意見反饋
義工

論盡家傭 今日: 26|主題: 127076

要求入境處加快visa批出

大宅

國民生產總值:1374

要求入境處加快visa批出

我想請問如果預備封求情信,會將個程序加快幾多,同埋應該幾時俾入境處.

如果無求情信,正常幫印印apply visa要幾耐呢?

大宅

國民生產總值:2995

Re: 要求入境處加快visa批出

Nippon 寫道:
我想請問如果預備封求情信,會將個程序加快幾多,同埋應該幾時俾入境處.

如果無求情信,正常幫印印apply visa要幾耐呢?

正常要幾耐我就唔知,但我個時3月左右申請,到差唔多5月尾都未得,重寄封信黎話唔approval,要我再補文件(證明我有地方比佢住)同調查我申請工人黎做mud。
我星期五收信,星期六10點左右直接打去入境處,炳完一輪,當日下午一點半左右出visa。

版主

國民生產總值:136494

2018勳章 夏天玩到顛 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我d記性麻麻, 唔係好記得時間........
好似有勁催呢, 一個月左右都ok既, 唔催呢, 等多2,3個禮拜啦
當然寫信都要有個好理由啦, 我上次話, 知道工人偷野又講大話, 奈何無人湊仔, 迫住要對住佢, 日日唔知佢o係我屋企攪咩, 就黎發顛, 屋企又有2個老人家.....(其實身壯力健)......balabala
其實一有工人application no (即vc/a...果個), 第一時間好去入信, 然後隔個禮拜到(俾d時間佢消化下), 就打去催下, 通常佢都會話佢唔係負責, 搵個負責officer覆你, 不過佢一覆call, 就通常好快批架喇!!

大宅

Isaac_ma, Charlotte_mom,

唔該晒你地,我依家有佐30w,6月中要開刀,但係easter之後先揀好工人,所以有d心急,我會用bb就快出世做求情信的excuse,希望加快到個簽証.

我想問個vc/a係簽約後幾時會有呢,係咪入境處會直接通知我定又要經agent呢?

男爵府

國民生產總值:5678

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

Nippon,
我朋友之前炒左一個印印,而家等緊新印到。佢 5 月頭生得,我聽佢講比左預產期既醫生證明過 agent,等 agent 可以催 immigration,希望可以快 d 批wor。正常時間要 6 - 8 個 weeks。

大宅

twins214wy,

我個agent都有同我用預產期醫生証明書催入境,不過我提早2個星期開刀,個agent話表面睇我唔係咁urgent,入境未必俾快visa我,所以我想自己寫信,解釋埋提早開刀,希望快d批咯.

大宅

國民生產總值:2476

Nippon
你出左vca未, 如果未,你親自上去immigration啦,佢見你大肚會快好多.我上次(一月果陣)親自上去過左兩日就批啦.

我就黎會炒依家呢個,但係新果個又未做到印尼contract,我六月尾又係開刀,都唔知搞唔搞到,真係好心急呀... :-( :-( :-(
Pretty Princess Petite Prince

大宅

Bergamot,

好耐無見你上去0707喇,你近牌點呀?

做咩要炒依家人個工人?印尼contract唔係話2星期okay嗎?我個agent話印尼領事館應該呢個星期攪掂,今個星期會入immigration,希望快d出vca,如果唔係,我下個星期照你咁講上去immigration睇下佢肯唔肯幫我啦.

希望你都快d攪掂,我仲忟過你,6月中開刀喇.
:-( :-( :-(

大宅

國民生產總值:1534

講下我嘅經驗,我係攞到no第2日親自寫封信,最緊要個理由夠合理,同埋講明有幾急,佢哋一定快俾你,我上次寫信去,總共唔使7日批咗,連agent都嚇親。

大宅

YEAH-YEAH,

唔該晒你,我會等埋今個星期個VCA出未,信已經寫定,希望到時好似你咁好彩.

大宅

Nippon 寫道:
Bergamot,

好耐無見你上去0707喇,你近牌點呀?

做咩要炒依家人個工人?印尼contract唔係話2星期okay嗎?我個agent話印尼領事館應該呢個星期攪掂,今個星期會入immigration,希望快d出vca,如果唔係,我下個星期照你咁講上去immigration睇下佢肯唔肯幫我啦.

希望你都快d攪掂,我仲忟過你,6月中開刀喇.
:-( :-( :-(

係呀,咁我家下係0706生麻,咪冇去0707囉... :lol: :lol:

我依家個工人一d 記性都冇,黎左咁耐英門又講得唔好, 一舊舊, 中門又唔肯學,又冇記性,又dirty, 又偷野食, 我地出左街又響阿女房度訓覺,總之有咁衰得咁衰啦....唉..

家下我申請呢個因為未齊文件, 要等印尼send過來,跟住佢passport又expire左,所以希望唔會delay得太耐啦.

大宅

國民生產總值:4300

Isaac_Ma ,

可以提供入境處的電話no. 嗎? 我已有vca no. & 舊工人又走咗成兩個week. 仲要返工. 攪到我倦到想死. 最慘又要煩搵人湊囡.

thanks.

大宅

國民生產總值:4011

我都有個VCA NO. , 係打去AGENT 問佢至比我, 佢亦話幫我催左入境處 , 咁我其實還需要打去追入境處嗎? 應該點同入境處講呢? 我3月頭申請, 6月中生BB LA.
THANKS.

大宅

國民生產總值:4493

好媽媽勳章

請問什麼是vca no. 呀?
囡囡04年5月25日出世,重3KG
09/06/04   3.35kg
25/06/04   4kg
30/07/04   5.2kg
01/09/04   6.3kg
02/10/04   6.9kg
29/11/04   8.2kg
28/12/04   9kg
31/1/05     9.9kg
13/6/05    10kg

大宅

hellovibe 寫道:
我都有個VCA NO. , 係打去AGENT 問佢至比我, 佢亦話幫我催左入境處 , 咁我其實還需要打去追入境處嗎? 應該點同入境處講呢? 我3月頭申請, 6月中生BB LA.
THANKS.

其實最好唔好旨意agent, 自已寫信去催,寫明自已就黎生bb, 需要多d時間train個工人etc.最好provide埋e生紙, 咁就會快好多.

大宅

國民生產總值:1534

Bergamot 講得好啱,agent封信千萹一律,講嘢冇d肉緊,我係入境處見到都唔方會著緊。

一定要因應自己嘅環境自己寫封信去,一方面有誠意,另一方面因為有白紙黑字催佢哋,佢哋俾你快都會有個依據。

若果d媽媽係就來生得,咁就一定要搵齊所有文件佐證,比如話預產期係仲有成個幾月先生得,但因為會開刀,所以會早,咁最好搵醫生寫幾隻字話你已經鐵定係幾時開刀,到時因為動過手術極需有人照顧,而你屋企又完全冇人可以來幫到你,現時非常擔心,傍徨,神經緊張云云.......。

咁樣有幾錢肉緊,人哋先至會同你著緊囉。

Bergamot 寫道:

其實最好唔好旨意agent, 自已寫信去催,寫明自已就黎生bb, 需要多d時間train個工人etc.最好provide埋e生紙, 咁就會快好多.

大宅

同埋我發覺寫信要中文先好d, 英文佢地會睇得冇咁快架...

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.