意見反饋
義工
跳至
[2007年] 你地有無以下唔舒服情況

別墅

國民生產總值:601

你地有無以下唔舒服情況

第二胎, 而家7weeks and 3day, 已有以下唔舒服, 你地係唔係咁呀?

1. 勁作嘔反胃(梳打餅同華梅都唔得)
2. 胃痛到半夜瞓唔到
3. 潮冷潮熱,
4. 好眼瞓好累
5. 食乜嘔乜
6. 對任何事都無心機
7. 個肚有時陰陰痛

大宅

國民生產總值:1566

Re: 你地有無以下唔舒服情況

呢幾日潮冷潮熱, 同埋有少少頭暈, 偶然會嘔。
而家6週6
囝囝的blog : http://lhc1128.blogspot.com/

男爵府

國民生產總值:7162

有呀!我早幾日都有d潮冷潮熱, 同埋有少少頭暈, 上星期日我去左見醫生,醫生仲話我感冒,比左的感冒藥我,食左即時加倍頭暈。
死啦,呢d原來是正常現象,我會否食錯藥?

別墅

國民生產總值:501

我都有發冷,嘔,反胃,食唔到野,試過有一日頭暈,我問朋友,佢幫我問佢個fd(做助產),佢話訓得唔好就會暈,加埋我食唔到野呢...食疏打餅都食得口whe... :tongue: 今日先係6weeks4days~~

男爵府

國民生產總值:5082

好媽媽勳章

No.1.2.3.4.7.都有
cwkit 寫道:
第二胎, 而家7weeks and 3day, 已有以下唔舒服, 你地係唔係咁呀?

1. 勁作嘔反胃(梳打餅同華梅都唔得)
2. 胃痛到半夜瞓唔到
3. 潮冷潮熱,
4. 好眼瞓好累
5. 食乜嘔乜
6. 對任何事都無心機
7. 個肚有時陰陰痛

大宅

國民生產總值:1171

cwkit,

你真係寫得好,全部都係我地心聲 :cry:

不過全部亦都係正常反應。我係第一胎,暫時無嘔,除左你寫個d,我仲有以下情況:

1.胃氣脹
2.食完

大宅

國民生產總值:3997

好媽媽勳章

我都有你講既情況呀!!
1.胃氣脹 & 2.食完

別墅

國民生產總值:601

仲有個零月.................唉......唔好話個零月呀, 一日都過得好辛苦呀, 好想快d生佢出黎就算啦, 估唔到第一胎咁辛苦, 第二胎都走唔甩.........真係好辛苦呀 :-( :-( :-( :-( :-( :-( anyway, 多謝你的鼓勵!!

Flo0602 寫道:

另外, 好多時都覺得頭痛, 腰痛, 勁眼訓, 好倦, 無心機... 唯有睇多啲笑片等自己心情好啲啦! 各位要努力呀, 我地仲有個零月就到"honeymoon"期, 到時就會無乜呢啲唔舒服ga la!!!

大宅

國民生產總值:1567

我都有呀:
1. 胃氣脹, (聞到d怪味野時) 勁作嘔反胃
2. 食完

大宅

好媽媽勳章

cwkit 寫道:
仲有個零月.................唉......唔好話個零月呀, 一日都過得好辛苦呀, 好想快d生佢出黎就算啦, 估唔到第一胎咁辛苦, 第二胎都走唔甩.........真係好辛苦呀 :-( :-( :-( :-( :-( :-( anyway, 多謝你的鼓勵!!

唔好咁樣啦!!! 個零月真係好快過ga ja, 初初唔舒服個陣我都會好唔開心, 好想喊, 覺得點解陀bb要咁辛苦既?! 但諗深一層可以有小bb真係唔容易, 受少少苦又算係乜野呢? 只要諗到年尾就可以見到可愛精靈既小bb, 乜野都無所謂啦!

笑下啦!!!

