跳至

首頁

尾頁

別墅

餵人奶既媽媽請入...

請問你地如果帶阿b出街,而阿b又肚餓,你會點做呀?

複式洋房

Re: 餵人奶既媽媽請入...

如果3幾個鐘,又知有育嬰室,就唔帶奶粉,會到時餵人奶。相反,時間長﹐又唔肯定有育嬰室,就會帶定奶粉。

大宅

出街我會比bb食奶粉

男爵府

熱血勳章

我會帶支雪奶, 用冰種加保暖袋, 再帶熱水同杯坐返熱佢, 我bb除左照燈果2日飲過奶粉之後, 返到屋企到而家都係全人奶, 我係全pump, 咁我會帶埋個電pump, 真係返唔切屋企既我會去育嬰室or廁所pump出來, 不過到而家我都未試過, 因為次次都較岩時間3個鐘返到屋企, 但係我點都會帶定個pump同奶出街, 以備不時之需

複式洋房

我冇用pump, 每次都係埋身餵, 但就好少帶埋阿b出街 (奶奶睇住), 就算出街都每次都會3個小時內番屋企. 有時會手擠定d奶以備不時之需.
上次出去食滿月, 就帶定預先擠好o既奶放o係有冰種o既保暖袋. 好有用!
如果真係要帶埋bb出街會盡諒去d有餵奶房o既地方.

大宅

好媽媽勳章

原來大家食人奶都係約3 個鐘食一次....o甘夜奶呢?戒o左未呀?? 我未戒呀...(bb個半月)

別墅

哦....因為我人仲係澳洲,但係會返香港個幾月到,想知人奶媽媽出街點餵bb,因為係外國始終多parents room,所以都唔知返到香港可以點?!

男爵府

hashtag旅遊勳章

搵個corner位,用條sling遮住,照餵......

其實如果唔係有機會遇到

別墅

hakkantai,
我都覺得餵人奶無咩問題,我係澳洲你餵奶粉人地就會覺得你好怪..文化唔同嘛...
我驚有人用電話或者其他camera係你餵人奶既時候錄低你,你知啦...香港咩人都有,同埋我覺得breastfeed係近呢幾年開始提倡,d男人又少見!!!

我都會著maternity既衫出街,咁餵bb既時候都無咩論盡嘛~~

別墅

搵個地方咪餵他, 他係身邊就最方便啦

我多數會著哺乳衣+ baby sling, 無房都唔怕, 邊度都攪掂...

個人意見:上掀式的哺乳衣最方便及自然, 好埋都睇唔到

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章

Re:餵人奶 既媽媽請入...

餵人奶, BB一餐食幾多oz? 我想帶BB出街, 儲咗D奶响度, 但係唔知BB一餐食幾多呢? 4oz 夠嗎?

別墅

What is " 有冰種o既保暖袋." ? where to buy ? for what situation?

大宅

我都係全人奶,但我亞b唔定時食,如果佢冇訓,有時一個鐘就要食,因為有時佢只食得5分鐘,我知她可能唔飽,但佢又唔肯食,好煩呀!我想開始pump出來比佢日頭用奶瓶食,可以令佢慣,(我6月返工),我返工後99揍,而且我只可以晚上放工見她一會,我同99住得好(軟),回家都要一個鐘,我希望可以pump多d奶比bb飲.我有d問題想問,
1)點樣才可以令到BB定時飲奶?
2)點樣可以擠多D奶(我用手pump唔係太得,用手擠只得1-2oz,每當我擠到個胸軟了d,我就擠唔到.)
唔該.
hello

首頁

尾頁

跳至