意見反饋
義工

自由講場 今日: 1453|主題: 1005150

遺失個人八達通

複式洋房

國民生產總值:272

遺失個人八達通

朋友遺失八達通後已即時報失...
之後check番,在其後的6個小時內亦曾經交易過...
可否係警署報失後並由警方向八達通公司翻查資料呢???

該用戶已被刪除

Re: 遺失個人八達通

複式洋房

但係果個人盜用都犯左偷竊罪啦...
咁警方咪可以要求八達通公司提供返資料...
再去商戶拎返錄影帶睇囉...

有冇人/識得既人曾經試過咁樣呢??

RACHEL&MAVIS 寫道:

無追話唔得,你去警署報失可能會一肚氣,再向八達通公司翻查資料要收費,亦未必捉到人

你會浪費自己時間,係你睇值唔值

子爵府

國民生產總值:10258

借問聲,如果睇到果個人,咁可以去邊搵番佢出來? ?-(

[quote]
viwabb 寫道:
但係果個人盜用都犯左偷竊罪啦...
咁警方咪可以要求八達通公司提供返資料...
再去商戶拎返錄影帶睇囉...

有冇人/識得既人曾經試過咁樣呢??

好掛住我家的龜龜,感謝Martin媽咪收養,希望牠們可以開開心心生活。永遠懷念「咬人」、「明仔」、「細龜」及「BB」! 21-6-06

Hi!我叫,是一隻不懂捉老鼠,而且會和老鼠一同偷食物吃的大花貓,但我絕對不是白老鼠!

大宅

國民生產總值:4867

好媽媽勳章

係閉路電視好難睇到果個人張八達通係唔係佢自己喎.仲有如果佢用黎搭車,都無計喎
快樂可人兒
:-DResults:

該用戶已被刪除

版主

國民生產總值:136664

2018勳章 夏天玩到顛 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我前排因為一d問題要去警局, 涉入提款機偷錢....個警察話, 因為個犯人o係提款機拎左前面個人d錢, 再用自己張提款卡, 而又全程俾閉路電視影住, 所以至拉到人(偷竊罪黎架, cid跟架!)
警察又話, 如果閉路影到, 但果個人拎完錢走左, 就算影住個樣, 警察都奈佢唔何!
所以, 除非你果個賊, 又係用完人地張八達通, 再用自己張個人百達通, 而又全程有錄影啦, 咁報警就有用姐......(我唸都好難...... ?-( )

版主

國民生產總值:136664

2018勳章 夏天玩到顛 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

呵! 你又唔好話, 未發生o係我身上我都唔信......
真係估都估唔到, 原來有人禁完錢唔記得拎(只係$300大元), 都要勞動到警察, 仲要cid tim! 係警察出搜查令去bank, 要晒所有transaction, 錄影帶, 有關戶口資料, 然後再上門拉人呀!
RACHEL&MAVIS 寫道:
一日有禁多人唔見八達通,個個都要警察搵,d警察就好唔得閒

八達通就好似現金,你係商場唔見銀包,你會唔會叫警察睇曬d閉路電視幫係查下邊個攞左

複式洋房

因為可以check到個時間,地點同埋終端機編號ga ma...
到時睇返帶咪知道囉...

大宅

國民生產總值:2158

我有一排有煩好多野諗,禁完錢唔記得拎(二千幾架)真係無人敢捻架~ ~因為係銀行入捻,好在咋,
[

該用戶已被刪除

珍珠宮

國民生產總值:46653

趣教勳章 畀面勳章 貢獻勳章 大廚勳章 遊學勳章 冬日勳章 春季勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 月餅勳章 開心吸收勳章

Charlotte_mom,

I remember that !!! The bank gave the wrong information and 嚇錯人 ah ma !!

Charlotte_mom 寫道:
呵! 你又唔好話, 未發生o係我身上我都唔信......
真係估都估唔到, 原來有人禁完錢唔記得拎(只係$300大元), 都要勞動到警察, 仲要cid tim! 係警察出搜查令去bank, 要晒所有transaction, 錄影帶, 有關戶口資料, 然後再上門拉人呀!
Please do not quote any information posted by fungwongphie.
不誠實使用電腦會構成罪行,切勿以身試法。
何謂不誠實使用電腦??

該用戶已被刪除

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.