民房

國民生產總值:5

大家好,我而家8週,係第二胎, 都有差唔多反應。

1. 勁多胃氣
2. 朝早會胃痛痛醒
3. 潮冷潮熱
4. 好累,但有時瞓唔到
5. 條腰同個肚有時陰陰痛

比起上一次辛苦好多 :-( 我之前小產過,所以老公安慰我,有唔舒服=BB繼續成長。BB一日一日長大,我們的辛苦也是值得的。

男爵府

國民生產總值:6102

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

咁你地有冇試過肚痛到全身出晒汗? 我上個week試過....嚇鬼死我...:-( 我的第一次產檢在2 weeks後...but 我又好worry it is not a good sign....is it normal? 怕唔怕呢?
https://i.ksd-i.com/s/630x_86400_d73df9dd036307410a503045cbbfae07/static.koreastardaily.com/profile/23243/138969.jpg

洋房

國民生產總值:401

大家既徵狀我都有齊呀!
最慘係夜晚好倦,但又訓唔到,訓著又成晚不停醒,
第日仲要抓起身返工,到朝早坐車時又想作嘔,
我而家個袋必備既有:葡萄糖水、得力素糖、梳打餅、話梅同埋嘔吐袋一個,好似去旅行咁,真係好慘。
[/url]

大宅

wfhehe & 各位偉大媽媽,

大家今云真係同是天崖淪落人,人人都有咁多唔舒服。不過我一唔舒服就安慰自己,bb一定係努力成長緊,所以少少唔舒服即係正常啦!

我有試過好唔舒服,覺得自己好辛苦好慘,仲想喊tim。不過咁就仲覺得辛苦,不如心情輕鬆d,感覺上就無咁可憐!各位,加油啞

請問點解要帶葡萄糖水?係咪怕霎時血糖低?但我聽聞有妊娠糖尿,所以一路都唔敢食甜

別墅

國民生產總值:913

育兒性格勳章 熱血金章

wfhehe 寫道:
大家既徵狀我都有齊呀!
我而家個袋必備既有:葡萄糖水、得力素糖、梳打餅、話梅同埋嘔吐袋一個,好似去旅行咁,真係好慘。

又真係幾似去旅行咁喎 ~~

又真係幾似去旅行咁喎 ~~

唔知名係咪我得 5w, 暫時淨係覺得好倦... 所以都瞓得 ok... 但係都唔係好願起身返工架 ~~
個肚就好似 M 黎咁谷住... 同漲漲地咁...

咦... 咁我係咪都要袋定 d "零食"呢 ??

複式洋房

國民生產總值:152

我係第一胎, 依家8週, 可能自己重未好接受到事實, 亦都係身體上有你o地所講o既問題, 攪到自己心情都唔多輕鬆同愉快, 真係想快d過o左呢段時間呀! :-(

別墅

國民生產總值:913

育兒性格勳章 熱血金章

Judithc 寫道:
我係第一胎, 依家8週, 可能自己重未好接受到事實, 亦都係身體上有你o地所講o既問題, 攪到自己心情都唔多輕鬆同愉快, 真係想快d過o左呢段時間呀! :-(

只要有大家既支持, 一定無問題, 好快過架啦 !!

加油呀 ~~
:wink:

大宅

國民生產總值:1163

但小心葡萄糖水太甜,好多孕婦會有念珠菌,葡萄糖水會令佢更惡!! 醫生已叫我少吃甜野啦... Mine is 5w

大宅

JudithC,

我都明白你的心情,我都係第一胎。宜家心情好奇怪,一時就好開心,好似明天充滿希望;一時就好唔開心,好似日日都過得好辛苦。

各位,你地會唔會咁emotional?我開始明白點解有產前同產後抑鬱........

大宅

好媽媽勳章

wfhehe 寫道:
大家既徵狀我都有齊呀!

嘩嘩嘩~ 你啲徵狀同我真係差唔多喎! 家陣我個手袋一定有一個嘔吐袋, 一包話梅肉, 一包紙巾, 因為我返公司既路程唔遠(15分鐘)所以唔駛拎太多野, haha~ 而公司個位就一定有梳打餅, 糖, 話梅肉, 水.

你地有無發覺呢排唔多想飲水呀? 我覺得啲水好似有陣味咁, 飲完個口好苦呀, 但係醫生又叫我要飲多啲水, 真係好苦惱... :cry:

跳至
  • 搜 尋
  • APP
  • 網 站
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.