意見反饋
義工
[2006年] 點教bb自己食飯?

民房

國民生產總值:26

點教bb自己食飯?

bb唔肯自己用spoon食飯,只係用來玩/放入口,有什麼方法可以train 佢?

男爵府

國民生產總值:5736

Re: 點教bb自己食飯?

捉住佢食仔同佢食幾次先..
不過我覺得都好睇佢本身喜唔喜食野...

民房

國民生產總值:26

cherrian,

多謝你的提議,但試過好多次,大老細都唔想繼續... 一手飛左支spoon落地.. 唉,可能好似咁講,佢唔鍾意食野...

大宅

國民生產總值:1819

我宜家剩係俾佢食水果或者d雜食既時候俾佢自己食
正餐粥仔就未試過
始終咁大碗
我覺得佢食完餐反會好疲倦囉

不如你試下係俾佢鍾意食既小食既時候先叫佢自己食啦

男爵府

國民生產總值:9185

呢樣嘢急唔嚟, 慢慢俾佢試, 到18個月後會好好多, 不過都係天一半, 地一半。

大宅

國民生產總值:1353

我平時食生果/茶点時!我會將小食切粒放在碗仔!等佢自己慢幔食!(預左玩多過食) 正歺就唔可以啦
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作.

複式洋房

國民生產總值:105

Hello,

我諗要俾佢自己試吓, 可能會有時會dirty少少, 外國好多人都係會樣bb去試, 我個嵐嵐都懂得用spoon, 但始終都會食到天一半地一半, 因為佢未完全掌握到技巧.......

男爵府

國民生產總值:5736

yes, 試得多就會ok, 但佢唔得, 都唔好怪佢, 唔係佢錯的

民房

國民生產總值:43

Try this:

You can feed BB half full and then hold his hand to finish the rest. By practice, BB will try himself. But of course, must have leftover all around

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.