夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

別墅

老公係床邊先肯訓,係咪好唔正常?係比距壓力?

我係咪好唔正常?老公話“我都真係驚咗你,你唔係咩得人驚,你係情感上的依賴得人驚。成日我唔番來你就唔訓,我唔番來同你食嘢你又唔食嘢。搞到我係出面都成日要擔心你。”我老公因爲工作關係,好多時都要係出面。久唔久,會要係出面到半夜甚至早上先番到屋企。距係真係有嘢要做既~我未有BB之前,距未番屋企,我直情唔想上床。係書房上網,等到距番來我先會入房。有咗BB之後,我先開始自己上床,開電視睇,訓下又醒下,始終都係等到距番來我先真真正正訓。距可能覺得係負擔、壓力?但係,我的林法係,你出去做嘢的時候,甚至玩、應酬的時候,我從來都無騷擾你。我只會乖乖地系屋企等你番來。可能你會覺得,點解我要令你擔心。但係,我真係好稀罕距果份擔心! :cry: 我希望距係出面做嘢又好,應酬玩又好,距個心會挂住我。會知道我係屋企等緊距。有距的果份擔心,我就會覺得幸福,覺得滿足。我覺得,當距有個家的時候,唔係根本就應該有果份擔心既咩?? 係咪我的問題?我覺得,其實我已經盡量做到唔洗距擔心(例如我唔會煩住距,亦無埋怨過距無時間陪我),我想要既,係距果份“挂心”。係咪真係比到距太大壓力?我真係想知道?

大宅

Re: 老公係床邊先肯訓,係咪好唔正常?係比距壓力?

係, 真係你有問題..............可唔可以改一改. ?-( ?-(

禁止訪問

男爵府

他愛你,是會顧及你的感受,但若他已開到口說已成為壓力,的確是透不過氣了,你應收儉一下,就算心中真的改唔到,起碼行為要變一變。

男人出到聲話女人比佢壓力,即是逼佢向外發展

洋房

會唔會因為你老公平時少時間陪你, 令你渴望得到關心而做出一D行為令老公擔心, 咁你就反而安心些...心似D小朋友尊登曳去吸引別人注意. 長此下去, 只會令你老公產生反感, 覺得煩厭. 我諗男人都會中意女人有獨立一面, 令佢地工作冇後顧之憂. 唔好再佢唔番你就唔訓, 唔番屋企食飯你又唔食, 好有壓迫感, 令人斗不過氣.
你係想老公關心你而唔係擔心你, 同你老公反映下.

複式洋房

我都係咁架... 十幾年黎都係幾夜都等埋佢至訓... 雖然次數唔多... 最多都唔過廿次... 但係我總係掛心... 同樣地我老公根本都唔鍾意去夜街... 不過有時真係要去既話就會儘快返屋企同埋時不時都會打電話比我... 佢話唔想我擔心佢喎...

或者唔係每一個男人都一樣... 你嘗試下知佢差不多返黎咪上床等佢囉... 本來大家擔心大家係好事... 但如果掉轉頭變左比壓力佢就唔好啦... 或者你早上唔好訓到咁晏... 夜晚咪可以早d訓...千期唔好為呢d少事而大家唔開心呀!!

別墅

我個心都想改~但係真係好驚當我學會自己煮飯自己食,自己上牀訓的時候。距就唔會盡量抽時間番來陪我食飯,係出面就同朋友食。然後係出面做嘢又好、玩又好,有甘夜去到甘夜,個心知道個老婆會自己訓既了。

其實,平時距真係好少陪我。以前未有BB,距好多時起身,食個早餐就出去。然後都係夜晚先番來。距未食的話就同我出去食個飯,如果距食左就唔食、然後沖個涼,係床上睇下電視就訓。我直情當係床上睇電視果段時間係寳!如果下下自己訓先,我就會失去咗果段“黃金時間”:cry: 。。。依家有咗BB係個肚入面,就同之前有唔同。早上距會盡量同我出去食早餐(而我就好鈡意出入來回多出來的果D時間,可以見距多D),然後依家亦都好少夜晚出去玩,比以前早返。

我其實真係唔想距有壓力,所以係距出門口到距番屋企中間果段時間,我都唔會打電話搵距。我試下了。。。但有時一個人食,真係無乜胃口。返外家,又要開成個鈡車(我係美國既),而且,我同繼父都唔啱。。。我試下了 :cry:

