跳至

首頁

尾頁

複式洋房

05年11月bb識講野未呀

想問下大家既小朋友識講野未呢?因為我家姐個女已經17個月了,但係就唔肯講野,even 媽媽 & Dad Dad 都係無幾耐之前先肯講,點算好呢? 不過,如果我地俾書佢指,問佢Where is the dog? 佢又識指喎!問佢 Who is Uncle? 佢又識指出黎喎!應該點樣鼓勵佢呢?我家姐好擔心呀!

大宅

Re: 05年11月bb識講野未呀

My BB also speak very few words now, everything is 'car'.

I've heard that some BB may start to talk at 2 years old. And it's still normally, it may depends on how many people talk with them each day and their development. Each BB is different, some are taller, some are fat and some eat very little but still very active. So don't worry.

伯爵府

好媽媽勳章

我個仔都未識喎....
間唔中會發下"車ar"咁既, 因為佢好鍾意車車...
同埋跌親佢有時會"哎吔"咁囉...
平時成日好多野講, 但係, 唔知佢講乜...好似講日文咁...
不過我唔擔心, bb仲細啫, 我知道佢依家愈來愈明白多d人講既野同指示, ok啦, 要逐步逐步來架!

不過點解你會用英文問既?
佢明白中文應該點講嗎? 佢屋企係英語人?
我始終覺得兩歲以下小朋友唔係好應該中英夾雜....

bebegirl 寫道:
想問下大家既小朋友識講野未呢?因為我家姐個女已經17個月了,但係就唔肯講野,even 媽媽 & Dad Dad 都係無幾耐之前先肯講,點算好呢? 不過,如果我地俾書佢指,問佢Where is the dog? 佢又識指喎!問佢 Who is Uncle? 佢又識指出黎喎!應該點樣鼓勵佢呢?我家姐好擔心呀!

男爵府

我諗個個bb唔同, 我bb講野ok, 都可以自己餵食,不過就未有去toilet的意識.

可能我多口,成日同佢傾,而家我將一句句子分開兩三段,佢會跟住講. 自己都識講好多野,例如人名,公仔,家俱,花草,動物,1-10, abc,f,o咁lor.

大宅

我個仔只識講mami同爸爸

大宅

好多時都係講太空bb話

男爵府

我個仔又係未識講野, 就算係媽媽同爸爸都唔係對住我地講架..唉!

男爵府

佢識咁樣就唔會係有language problems, 至於speech pace 是每個baby 都不同的, 女仔通常快過同多野講過男仔(只是通常, 不是全部), 不用擔心喔! Tell your sister to enjoy her beautiful baby....

大宅

係呢,我都有d唔知要點做....我同老公一早有共識係唔會同個仔講英文架喇...但係依家好多playgroup都係用英文上咁...有時都唔知要唔要同個仔惡補下d英文...見有d 同齡既bb識好多英文字 (例如:問邊隻係banana呀?個bb好快就可以指出黎),我又有d內疚自己無好好教個仔英文咁.....不過上星期去一間Int'l Kinder 做nursery interview時,個校長問我地用咩同個仔溝通,我地答cantonese時,佢又好贊成喎,仲話2歲前唔好混淆佢地既語言,又話bb要學好自己既mother language先會學得好其他既語言tim!所以依家唯有都仲係純廣東話同個仔溝通先lor....

[quote]
莎莎莉莉 寫道:

不過點解你會用英文問既?
佢明白中文應該點講嗎? 佢屋企係英語人?
我始終覺得兩歲以下小朋友唔係好應該中英夾雜....

[quote]

伯爵府

好媽媽勳章

我覺得咁, bb聽banana識指住做香蕉, 同我地識聽日文"sa yo na na"="bye bye"一樣啦, 只係停留於詞彙的層面, 並唔係真正識果種語言. 語言應包括語音, 詞彙和語法三大方面, 只會詞彙(仲要只係口語上的詞彙), 其實並唔係真係識果種語言.

我都識唔少人個bb, 會識red, green, yellow等等, 但係, bb只係識中英夾雜的講法, 不會說出一句完整的: it's a green apple, 或"呢個蘋果綠色", 只會說: 呢個green 蘋果.....

問心, 我真係唔想個仔學呢d中英夾雜的語言囉...

同埋, bb的發展係由具體思維到抽象思維. 我的方針係, 佢要學識用母語表達抽象想法(如: 我鍾意咁咁咁, 我唔鍾意咁咁咁), 才去學其他語言. 不然, 佢不斷都係學緊用唔同語言來指稱某d事物, 反而會阻礙左佢地抽象思維發展添....思維能力係會受語言能力發展影響架...

我讀過下語言學, 呢d算係我自己的點點想法...

侯爵府

贊成, 所以我個仔响入學前先會主要用廣東話同佢溝通, 但都會比佢睇 / 聽英文歌 or tv 咁...
學語言唔駛急於一時, 等佢識咗一種語言後再學其它會好好多 .... 我睇書都係咁講.. so 我唔會迫佢學英文等等 .. [quote]
gardenwoods 寫道:
係呢,我都有d唔知要點做....我同老公一早有共識係唔會同個仔講英文架喇...但係依家好多playgroup都係用英文上咁...有時都唔知要唔要同個仔惡補下d英文...見有d 同齡既bb識好多英文字 (例如:問邊隻係banana呀?個bb好快就可以指出黎),我又有d內疚自己無好好教個仔英文咁.....不過上星期去一間Int'l Kinder 做nursery interview時,個校長問我地用咩同個仔溝通,我地答cantonese時,佢又好贊成喎,仲話2歲前唔好混淆佢地既語言,又話bb要學好自己既mother language先會學得好其他既語言tim!所以依家唯有都仲係純廣東話同個仔溝通先lor....

