跳至

首頁

尾頁

民房

5個月大食糊仔會否太早??

各位mami,
bb扭計唔食奶令我好擔心!
請問5個月大食糊仔會唔會太早??
另外開始轉食糊仔要注意什麼??
如果飲豆奶係唔係會唔夠營養??
Thank you!!!
(真係多問題喇!!)

別墅

Re: 5個月大食糊仔會否太早??

我會等bb6個月先比佢食,等佢消化能力發育得好d先

民房

但係bb一食奶就發晒矛, 又喊, 要迫先肯dap幾啖, 真係頭痕!!

禁止訪問

民房

bb本來食日本雪印, 一日5餐, 早晚食5oz, 其餘7oz.
但因出濕疹, e生suggest要食豆奶, 所以轉左豆奶, 食左2日就唔肯食, 發晒脾氣!! 搞到我又擔心, 又唔知好唔好轉番雪印比bb. 所以咪想知好唔好比糊仔bb食囉!!

男爵府

世衛建議6個月,我會等妹妹6個月大先食!

別墅

b女因為腸胃炎4月初開始飲豆奶, 佢勁like. 原本佢唔係好鍾意飲奶嫁, 一日5餐每餐5oz(不過有3餐係飲唔晒嘅), 但e+ 一日6餐每餐5oz都好似唔夠咁. 我問過醫生佢話豆奶係比牛奶少左少少營養但唔係差好多. 另外今日b女再睇醫生, 醫生叫我試下比米糊b女食喎. 由一日一匙開始食2-3日之後比2匙咁慢慢加多d囉.

大宅

me too!

溫柔 寫道:
世衛建議6個月,我會等妹妹6個月大先食!

洋房

Nurse told me to give bb infant cereal (rice) bit by bit once a day (day 1: 2 spoons, day 2: 4 spoons, day 3: 6 spoons......) and then normal milk. Use 1 oz milk to mix with the infant cereal. I've tried for a few days for my BB, so far ok. Nurse gave me Nestle sample for try.

大宅

我琴日俾阿B食左Nestle米糊, 食左半碗到, 因為阿B好似幾鐘意食, 我會隔多幾日至餵睇睇佢有冇咩特別反應.

我就試過D米糊, 因為我用米水開奶再開米糊, 所以我覺得好甜, 下次試下淨係用水開會唔會無咁甜.

男爵府

我依家都想比b女食糊仔,因佢又係唔肯食奶, 1日20oz都冇, 好擔心, 所以想早少少, 但見好多媽咪都等到6月先比佢食.

禁止訪問

男爵府

尋日比左妹妹試食湖仔, ok 喎, 妹妹而家4個半月.
佢都肯食, 用左2安奶黎開湖仔. 不過都係比左4分1佢食.
唔係驚佢食唔到, 係驚佢第 一次食, 唔憤.

首頁

尾頁

跳至