自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

Re: 送自己親生仔女比人??

係咪=母親的決擇咁呀,又唔想唔要,佢地生左就比d唔識的人,第時想見返都唔得,咁比自己識的人唔應返都知佢點丫嘛,
[

禁止訪問

別墅

點解懷孕前唔想清楚? 害了無辜的小生命, 真係唔公平.

子爵府

係囉~
以前d人就話會咁樣做啫~ 乜依家都仲有呢樣野架咩???
我以前有個同事, 佢話俾我知
佢太婆就執佢亞婆番黎養, 咁亞婆結左婚之後,
就執左佢亞媽番黎養, 其實一家幾代
都唔係有真既血緣關係喎~

大宅

我細過果時,我有個遠房親戚都叫我媽比我佢地養,我阿媽唔肯。果個人都好有錢下,好似收養左第二個。因佢地都好大,無兒無女。
晴晴藍藍小天地[img align=right]http://lilypie.com/pic/060814/rHZZ.jpg[/img]

公爵府

我唔相信e個時代係香港有咁既事發生
幾十年前就會有.
恭賀新禧,迎春接福!

子爵府

而家仲有呢d事既

男爵府

me too

男爵府

我老公個表妹都係咁架(好似係有個親戚生左幾個都係女,而佢依家個父母冇得生),佢依家都係20歲到,早兩年先知道自已身份!
直明月耀安
極星輝照長

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

懷胎 十月喎 無感覺既咩 ?-(

大宅

d小朋友真慘 :-( :-( :-(
:-) :-) :-)

別墅

以現今來講真係太不可思議, 早幾十前d人窮就唔出奇, 無錢避孕更無錢墮胎, 我有個亞e就係咁, 好細個送咗俾人, 因為當時佢地好窮, 成家人大大細細都食唔飽, 只可以食番薯, 稀粥, 都係聽媽咪講番先知.

王國長老

好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老

醜樣豬

大仔謙謙一歲半 《細仔預產期19/4/07》

你細仔出世未呀。

ZZ

男爵府

咁辛苦生出黎,邊捨得ga,見少日都心掛掛啦,莫講話要送比人添

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

早幾十年前真係好多人係咁做,
尤其是好多台山人係金山番來,
自己無生養便想攞一男半女返去外國。
當年我奶奶都有個親戚,
都想要左我老公,拎佢去加拿大,
個親戚仲話你有3 個仔,比個我喇,
我會待佢好好,供書教學.....
當時我老爺有考慮過架,
佢覺得咁樣個仔可能有更大發展,
不過我奶奶梗係唔肯啦!
我老爺自己有舖頭,又唔係無飯開,
咁無謂攪到家嘈屋閉,我奶奶喊苦喊忽!

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章

我知道既都有3個呢d case:

1. 幾十年前, 我阿婆生個細女個陣, 係醫院已經送左比人, 因為阿婆全部都係女, 阿公唔去睇, 覺得生女冇鬼用!!(若果細女仲係樹, 應該有50幾歲!)

2. 老公個朋友, 佢細佬好細個已經送左比個親戚, (親戚冇仔女), 個陣佢細佬唔肯見佢地, 因為嬲佢地將自己送左比人。

3. 大6 既朋友, 佢本身有個女, 再生又係女, 送左個女比對夫婦, 對夫婦講明日後唔會比佢地相見, 佢應承左!!

謀事在人,成事在天,個天先係最終揸"fit"人!!

你恨的人,來生不會再見,所以別在他身上浪費時間;你愛的人,來生也不會再見,所以今生要好好對他。

大宅

以前d人文化水平低,冇讀過書,生活困難,又迷信,
生仔女7-8個以上,最多生10個都有,

而家d人生一個都夠,一定唔捨得啦!

男爵府

唔係麻, 依家咩年代啊, 重有送d仔女比人o地o架咩, 仔女都係咁啦, 自己生o架喎

複式洋房

~~YEN~~ 寫道:
那一部分人還懷著重男輕女的情況,真的可悲,
現在越來越多老人睇開左,現實的情況話比我地聽,阿女才是最愛家,最疼錫人,有咩好也都買比父母。

所以現時有一句話是:生仔好聽,生女好命。

樓主上面的例子,如果個小朋友系男仔,相信命運好好多。

首頁

尾頁

跳至