跳至

首頁

尾頁

別墅

你地bb識唔識呢d嘢?

我有個朋友早兩日先帶bb(都係06/03bb)去做健康院一歲檢查,姑娘有以下問題:

識唔識:
梳頭 - (我個仔唔識)
行/企/扶住嚟行 - 識行
用手指指住想要既嘢 - 唔識
玩車識得向前推,唔係只係"dump"車 - 識識地
用兩隻手指囉餅餅放入口 - 識識地,唔係百份百
係佢面前放積木入一個dull,要bb跟住做 - 識識地
要識得將個電話放係耳仔(即使佢唔識得講"喂") - 唔識
飛吻 - 識

以上大部份係我個朋友講完俾我知我至教,從來都唔知一歲要識咁多嘢?

?-(

我個b上次去嗰陣都冇咁多問題? ?-(
該用戶已被刪除

Re: 你地bb識唔識呢d嘢?

洋房

除左飛吻其他都識。baba話男仔做飛吻好娘,唔比教,連係佢面前做都唔準!

男爵府

識唔識:
梳頭 -
>>識
行/企/扶住嚟行
>>識企同扶住嚟行
用手指指住想要既嘢
>>識
玩車識得向前推,唔係只係"dump"車
>>識向前向後推
用兩隻手指囉餅餅放入口
>>唔識, 識放入我地個口
係佢面前放積木入一個dull,要bb跟住做
>>識
要識得將個電話放係耳仔(即使佢唔識得講"喂")
>>識, 佢仲會講"喂"
飛吻
>>識

大宅

好媽媽勳章

全部都識,係唔鍾意行,爬就好鬼快....... :tongue:
~~ pet : chili ~~★2寶 blog★

男爵府

梳頭 - (我個仔唔識)
行/企/扶住嚟行 -
用手指指住想要既嘢 -
玩車識得向前推,唔係只係"dump"車 -
用兩隻手指囉餅餅放入口 -
係佢面前放積木入一個dull,要bb跟住做 -
要識得將個電話放係耳仔(即使佢唔識得講"喂") -
飛吻 -

基本上我個囡都識以上既嘢, 但係健康院啲姑娘講啲嘢好怪, 當我個囡識得以上既嘢, 佢反而覺得佢冇理會識, 又再問啲根本佢呢個時間唔識既嘢問, 問咗又好似覺得佢自己先係啱咁囉~ ?-( ?-( ?-(

大宅

Re: 你地bb識唔識呢d

除左飛吻其他都識;不過佢識打哇哇,唔知可唔可以用黎代替飛吻呢

健康院姑娘冇問我bb識唔識飛吻喎

大宅

hello,
我個仔唔識梳頭, 因為我未無教.
飛吻- 好難, 佢學左好多次都未ok.
好鍾意/可以用兩隻手指將d tissue 撕到好細塊.
以上其他, 佢都識做. 如果當佢心情好, 佢會叫"爸爸", "媽媽", "婆婆", "豬豬", "船船", "多多" - 益曆多, 見到個橙, 就會叫"汁汁" , 肚餓會指廚房方向叫"包包"或者"mum mum".

別墅

我個仔係唔識聽電話!
但佢識where's your nose?
你地bb識做嗎?
阿仔唔識叫我地,但識"duck" 同 "wo wo(狗)",奇怪

大宅

ME TOO,除左飛吻其他都識,好鍾意打哇哇

hinhin-ma 寫道:
除左飛吻其他都識;不過佢識打哇哇,唔知可唔可以用黎代替飛吻呢

健康院姑娘冇問我bb識唔識飛吻喎

複式洋房

我個bb除咗飛吻其他都識. 屋企室內電話有speak制, 佢會猛噤按制. 如果電話有聲音, 佢會講bb話.

別墅

我個仔到而家都未識得聽電話,次次俾親佢佢只係鐘意按電話制!!

手指指以前從未做過俾佢睇,近日都積極教佢,都未識..次次要的嘢都係要自己攞,係飛身POP去攞嗰隻...

梳頭就真係未教過佢喇...

你地的BB仲識得咩呢? 有咩需要這個時候教架?