珍珠宮

我記得我初初結緍果陣都係咁架, 連我c6 講既說話都係一樣,佢當時果份工係唔可以有嘢影响佢既情緒,如果唔係就會影响佢既作品, 但係我真係控制唔到,我要等到佢返番先安心瞓,我真係有諗過我係唔係有問題,其實佢都講得好啱,我咁依賴對佢嚟講係無形既壓力. 當然之後我真係有改善啦, 宜家就萛佢唔係身邊我都可以大覺瞓 lu.
盲妹 寫道:
我係咪好唔正常?老公話“我都真係驚咗你,你唔係咩得人驚,你係情感上的依賴得人驚。成日我唔番來你就唔訓,我唔番來同你食嘢你又唔食嘢。搞到我係出面都成日要擔心你。”我老公因爲工作關係,好多時都要係出面。久唔久,會要係出面到半夜甚至早上先番到屋企。距係真係有嘢要做既~我未有BB之前,距未番屋企,我直情唔想上床。係書房上網,等到距番來我先會入房。有咗BB之後,我先開始自己上床,開電視睇,訓下又醒下,始終都係等到距番來我先真真正正訓。距可能覺得係負擔、壓力?但係,我的林法係,你出去做嘢的時候,甚至玩、應酬的時候,我從來都無騷擾你。我只會乖乖地系屋企等你番來。可能你會覺得,點解我要令你擔心。但係,我真係好稀罕距果份擔心! :cry: 我希望距係出面做嘢又好,應酬玩又好,距個心會挂住我。會知道我係屋企等緊距。有距的果份擔心,我就會覺得幸福,覺得滿足。我覺得,當距有個家的時候,唔係根本就應該有果份擔心既咩?? 係咪我的問題?我覺得,其實我已經盡量做到唔洗距擔心(例如我唔會煩住距,亦無埋怨過距無時間陪我),我想要既,係距果份“挂心”。係咪真係比到距太大壓力?我真係想知道?
地球和火星 完美與破爛 現實對幻象 這樣的差距離還有盼望 嗎

別墅

bigbighei

而我老公,其實多份擔心係唔會影響距的工作質素既~ 就係多一份擔心囉。。。

唉,算了。。。

禁止訪問

別墅

weima

我林我明既了~ 我會努力去改既了。。。

要距“最少”比幾多時間我,係無乜可能既了!平時,距都情願同距D兄弟出街,唔多同我出街既~

算了~ 其實,我覺得自己要求真係唔算多,但距覺得係壓力,我就唔願意再比距“壓力”了。。。我未知點改,訓我會自己訓,食飯一個人我都唔知點。唔緊要了,求其食得落咩就食囉~ 我會改既了,希望距開心D了

珍珠宮

盲妹,
我都好明白你, 我老公都係因為擔心我,試過好多次佢本來要出trip 但係就怕我唔食飯,又怕我唔肯瞓而唔出 trip, 我都會好似你咁,當時知道佢因為怕我一個人而唔去, 我好開心佢咁關心我,但係又好憎自己點解咁大個人都要佢擔心我呢???
後來同多d朋友傾開先知,我咁依賴對佢嚟講壓力會好大, 我太自私啦, 慢慢就諗通咗啦!
盲妹 寫道:
bigbighei

而我老公,其實多份擔心係唔會影響距的工作質素既~ 就係多一份擔心囉。。。

唉,算了。。。
地球和火星 完美與破爛 現實對幻象 這樣的差距離還有盼望 嗎

大宅

如果我唔返屋企食飯,我老公就唔食,咁我會特登唔返,睇下佢捱得幾耐,愛妳就想妳獨立,唔係縱妳嘛~

別墅

bigbighei

我想搵工,出番來做嘢。做到BB出世先停。以前,我傻到早上距一攬住我,我就連返工都唔捨得起身,成日遲到。因爲以前返工,我出門口距都仲訓緊。我返咗工就成日都見唔到距了,淨係得訓覺果段時間同距一齊。明明一早自己要起身,晚晚仲等距夜夜先番來訓,就係為咗可以有距攬住睇一陣電視,傾一傾計。好多時係公司合眼訓。林返起,我真係傻。。。

珍珠宮

盲妹,

你講得啱架! 你有嘢做再加上你個小b出咗嚟之後你就會無咁依賴架! 因為你會知道有個小人兒需要你既保謢,你會慢慢堅强同成熟架啦! 慢慢嚟啦!
盲妹 寫道:
bigbighei

我想搵工,出番來做嘢。做到BB出世先停。以前,我傻到早上距一攬住我,我就連返工都唔捨得起身,成日遲到。因爲以前返工,我出門口距都仲訓緊。我返咗工就成日都見唔到距了,淨係得訓覺果段時間同距一齊。明明一早自己要起身,晚晚仲等距夜夜先番來訓,就係為咗可以有距攬住睇一陣電視,傾一傾計。好多時係公司合眼訓。林返起,我真係傻。。。

別墅

講個比喻, 你選你喜歡嘅科目讀書, 你當然喜歡讀果d書本, 但考試到就要特別努力去讀, 都ok喜歡d知識嘛, 但日日都考試, 成世都係, 你要被追趕去讀果d書, 你仲喜歡果d知識嗎? 明嗎? 你會將老公由愛你迫去逃避你架.

