論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

如果你們番左工,你會俾工人帶阿b去公園玩嗎?

我阿媽話我太殘忍,工人天天都在家做家務,其實可以俾佢帶阿b落屋企樓下的公園行下,但我話俾佢落街,我控制唔到佢去邊,阿b得10個月,我唔放心....大家點睇??

別墅

Re: 如果你們番左工,你會俾工人帶阿b去公園玩嗎?

如果bb10個月, 未識行識走, 姐姐一定要睇著佢, 仲還好, 如果bb大d, 識行識走, 姐姐可能又掛著同d 同鄉吹水, 一係就掛著sms, 就仲驚, 我就唔會俾佢自己同bb 落街lo, 我受唔起刺激.

你媽媽話你唔俾姐姐出街, 太慘忍, 咁你咪俾佢出去買下野, 當放下監lo.

珍珠宮

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章

FOR ME, 我BB識行後, 返而比佢帶BB落街走下.

可能因為我屋企樓下是平台, 沒有車 (就算有車都有食蕉監督住) 所以放心工人帶佢落平台走下, 去下 PLAYGROUND 玩下SIR SIR, 但會所的PLAY ROOM我就唔比佢去, 因為一定會吹水 & 果到佢地覺得安全, 就唔會人丁人咁睇實. 又易染到病.

我覺得, BB識行識走後, 唔好多, 但 DAY TIME 都應該帶佢地去曬下太陽, 玩下, 探索下, 如果真係擔心得工人唔夠安全, 咁就要請老人家得閒來帶埋工人BB一齊落街喇.

大宅

我坐月時同我家姐和佢個女日日都落我屋企樓下個公園玩.但係真係好多唔同性格的bun bun,有d少主大少少就由得佢四維跑,自己係到傾計,細少少個d就唔俾佢落車自己係到傾計or sms,得唔係好多個會俾個少主去玩加上完全跟主佢的我係十幾個工人到才找到一個咋[img align=left]http://www.hk-laufamily.com/_647.gif[/img]

小叭係06年12月5日出世時重3.23kgs,1個月4.55kgs,2個月6.40kgs,3個月7.72kgs,4個月8.20kgs,5個月8.80kgs, 6個月10.00kgs, 7個月9.55kgs, 8個月10.00kgs, 9個月10.16kgs, 10個月10.45kgs, 11個月10.91kgs
(4個月第一次反身, 5個月坐, 8個半月爬, 9個半月出牙(上面兩只),10個月出牙(上面兩只)12個月7只牙, 11.81 kgs

細叭係09年1月26日出世, 體重6磅半.
4個半月轉身, 5個月識坐, 7個半月出第一只牙(下面)

大宅

我一定唔會比工人自已帶仔仔落街玩,even我仔仔現在已經三歲多,因為我覺得d工人一落街就真係好似放監咁,一尾顧住講電話,send sms,同d同鄉不停地講......,我係街上見得太多了,佢有佢企係馬路邊傾,小朋友就係旁邊自己玩,跑,連手都無拖,我見到都驚,所以我唔會比工人帶仔仔去玩

大宅

除非你個工人非常信得過喇。我都有親戚和同事請到咁既工人(真羨慕),佢地都會俾工人自己帶BB落樓下公園玩。但我就唔會了,我唔係屋企,佢都日日講電話,落到街,見到咁多同鄉,真不敢想像佢會點。你阿媽話既建議其實係好既,如果可以既話,叫你阿媽日日來,同埋工人及BB一齊去公園玩,咁就最好了。

vickylyy 寫道:
我阿媽話我太殘忍,工人天天都在家做家務,其實可以俾佢帶阿b落屋企樓下的公園行下,但我話俾佢落街,我控制唔到佢去邊,阿b得10個月,我唔放心....大家點睇??

男爵府

咁其實亞b會好悶囉
日日同佢係屋企你眼望我眼

http://kawaii-kids.com/

男爵府

十個賓十個都唔會同少主玩 (真係成年都見唔到一個)
十個印有4個會同少主玩既
公園有三個印印仲同我關係好好,係好用心既

其實最擔心係撞到頭唔講,唔認,
亦好少見工人帶住2歲以下BB,見過一次,勁講電話。

我有時行開十分鐘,前工人十次有十次都玩緊SMS,就算一分鐘都要玩SMS
現工人十次有十次都係睇緊bb
但唔需要得佢同BB去公園啦, 唔想~

其實工人帶既…仲有好多問題, 爭野玩,守舉具,禮儀等,
工人係處理唔到或唔會處理…. D細路勁串,冇禮,自私,唔守規舉,推撞….
工人帶既少主…..大部份都好無禮貌, 今日一個細路妙我女,另一個撞落我女到,
昨日一個兇我個女, 全部工人看一眼或唔望,跟著再同同鄉忘情談心
同一個細路, 見佢跟老母就好乖, 細路已同工人一樣,係扮野精!!!!
係屋企好過啦, 返學仲有老師教~~~