我個仔今日識過放SHAPES入個正確的洞度,只限於兩次,唔知係咪撞彩呢?-(

等待驗證會員

Re: 你地bb識唔識呢d??

梳頭 - 唔算識﹣我地無教過佢,同埋佢d稀"梳"ge頭髮太長,我地要幫佢夾起,佢鍾意拉隻夾落來,再放番上個頭到
行/企/扶住?行 - 識﹣行到幾步唔駛扶ge
用手指指住想要既? - 識 - 仲好叻,無時停
玩車識得向前推,唔係只係"dump"車 - 識﹣仲好快!
用兩隻手指囉餅餅放入口 - 識﹣乜都自己放入口,而家同哥哥反煮飯仔,佢會用d杯來"飲”
係佢面前放積木入一個dull,要bb跟住做 - 識﹣佢今晚仲幫手執玩具tim!
要識得將個電話放係耳仔(即使佢唔識得講"喂") - 識﹣個頭都會側埋
飛吻 - 唔算識 ﹣ 叫佢飛吻,佢會放隻手係口,跟住就係食手掌!@_@
[/quote]

民房

除左梳頭&飛吻..全部都識..(不過好多係test後先識)
不過想問下大家...你個B會唔會識:
-同佢講去街會自己攞鞋
-換完片片識攞入廚房丟
-同佢去完街"由電梯口開始"識自己返屋企 (我住公屋)
以上既事我個仔都識, 但係我無教過佢...依加D奶粉真係咁勁?

洋房

-同佢講去街會自己攞鞋
識,佢想出街都會自己攞鞋出來架,同佢講著鞋佢會右腳企係度遞高隻左腳,但唔識遞高隻右腳喎!

-換完片片識攞入廚房丟
唔識,淨係攞片片來換。

-同佢去完街"由電梯口開始"識自己返屋企 (我住公屋)
識,行到門口仲識一邊拍門,一邊叫'A 文!'

:mrgreen:

大宅

嘻..嘻....我囡囡全部都做到,不過行路就差D,最多只行到十步左右,不過我囡囡仲識其他嘢,好似
1.Clap your hand(拍手)
2.問她幾多歲?識自己舉起1隻手指
3.識叫爸爸媽媽、婆婆、姨姨、(額)鴨、(寶寶)抱抱、汪汪、車、飽等
4.聽指令指出頭髮、口、耳仔
當然以上也是耐心教她的成果,大家繼續努力!其實好多嘢都係婆婆教佢,所以搵親人湊真係唔同d!

大宅

問佢邊個係"Hin-Hin",佢識用手拍下自己個心口.
同佢講"好野�拍手手",佢識拍手.
同佢講"Tickle",佢會用手tickle自己個tummy/心口.
識玩點蟲蟲.
問佢個鼻/頭髮係邊,識指住自己個鼻/頭髮.耳仔同眼睛仲未識.
佢認為係垃圾的物件會自己行去丟落垃圾埇.昨晚就將一張未對的六合彩丟落垃圾埇
同佢講去街街,

別墅

我個仔最鐘意講"ba ba",間唔中都會講,反而"媽"就佢想搵我/有求於我至會講"媽~~~"

我個仔係佢十一個月時曾經講過hello, bird, bye bye,apple等,不過除左apple到而家仲有講之外,其他都冇再講喇... 仲有好鐘意講A和H

佢識得拍手,bye bye,點蟲蟲就會捉住你兩隻手指去點(唔係點自己嗰隻)

亦都識得自己爬上梳化(仲要係好鬼快),成日走去浴室要沖涼...出左lift口都會拖我行番屋企

識得自己開cd盒攞隻cd出嚟

禁止訪問

別墅

問佢叫個係"晴晴",佢識用手拍下自己個心口
同佢講"好野�拍手手",佢識拍手
同佢講點樣恭喜,佢會用手做個動作出來
問佢個鼻/頭髮/頭/手/腳/耳仔/眼係邊,識指住自己所有地方,但未知牙仔
佢認為係垃圾的物件會自己執起俾媽媽
同佢講去街街,佢會拿鞋仔俾你

首頁

尾頁

跳至