跳至

首頁

尾頁

大宅

餐餐食粥都扭唒計,我真係投降喇!!你地有乜方法可以令bb乖d??

之前都係食到最尾先開始扭,近排直情放佢上highchair就扭一輪,未開始食就扭,喊!我之前盡量唔俾佢玩住玩具食,最多唱歌俾佢聽,但宜家真係冇唒辦法,要俾玩具佢先可以食到幾啖,之後又再扭過,工人姐姐同爸爸o係旁邊就不停咁俾唔同既玩具去引佢,有時冇辦法甚至要開卡通俾佢睇(佢會即刻睇到入唒神食得又快又乾淨!!)但我知咁樣會養成壞習慣,我真係唔想用玩具同電視去氹佢食飯,但真係冇唒乎!!如果佢大隻d肥d就話由得佢餓下o者,佢本身係細碼b,剛剛出完玫瑰疹冇左成兩磅,真係冇本錢去餓佢!

餐餐餵佢餵到我 ,我真係冇唒辦法,你地bb係咪會乖乖坐o係度食粥,有冇俾玩具/電視?有冇d咩心得可以教下我,我就黎癲喇!!

remark:應該唔關d粥既口味事,之前佢都肯食,睇住電視又肯食,同埋我餐餐d料都唔同.

男爵府

Re: 餐餐食粥都扭唒計,我真係投降喇!!你地有乜方法可以令bb乖d??

我都唔識架播, 但係我無特別熄電視架, 食果時咁岩開左咪由佢睇囉,佢都好肯食既 如果太眼訓佢咪唔肯食囉,所以我會就佢岩岩訓醒精神時食囉,食幾啖又飲下水囉,發覺佢食得多粥可能口乾,飲啲水又可以食過囉,我係用匙比佢飲水,佢好鐘意覺得得意掛 通常食4個字食晒架喇一個bb碗

大宅

Re: 餐餐食粥都扭唒計,我真係投降喇!!你地有乜方法可以令bb乖d??

I totally agreed what you said. My ah b also doing the same things and I'll let him drink a bit water in between, so he can finish a bowl within 20-30mins. Sometimes let him play toys or my husband will dancing/making jokes to make him laugh then i can put the food into his mouth. keke

男爵府

juki

我工人又係架 氹佢笑, 等佢打開口塞粥比佢食, 佢又無野播 又食咁食囉

男爵府

小程程,

我有比樂樂睇住電視食粥, 因佢都坐唔定, 左擰右擰, 無晒符~ 但有時佢都未必睇, 要換下唔同vcd至掂. 我個仔都係奀之之, 無本錢佢唔食就唔食, 因佢真係可以唔食野既, skip一餐都無問題, 所以唯有照比佢睇, 但揀d有益d既program囉, 同埋非食粥時間, 唔比佢睇電視

別墅

其實你已經做得好好,我就會熄電視食嘢,哥哥食飯都係,我諗要等佢肚餓d,可能會好d,我之前也是用玩具引囡囡食,好過開電視,另外就是用匙同佢玩,用唔同的聲引佢望住你.呢個時候的bb已經食不是第一,係難d.加油,朗朗你湊得好好拉.
我的小姨甥仔,好可愛呀

大宅

開頭我餵青B食佢唔係扭, 係唔肯開口, 淨係食頭果幾啖之後就mic住个咀, 跟住就發皮4 每次我諗住等夠晒鐘食奶先比佢食粥仔以為餓d会食得多d啦, 点知唔係架, 佢o地越肚餓就越冇耐性同你慢慢坐喺度食 之後我要喺佢每餐奶半个至一个鐘前比佢食, 最小都食到BB碗半碗, 鐘意食嘅話会食到一碗架, 食半碗果餐咪再補奶囉
3.315kg

大宅

我個b lee2日都係唔係好肯食粥, 可能作出牙仔, 所以冇mud胃口, 但係我都冇比tv佢睇, 費事養成bad habit啦. 同埋我轉餵佢食d糊仔加appe, 甜甜地佢又反而肯食wor...

所以我覺得唔好push佢食, 如果唔係會令佢對食物有bad image架. 你一係試

大宅

多謝各位教路!

依兩日朗朗食得好少少喇,可能真係之前唔係幾舒服心情唔好,同我見到佢上面牙肉有2個白色印,可能係o牛出牙所以食粥食得咁扭計!

anyway為左個仔可以食多d真係"玲玲查查"都出唒,剛剛俾佢試bb芝士,佢好似幾鐘意,宜家用芝士送粥氹佢食多d...

複式洋房

原來好多BB食嘢都扭哂計, 我個囡之前都係咁, 要爸爸唱Q版上海灘佢先肯張大個口, 真係要做show咁做, 呢一輪又好D, 肯坐係 high chair食哂成碗。

首頁

尾頁

跳至