意見反饋
義工

樓市動向 今日: 2|主題: 66461

如果只俾得起95%首期,你會唔會買樓~???

子爵府

國民生產總值:13515

如果只俾得起95%首期,你會唔會買樓~???

我其實睇中左層樓,但我只俾到0.05成首期,如果俾1成就會好緊.......但我好鍾意,好驚俾人買左,點好~??

男爵府

國民生產總值:6988

醒目開學勳章

Re: 如果只俾得起95%首期,你會唔會買樓~???

層樓幾錢呀?
按歇預左要比利息同每月供款,
如果真係好中意層樓,
都係0個句,要睇每月供款能力,因為唔係三兩年就供完.

大宅

國民生產總值:3187

好媽媽勳章

你有無去問左銀行,層樓做唔做到95% 既mortgage 呀﹖唔係層層樓都借到95%架,要睇樓齡,跟住仲要睇埋你既收入同有無債務係身,先批架,你都係問左先啦。

男爵府

國民生產總值:6777

好媽媽勳章

celery 寫道:
層樓幾錢呀?
如果真係好中意層樓,

Agree...要睇每月供款能力,因為唔係三兩年就供完

大宅

國民生產總值:2440

畀面勳章 陪月勳章

比得少首期,就要比多d利息,自己儲多d首期先會好d

別墅

國民生產總值:860

我唔會, 因為個mortgage loan好大.

子爵府

celery 寫道:
層樓幾錢呀?
如果真係好中意層樓,

好平渣,百幾萬,因為呢個屋苑我睇中呢間係最平架喇.....供款能力都應付到~就係驚錯失良機,所以先心郁郁想買~

子爵府

giantkid 寫道:
你有無去問左銀行,層樓做唔做到95% 既mortgage 呀﹖唔係層層樓都借到95%架,要睇樓齡,跟住仲要睇埋你既收入同有無債務係身,先批架,你都係問左先啦。

我睇中個到係2003年架,即係4年樓齡,我老公收入3萬左右,無債務係身...........
咁有冇話邊間銀行好d??等我去問下~~同埋要帶咩資料架~??我未買過樓~~

珍珠宮

國民生產總值:34903

2018勳章 畀面勳章

總之每月供樓唔可以超過全家收入既4成半啦.

唔好淨係計95%, 仲有stamp duty, agent 1% commission, 律師費+查冊費, 裝修置家電, 都好多野架.

子爵府

Teresa 寫道:
總之每月供樓唔可以超過全家收入既4成半啦.

唔好淨係計95%, 仲有stamp duty, agent 1% commission, 律師費+查冊費, 裝修置家電, 都好多野架.

我計過,我老公月入3萬,咁供樓7千左右,應該應付到~~

我都知,就係俾晒全晒費用,剩返d錢只夠俾%95首期...當然唔係只計俾%95首期喇~~
就係個到d裝修好靚,可以執一執就得,所以可以慳返裝修錢,所以先心郁郁想買.......

大宅

國民生產總值:1004

~惠惠~ 寫道:
[quote]
celery 寫道:
層樓幾錢呀?
如果真係好中意層樓,

好平渣,百幾萬,因為呢個屋苑我睇中呢間係最平架喇.....供款能力都應付到~就係驚錯失良機,所以先心郁郁想買~[/quote]
边個屋苑呢?

別墅

國民生產總值:731

Personal opinion, it looks contradict on what you said,

"就係個到d裝修好靚,可以執一執就得,所以可以慳返裝修錢,所以先心郁郁想買......."

"好平渣,百幾萬,因為呢個屋苑我睇中呢間係最平架喇....."

Be very careful to check the details of the property, incl the validity of the title, whether it is a"unlucky" property etc. Don't trust the agent in any case.

Hope you can find your dream house, Good Luck!!

別墅

國民生產總值:567

惠惠 :

妳真係計清楚先好買, 間屋平d有無原因先???同埋你老公份工係咪穩定???問清楚bank上唔上到會先好決定

我new year前同老公都買多間3房(我地依家住緊2房),我地都係問清楚bank上到會,先敢同業主傾, 不過我地依家都係把3房放租, 因為依家囡囡2歲多,2房都仲夠住,同埋我同老公都係超穩鎮派, 打算過2年後先'羅,返自住

所以買樓依家野真係要想清楚, (我想買3房已經係05年的事)

good luck for you

pinkpink
[img align=right]http://www.sanrio.com/main/buttons/whatnewbutton.gif[/img]

禁止發言

國民生產總值:131

大宅

國民生產總值:4391

唔會

如果換樓, 我都會有$比3成首期先考慮
最和味o個條數, 唔係每月供款,
而係利息.

如果按得太高,每月o既供款係可以話係
"無mud野睇"
三思, 三思.....

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.