意見反饋
義工

嬰兒醫護 今日: 3|主題: 77763

轉奶粉問題

別墅

國民生產總值:585

轉奶粉問題

hihi~我有d問題想問~
1~我個仔仲有一個月就一歲啦,佢由出世到依家都係食緊能恩1號~skin同便便都好好既~但係我想問問如果2號奶粉,轉番能恩2號好定係其他牌子好?(其實我有想過轉日本奶粉,因為聽過有媽咪話冇咁甜,同營養好d)
2~同埋我想問如果轉,係咪唔好一次過轉晒呀?我唔係好識點樣分配,我怕會攪到我個仔唔適應...
麻煩各位媽咪幫我解決d問題...

大宅

國民生產總值:2705

Re: 轉奶粉問題

我bb都係食ha1 & 2 食家轉緊奶粉 之前轉左森永大仔 唔得餐食餐呵 依家食明治 仲係試緊階段 不過你要知道 bb係敏感就食ha 嗎 如果你要轉我都建議你先食左ha2 先 因為大仔奶粉d便便會硬d 因為bb巳經有固體食物 同埋大仔奶粉成份唔同左 我就係哀左 一轉就轉大仔森永 因為食開低敏奶粉 一轉就轉d普通奶粉 bb腸胃適應唔到架 須然森永都巳經比較低敏 我個b 都唔掂呀 所以你依家先食ha2 睇下d便便點先 ok 就等bb1歲半先慢慢轉日本奶粉
bb 5月23號 出世la    http:///album.php?op=album&mid=184776&folderid=1653864&u=0]入黎睇下la

別墅

國民生產總值:585

味兒~麻煩晒你呀~咁我都係試左ha2先啦~ 如果唔適應就麻煩,而且佢又唔舒服~>.<
係呀~味兒~我想問點樣逐步轉2號奶粉呢?我唔係好識點分配~之前聽過話一餐1號,一餐2號,接住咁去~又聽過一餐裹兩樣都加d~咁其實邊個方法好?

大宅

國民生產總值:2705

正常轉奶粉係每日轉1餐 逐日增加餐數 但如果發現bb便便好辛苦 又或許patpat呵到紅晒 咁你就唔好每日轉1餐 唔好增加餐數 直至bb有改善先再加1餐 有時大仔奶粉可以開大小小水份都唔怕架 有時可能要1星期有時可能成個月 無一定架 如果都無好轉 就可能係bb唔夾呢隻奶粉la 因為bb食開低敏 如果你比 bb食第2隻 係會難d轉都唔出奇 要因應每個bb唔同 所以都係小心 為上

bb 5月23號 出世la    http:///album.php?op=album&mid=184776&folderid=1653864&u=0]入黎睇下la

大宅

國民生產總值:3974

好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

請問bb可唔可以同時食兩款奶粉..
之前食a+兩日先大便同埋all好小~轉奶反而大便多左..

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.