意見反饋
義工

夫婦情感 今日: 124|主題: 38909

好唔開心.......

侯爵府

國民生產總值:24623

好媽媽勳章 畀面勳章

子爵府

國民生產總值:11965

好媽媽勳章

Re: 好唔開心.......

其實兩母女邊有隔夜仇...你嬲你阿媽...你阿媽都唔知...而且你阿媽既為人係點...你最清楚...不如直接同佢講你既感受...

[url=http://lilypie.com][img]

子爵府

國民生產總值:12970

十隻手指都有長短, 唔好唔開心。
我c6個阿媽當個細仔係寶, 當我c6係地底泥都係咁.....
你開心見誠同佢傾下啦....
老虎囡2010年2月10日於嘉諾撒出世喇, 早過預產11日~ 重6.71磅

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

R

珍珠宮

國民生產總值:30266

2018復活節勳章 2018勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 親子王國15週年勳章

kellyly 寫道:
多謝關心,我只想申下.
其實我早係幾歲時都知mami鍚邊個,我只係成日都比個希望自己mami會錫我啫.

與其成日自己嬲, 小見 d 就算唔使自己咁唔開心.....

複式洋房

國民生產總值:309

與其成日自己嬲, 小見 d 就算唔使自己咁唔開心..... [/quote]

認同~~~
我自己本身都係咁.
我愛鱆魚&小b~

珍珠宮

國民生產總值:42239

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章

你亞媽慣左咁既相處方式, 佢唔知佢係 hurt到你.....

以我為例, 當亞媽在生時, 佢個個月追我取家用 (佢唔會追我細佬...), 我話想轉工, 佢唔支持 (怕搵唔到工就冇家用比), 我話想買 d乜, 又唔支持 (有閒錢買野不如比多點佢), 總之就比錢佢就最好, 後來佢有病, 都係我最緊張佢, 陪佢最多, 到佢走左, 我很後悔, 點解要佢追我家用而唔係我立即比佢 or 買多d佢鍾意既野比佢......所以很難講~!

樓主, 可能你媽媽思想很守舊, 有偏心, 但係, 你可以搵你亞妹傾下心事, 叫你亞妹同你亞媽講, 唔好再咁對家姐.

唉, 有時, 可能冇緣份, 但做得成親人, 都有一點微妙關係.

樓主, 你的感覺係真實的, 你媽媽是有錯, 我反而覺得佢有福氣, 因為有你咁好既女!! positive點睇會開心d.

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

o

翡翠宮

國民生產總值:76971

kellyly你咁乖咁有孝心第二時你個仔都會咁樣報答返你架

珍珠宮

國民生產總值:42239

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章

你係咪大女??

OR 你出世時, 係咪有 D 唔好既腳頭? 點解會咁嫁.....

無奈....

咁你真係要好好搵人傾下, 唔好迫到自己, 過到人過到自己咪對佢好囉, 如果個心唔舒服既, 你都唔好勉強!!

kellyly 寫道:
我都有諗過少見d大家感情會好d,但見到佢成日得一個人好似好慘咁,做女既都唔忍心見佢一個就陪佢.
叫呀妹同佢講...無可能la,呀妹佢唔覺得mami鍚佢.
由細到大哥妹有錯都第一時間鬧我,罰我
試過一次我終忍唔住比mami無情情食緊飯時鬧我.
我就反駁話佢好唔公平,做錯野嗰個唔係我,點解要鬧我罰我,係佢地做錯ar,你都唔洗咁縱佢地呀
當時我一路係咁鬧係咁喊,仲話幼稚園中班開始要我洗衫煮飯,掃地抺地,就算發緊燒都要我做,佢地就咩都唔洗做.
佢地都唔敢出聲.
但都好ka,我都多謝佢,而家我識煮飯,好多野係細個時成日做,到大個而家好有用.

珍珠宮

國民生產總值:34299

kellyly 寫道:
當時我一路係咁鬧係咁喊,仲話幼稚園中班開始要我洗衫煮飯,掃地抺地,就算發緊燒都要我做,佢地就咩都唔洗做.

病緊都要做?你呀媽果陣做咩?

幼稚園中班去煮飯,會唔會危險
好好過每一天......

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

i

大宅

國民生產總值:4233

以.德.報.怨,好佩服
比著我一定發難.
我喺大家姐,身同感受.
細個同樓主經歷相同.
現在關係反而變得更好.
可以啲孫囝孫囡關喺.
王菀之年度創作專輯《On Wings Of Time (CD+DVD) 》現已上市
請支持正版...請支持唱作女皇
(隻碟要煲架--不是放落個煲道煲...)
click入去試聽下..月亮說
飯婦人Blog

複式洋房

國民生產總值:187

kellyly
睇開d啦,我都係3兄妹,好彩我最細,做嘢做少d!不過媽咪就冇話特別照顧,錫邊個,但我生bb時我媽咪都冇幫我,佢就有幫我家姐,冇所謂啦!一家人呀ma!
:-)

複式洋房

國民生產總值:309

moonychan 寫道:
你亞媽慣左咁既相處方式, 佢唔知佢係 hurt到你.....

以我為例, 當亞媽在生時, 佢個個月追我取家用 (佢唔會追我細佬...), 我話想轉工, 佢唔支持 (怕搵唔到工就冇家用比), 我話想買 d乜, 又唔支持 (有閒錢買野不如比多點佢), 總之就比錢佢就最好, 後來佢有病, 都係我最緊張佢, 陪佢最多, 到佢走左, 我很後悔, 點解要佢追我家用而唔係我立即比佢 or 買多d佢鍾意既野比佢......所以很難講~!

樓主, 可能你媽媽思想很守舊, 有偏心, 但係, 你可以搵你亞妹傾下心事, 叫你亞妹同你亞媽講, 唔好再咁對家姐.

唉, 有時, 可能冇緣份, 但做得成親人, 都有一點微妙關係.

樓主, 你的感覺係真實的, 你媽媽是有錯, 我反而覺得佢有福氣, 因為有你咁好既女!! positive點睇會開心d.

to:moonlychan
你睇得咁開.....好勁
我愛鱆魚&小b~

子爵府

國民生產總值:11959

我阿媽以前成日追我比多d家用,話唔夠洗,但從來唔會問我細佬妹攞ga,我2個細佬妹又真係夠胆死1毛子都唔比佢ga wor, 我一出黎做嘢阿媽已經要我比3/4人工佢幫手供樓,我照比,直到樓供完都仲有比番果個數。

到我生左bb,再比多幾千佢幫我湊,但係佢仲話唔夠,好似以為我開金鑛咁,有時比遲少少就打我手提鬧我,有次我叫佢試下問細佬攞少少家用,因我多左阿b,又喺出面租屋住,加唔倒咁多$$比佢,於是乎佢同老豆講,弟日老豆省倒我喊,話細佬要養家無拎家用番嚟係正常嘅,但我唔比多d,仲叫阿媽問細佬係唔啱,因我拎家用番黎係理所當然嘅!

我喊係因為佢哋從來都無体量過我,我唔係大把錢,但我個個月比足佢地,佢話+我都照比,但點解當我有困難時,佢地唔識張就一下呢!究竟佢地當我係乜?好心淡!

不過呢d係以前嘅事,我地e+無嘢la, 始終係一家人丫嗎!
樓主唔好意思,借左你個位黎呻!

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.