意見反饋
義工

論盡家傭 今日: 50|主題: 127113

有無人知Agent 要收工人幾多個月錢?

民房

國民生產總值:70

有無人知Agent 要收工人幾多個月錢?

想問下agent係咪一定要收工人5個月錢呢?有無方法收小d

別墅

國民生產總值:609

Re: 有無人知Agent 要收工人幾多個月錢?

唔知妳想知印印定係bun bun, 新來的印印要收HKD21,000, 即在頭七個月人工扣除,而她們頭七個月只收HKD340, 而 bun bun 大約HKD15,000, 她們多數可在親戚借到, 然後慢慢還.
:idea:

男爵府

國民生產總值:7372

最平聽過...4 個月
最貴...7 個 月
每月扣工人3000...
其實佢地初頭都好慘架..每月得個 400到 600百

大宅

國民生產總值:1704

係啊,其實好慘,所以我同工人講,唔俾心機做野既工人係傻既。因為俾人炒,返去印尼,就算申請來過,又要俾21000。有D無良agent會幫唔完約既印印搵工(唔使返印尼),但都要俾9000到10000agent。仲唔俾心機做野,更加傻既。不過我咁樣提醒過我之前個印印,結果佢一樣因為偷錢俾我炒。

mimi362436 寫道:
最平聽過...4 個月
最貴...7 個 月
每月扣工人3000...
其實佢地初頭都好慘架..每月得個 400到 600百

大宅

國民生產總值:3225

其實收佢咁多錢佢地好慘, 但對僱主來講係好事, 起碼佢地唔好亂來。
不過佢地又係唔生性, 來左幾個月就學古惑。無救!!

不過一句, 佢地比得人炒都係抵死。

大宅

國民生產總值:1068

友人介紹了一來港兩年的印印給我見, 我未請過印印, 見後感覺也不錯, 我問她懂不懂自己搞手續,她說懂. 后來我朋友轉告我, 那印印對他說原來她如果不做滿一個合約, 她要還反萬多元比agency.

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.