自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

請通知各位家中的老人家小心(騙局)但佢哋好高呀知到屋企人D名

請叫老人家認清楚家人的聲音。

唔知點解會知我老公個名,但我哋唔向到住。

事發日期:星期三18號
主角:媽咪71歲 (媽)
自稱我老公 (東)
下午1時多,電話响媽咪當時
東:媽
媽:邊個
東:我係亞東,妳怏D去銀行過7萬蚊比我
媽:點解要咁多錢
東:好多事妳唔知,我借人地錢快D過比我
媽:我唔會比你,我無銀行簿向到,我有錢都唔會比你,而且我無錢。
跟住收線5分鐘後再打嚟

東:媽妳一定要求我如果唔係我會死求吓妳
媽:對唔住我幫你唔到咁你去死啦。

其實向佢第一聲,媽咪以各把聲唔係我哋家人,我老公有鼻感敏個鼻從來未通過鼻音好重同佢講嘢好溫柔個男人好粗老,當時媽咪好驚但覺得各奇怪點解我哋有事唔同佢講,因為我有事大小都同媽咪講。

大宅

Re: 請通知各位家中的老人家小心(騙局)但佢哋好高呀知到屋企人D名

類似騙局, 最近我身邊d朋友都收到唔少, 多數都係是旦講個名又講得唔清楚, 等你答係唔係邊個"x", 咁個邊一定話係, 跟住就講到死人塌樓, 大家真係要小心d!

大宅

Re: 請通知各位家中的老人家小心(騙局)但佢

別墅

Re: 請通知各位家中的老人家小心(騙局)但佢哋好高呀知到屋企人D名

我記得之前email都見過類似騙局, 佢地重會事先不斷打無聲電話俾求救者, 即係樓主嘅老公, 等佢關電話, 咁家人收到可疑電話都聯絡唔到求救人去確認, 驚起常來就去俾錢.

大宅

你媽媽好醒

男爵府

tks for sharing

子爵府

thx...
大家要小心啊∼

複式洋房

tks for sharing ,樓主媽媽好醒呀!

禁止訪問

大宅

Thank you for your sharing!

大宅

我媽咪係個精明無牙婆.

首頁

尾頁

跳至