[quote]

侯爵府

我個仔而家都識講好多嘢下.... 佢係有意識地識表達佢見到既野 or 想做既野 ... 例如佢見佢的士識指住講的士, 巴士會講巴士, 當我吔話佢知去街時, 佢識講搭巴士 / 搭車, 返屋企 or 去街識叫開門等... 男仔嚟講佢算係快.... 我會主力用中文同佢溝通, 間中一, 二句 no ... 都會既....

大家 ... 每個 bb 發展唔同, 唔駛急, 講真到佢 24 個月打後真係都未識講既話先開始担心都未遲 ... 同埋當你問 bb 野佢識對你有反應已經唔駛担心, 佢係識既 but 唔講啫.... so 千祈唔好迫, 比自己太大 pressure ..... 佢吔識講自然會講架啦

洋房

我個仔仔都未識講嘢啊~
只係間中望住爸爸叫一個字"爸"咁咋,但係見親看更亞伯,又會叫一個字"伯",叫看更多過叫爸爸,哈哈哈,,,
又係識物件識圖都好識,就係唔講嘢,有嘢就成日指住D嘢"唔?哦?丫?"咁咋,我都好担心,但見到同期BB都係未好識講嘢都放心少少
[size=medium]**大家好,我係小軒軒**   [size=large][color=6600FF

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

My boy says "baba", but not to his father. He has not said "mama" for many months now. I teach him to play lego and blocks but all he does is to throw them on the ground or suck them. How can he pass the kindergarten interveiw. Sigh.

複式洋房

無辦法啦!工人湊佢,所以工人同佢講英文,佢咪突別對英文有反應囉!我諗我同家姐都唔係個D迫小朋友一定要用英文溝通既Mummy,只係佢好似對英文有興趣多D,唉,工人對佢成日,我地放工只係對佢晚上大約兩小時,有時佢學識既野都係工人叫佢"表演"俾我地知咋!所以無法啦!你地俾工人湊既小朋友會係點架?

別墅

bebegirl

我囡囡都係講英文既工人湊,佢識既野都係工人教多,不過爺爺麻麻婆婆成日探佢,所以佢開口講既都係中文,但唔多同唔正,不過我知佢同時間都明白英文。之前健康院d姑娘講過,18個月既要求係最好識叫爸爸媽媽,而且每個BB既發展都唔同,要自己觀察係BB未明白,定係佢未肯講。

我都知咁細個用雙語教育唔係咁好,但冇辦法喇,我地要返工嘛…… 我每日放工都會盡快返去,希望有多d時間對住佢,同佢傾計同佢玩。我發覺佢哩個年齡pick up野快左,聽明我講野多左,只係佢未必願意做/講返出來。我好鍾意同佢一邊沖涼一邊傾計,佢會好有反應,o係唔經唔覺之中就會學左d野。好似我日日襯同佢沖涼按摩肚仔咁,我會一邊講"按摩"一邊做,冇幾耐有一日佢無端端用手仔"初"住個肚腩講"mo摩 mo摩",我先知原來佢聽聽埋埋,消化完就會講出來,係急唔黎架。

男爵府

你地俾工人湊既小朋友會係點架?

因怕阿仔學D賓賓口音既英文, 所以請左個只講廣東話既印印, 之前見好多媽咪話小朋友成日同賓賓一齊, 學哂佢地D口音同錯既grammar, 反而要花好多時間去correct...阿仔番playgroup既校長都話兩歲前最好就係單語教學, 咁小朋友先至可建立到一個思想既語言, 否則, 當佢諗野既時候就會用多語而變慢, 我覺得都幾有道理喎...阿仔依家好明白我地講既野同指令, 如我要出街, 我同佢講'媽媽個袋呢', 佢就會入書房, 攞我最常用既袋比我, 佢發燒睇醫生, 醫生問佢邊樹唔C服, 佢會話'頭'同指住個頭, 而講呢, 佢成日見既人佢都識叫, 佢成日做既野or 佢鍾意既野咪識講囉, 如尿, Ng Ng, 魚, 狗, 機(飛機) etc

侯爵府

chapman媽,

恭喜你呀!! 又將會做第二任媽咪~ :-P :-P

複式洋房

小寶B識叫阿B、Mommy、爸B、車、波。等等
佢嘅叫法係好sweet甘咁'Mom-mi'加上一個冧暈嘅笑容, 而叫Daddy就係'Bar-Bi' (like Barbie')! Sweet到暈!
Welcome to visit Kolby & Cheryl's Blog
http://hk.myblog.yahoo.com/ilove-kachun

侯爵府

係呀, 小朋友依家好似愈來愈明得多我地講既野咁
我話: 沖涼啦~ 佢就即劇走入浴室
我話: 拎啤酒俾公公飲啦~ 佢就走入廚房個架度
我話: 快d抹咀啦~ 佢就用紙巾抹咀
我話: 掉佢入垃圾桶啦~ 佢就拎舊垃圾掉左佢...

見到小朋友一點一滴地掌握到大人的意思, 真係好開心!~

首頁

尾頁

跳至