size=large]仲要有回港証先得呀

別墅

my-baby 寫道:
申請回鄉卡就要有 HKID 卡先至可以申請[size=large]仲要有回港証先得呀

或者HKID card 加護照都得架

侯爵府

2024年龍年勳章

vestzs 寫道:
[quote]
my-baby 寫道:

或者HKID card 加護照都得架[/quote]
唔得 一定要見到回港証先得呀

別墅

唔係呀,我親身去過中旅社問過架
該用戶已被刪除

別墅

今日終於收到去羅護照封信,我20/4/2007去入境處放表入箱,最快要成25/5先有得羅, 各家長要注意,如果BB用護照去旅行,最好預番5個星期時間 啦

伯爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

相我覺得出去影會好d,回港證要求都冇咁緊,但回鄉證就好麻煩.我帶阿b出去影$20打(柯達影)抱住阿b影.同埋做回鄉證要影印出世紙2份,媽咪身份證影印本+回鄉證(要影在一張A4紙度)2份,同埋BB護照(回港證/特區護照)有相個頁2份,係佢度影就$12,以上各樣野都要帶正本去

首頁

尾頁

跳至