食物方面你就當為小b食啦, 佢係你地嘅愛情結晶呀, 係咪?

你迫佢擔心你, 係惡性循環, 佢會就範盡早回家同你食飯, 但唔係發自內心嘅喜愛, 而係責任, 所以負完呢個基本責任, 佢就會將屬於佢嘅自由時間 (即係其他時間) 去搵朋友玩, 你喜歡嗎?

相反, 如果你自己食飯自己訓, 佢輕鬆咗, 唔再覺得你係壓力嘅源頭, 佢就無必要避開你 (佢之前可能為令你獨立而多外出添), 少見你就會想見你, 最重要係佢見你嘅時候係開心係enjoy嘅, 咁佢就會珍惜果d時間, 製造更多果d時間.

你努力改變中都要"殺"嬌講佢知, 佢可能以為係應份, 唔知你付出中, 知道咗, 佢會好開心你懂事又體諒佢, 又為佢改, 知道你有聽佢嘅心聲, 佢體會到你真係改咗, 相信有空佢會同你出去玩, 又會多回家.

過人世嘛, 大家都要好好享受.

子爵府

好媽媽勳章

其實你可能覺得...你唔煩佢...唔騷擾佢...已經好好...只係想等佢返黎既時候...先訓...先食...你鍾意佢掛住你...但係呢d只會影成一種壓力...佢會覺得呢d無影壓力...令佢想逃避你...呢種壓力可能會變本加厲...而家你老公開聲同你講...即係佢已經覺得係一種壓力...可能返工辛苦...想同朋友出去玩...但係又擔心你唔食唔訓...只會令佢一d都唔放鬆...愛唔係咁...可能佢習慣以後...只會陪你食...陪你訓...唔會同你講其他既野...同你一齊唔開心...到時你先發覺原來你一直係比壓力佢...婚姻唔愉快...到時你後悔就太遲...自己好好諗清楚...

[url=http://lilypie.com][img]

洋房

我也有等我老公的習慣, 但我通常都問佢幾時返, 等佢差唔多返時就上床, 等佢返嚟時就起身, 如果真是訓左就訓左...
所以我老公覺得我在他不在時很醒訓...
其實只要開始自己獨自上床, 以后便很容易自己去睡覺.
有時男人會覺得有人等是一種壓力, 但女人又覺得等人是幸福, 所以取其兩者之間...

別墅

多謝你地的意見啊~係度都想話比你地知。尋晚,雖然老公都係甘夜返,但係距就帶咗我去食我想食,但距又好耐都無時間我去食的嘢。開車的路上,距拖住我只手,同我講“我知道我係好少時間陪你,呢排做嘢又特別忙”我話“唔緊要,我從來都無怪過你,唔好話呢排你真係忙,就算之前你就淨係鈡意同班兄弟出街,我都無講過咩”跟住距就話“我知,我知其實你已經好好。人可能就係甘,當我有糖食的時候,又會覺得蜜糖甜D,想食蜜糖。我唔可以樣樣要求你變到我想要的甘。係工作方面,我係甘的人,但對人方面我會警惕自己,唔應該甘~要為對方林。”距話距知道夜晚臨訓果段時間對我來講好緊要,距話對唔住,係有咗個B之後緊張咗。 其實,得到距的諒解,我真係好開心。知道嗎,同距一齊甘耐以來,從來無一日係24小時係我眼内的。平時出街、食飯縂係同埋班兄弟一齊。單獨行街睇戯從來未有過。情人節、任何節日距都覺得唔係咩一回事,無任何表示。唔係我唔想問距幾時返,但距時間根本無定,所以我唔想要距比我時間我,我只會乖乖甘等。距做嘢好多時好燥,亂話我。我從來唔會同距頂,我知道距唔係有心。甘你話了,如果你係距老婆,你會點?

不過點都好,距肯諒解我的同時,我亦唔會得慼。我反而會更加努力去改。希望,大家永遠都會甘珍惜大家

大宅

點解你既諗法咁怪 ?-( 要個老公在街都要擔心你才開心,才感到被存在?我認為你係一個冇自信心的人..
老公出面做野已經好辛苦,希望返到屋企係感到舒適,安逸,而唔係要湊女咁...係,女人係要人錫,但你要記住,你老公都要人關心架..
唔係你唔問佢,唔打比佢就淨體貼佢.....錯晒呀我覺得你既想法

希望你唔會怪我咁直啦

首頁

尾頁

跳至