跳至

首頁

尾頁
該用戶已被刪除

你地會唔會介口

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

Re: 你地會唔會介口

我上一胎除左蛇,鱔同sheep冇食之外, 咩都有食. 不過今次唔敢食熱氣野,因為個胎仲未陀得穩, 同埋食親魚,牛都想嘔,所以都冇食.

大宅

我戒左咖啡/茶,魚生,辛辣食物,無戒海鮮

別墅

好媽媽勳章

我都算戒得幾多:生冷嘢,茶,咖啡、甜品,汽水,蟹類羊蛇等就一定啦。e生同我講過要到8w才開始穩定,都係小心d好。

別墅

DaisyDaisy,
嘩! 我稔我介口同你有得揮!!
不過我田雞,鱔同cucumba都介埋!!
d人話田雞,鱔好毒喎!!
之前兩胎都介足
今次都唔例外
要fair同費事到時真係食錯野,累左阿b
你知啦,淨係濕疹都人都顛
仲話其他乜乜食物敏感......
唉!!!! 介幾個月口.........我會堅持!!!

DaisyDaisy 寫道:
我都算戒得幾多:生冷嘢,茶,咖啡、甜品,汽水,蟹類羊蛇等就一定啦。e生同我講過要到8w才開始穩定,都係小心d好。

洋房

我奶奶就叫我千祈唔好食「馬蹄」,只係知佢奶奶個時話食左會易小產。

另我就介:蝦n蟹(聽朋友講話會令BB易有濕疹)、香蕉(話會滑腸唔好喎)、魚生、凍野、涼野,同埋少食煎炸野。

其實都幾多野唔食得…….但為左bb,冇辦法啦!
[/url]

別墅

好媽媽勳章

係la,真係好多嘢都唔食得,而家先知阿媽生自已嗰時都幾辛苦。
該用戶已被刪除

伯爵府

畀面勳章

我好多

大宅

好媽媽勳章

我戒左口既有:
1) 生冷野
2) 凍飲
3) 蟹
4) 無鱗魚
5) 芒果, 菠蘿, 香蕉
6) 藥材 (特別係參, 紅棗, 當歸)
7) 吞拿魚 & 三文魚

暫時黎講我覺得ok喎, 因為我都無乜胃口食野!

子爵府

Hi all,

Last time, I did not drink any coffee and did not eat any raw fish at all. I had had all types of fish, prawn and crab. Even banana.

This time, he he, , according to many web site, a cup of morning coffee is okay. I drink 1 coffee whenever I need to work on that day. Hard to work without coffee. Will try to minimize the in take of coffee if possible. Before I knew I was pregnant, I had eaten sushi for three consecutive days. For sure, from now on, no wine and no sushi.

大宅

各位靚媽:

我係第一胎,其實唔係好知咩食得咩唔食得,總之我有少少懷疑就都係唔食,搞到無啖好食

我戒口包括:
1)生冷凍

別墅

育兒性格勳章 熱血金章

你地會唔會戒牛呀 ?? d 人話牛會好燥架喎 ~~

男爵府

好媽媽勳章

但係牛好有營養架喎!!! ?-(
我呢胎又好like食牛添!! 我照食架!!!

三文魚&吞拿魚都好有益架喎!!點解要介呀!!!! ?-(

別墅

育兒性格勳章 熱血金章

係咪話唔食得生架咋 ??

男爵府

好媽媽勳章

生就唔好食呀!!驚"tall all"呀!!有細菌!!

大宅

記住唔好食木瓜呀!! 子宮收縮架!

菠蘿濕熱,食小d,bb無咁易痕痕!

有霉的cheese有李斯特菌 -- 禁!!

大宅

係啞,係啞,我個醫生叫我唔好食苦瓜同木瓜!

哦,原來波蘿濕熱,謝謝你提醒

我想問下各位,知唔知可唔可以食菇頪呢,好似冬菇,金菇,草菇.....全部我都好鍾意,但宜家都係唔敢食 :cry:

仲有有無人聽過唔好食通菜?因為通菜又叫抽筋菜喎! 我估都唔係好可信,不過大肚真係有好多千祈百怪禁忌

大宅

冬菇怕唔怕"un"胃? 我自己就萬試萬靈

大宅

好媽媽勳章

HO媽媽 寫道:
你地會唔會戒牛呀 ?? d 人話牛會好燥架喎 ~~

本來我一向都唔食牛肉, 但係牛肉好有營養, 所以我都食少少!

ctslhkc 寫道:
三文魚&吞拿魚都好有益架喎!!點解要介呀!!!! ?-(

醫生叫我戒ga, 佢話容易引起敏感喎!

首頁

尾頁

跳至