一年觀察, 我已好反對懂性前得工人帶阿b去公園玩
主要係安全同教養問題

昨日會所職員又鬧工人, (個細路好危險,工人知架,,照睇報紙)
個工人照笑笑口,叫細路企係度, 再睇報紙…..後尾…..
個細路去左我屋企玩!!
我估工人返屋企嘆世界~~~

fion2504 寫道:
得唔係好多個會俾個少主去玩加上完全跟主佢的我係十幾個工人到才找到一個咋[img align=left]http://www.hk-laufamily.com/_647.gif[/img]
執著帶來痛苦、學習放下煩惱  

大宅

no.不過我輪班,返早更則下午我帶去公園/會所,返下午則上午去 law.外面太多誘惑 and out of control.
該用戶已被刪除

子爵府

醒目開學勳章

莫講話公園,興趣班已經係勁傾計唔理D小朋友,我呢個係死穴,到而家我都未放得開,因為賓姐做得好好,但傾計呢樣佢真係中正,我都捉到幾次

C6話我太緊張,佢離鄉別井應該有自己朋友喎...我就係唔想佢識咁多朋友,點知佢幾時學壞?免得過都唔會比佢咁做。

我最近將呀女轉去另一間學跳舞每次個半鐘,已經同賓姐講明唔好係出面等,要係跳舞室內睇書等呀女(裡面無其他人,得學生同老師)我第一次去已同賓姐見到五個外傭圍埋一埋係內堂傾計,我同賓姐講唔好群佢地,我唔鍾意,要佢遠離佢地...今日問呀女賓姐係咪係跳舞室內,呀女答我無見到姐姐喎...即係下星期我又要捉黃腳雞,等賓姐知我底線唔掂得

男爵府

原本傾計都唔係問題既,但古惑賓好多,D賓又鍾意比較, 又計較
傾傾下就心理變態,反客為主

我見我個印現在做得好開心,人又知足,我放心D。
我叫佢去街市(可同人吹水) 但佢反而好想跟保母返BB Playgroup.幾另類~~
執著帶來痛苦、學習放下煩惱  

大宅

if your bun bun always takes good care of the baby, it's time for them to enjoy sunshine every day. good to both of them.

suggest you to:
1) ask your mom to go with them sometimes
2) check if the environment is good and safe
3) check how other maids behave
4) take an half day off from time to time to spot check her

i am lucky, my maid likes to play a lot with children. my playground is safe and most of the maids are good. of course they will chat but still keep an eye on the children and teach them to share and fair to each other.

別墅

我有俾工人帶bb到樓下花園玩.平日我們返工,她做甚麼我都唔知,全靠個“信”字.我的樓下有好多工人帶小朋友落去玩,大約4:30-6:00pm,相信工人之間傾計一定有,但我工人還未有手機,但她有mp3機,日聽夜聽,她話同朋友借的,我沒理會.
我一方面希望bb多的同其他小孩溝通,玩下,唔使成日困在屋內.另一方面工人出去行下都好的.要控制她的一舉一動,可以咩? 當然我會同她講我的要求,可以遵守幾多都唔知
:wave: :pint:

男爵府

If you trust your maid, you can let her bring your bb to the park - listen to the birds, see the green.

you have to brief your maid what to do and what not to do

the only worry is she might focus on talking with other maids / forget to bring the home keys with her

水晶宮

2023年兔年勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

屋苑內的club house及花園就可以,離開屋苑就唔得.但係一星期一兩次

珍珠宮

減齡達人勳章

我係全職媽咪, 每日一早都会帶佢地去公園玩, 依我所見, ヱ人都有好有壞. 我建議你叫工人一早(7:30-9:00am)帶bb落公園, 因一早多數係公公婆婆或爺爺嫲嫲帶, 少的工人. 而你有機會放平日(或叫你媽咪), 就自己帶bb落公園同的公公婆婆收風, 睇吓平時你工人係咪淨係掛住傾計或send sms.
講真工人之間傾計一定有. 但我會覺得bb應該吸收多的新鮮空氣及睇多的花花草草, 對眼都好的.

首頁

尾頁

跳至