意見反饋
義工
[2006年] 請問你地會帶bb出去私家診所打咩針?

大宅

國民生產總值:4567

請問你地會帶bb出去私家診所打咩針?

除左母嬰健康院果d針~

大宅

國民生產總值:4284

Re: 請問你地會帶bb出去私家診所打咩針?

其實之前都有好多人講過:
肺鏈球菌疫苗和水痘針!

大宅

reginefhk 寫道:
其實之前都有好多人講過:
肺鏈球菌疫苗和水痘針!

肺鏈球菌疫苗同水痘針係咪可以隨時打架喇?大約幾錢?

大宅

如水痘針唔係同一歲支 mmr 一齊打就要隔一個月.
多數個 plan 會係咁:
mmr -- [1 month] -- 肺鏈球菌疫苗 -- [1 month] -- 水痘 -- [4 month] -- 又半歲針 (健康院)
肺鏈由 $600~$900 不等, 水痘我跟護協 plan 打唔記得幾錢啦

大宅

mmr -- [1 month] -- 肺鏈球菌疫苗 -- [1 month] -- 水痘 -- [4 month] -- 又半歲針 (健康院)
肺鏈由 $600~$900 不等, 水痘我跟護協 plan 打唔記得幾錢啦

肺鏈球菌疫苗其實多唔多人打呀?

大宅

國民生產總值:3092

regine,

係喎, 我唔記得左我地幾時要去打肺鏈&流感針tim :mrgreen:

大宅

gie_angie,
流感針兩支打晒啦, 肺鏈就睇大家啦, 希望又可以好似上次咁約埋四個 families 一齊去 tea 完就 bb 去打針

複式洋房

國民生產總值:478

肺鏈球菌疫苗和水痘針可以一齊打嗎???

別墅

國民生產總值:591

我之前問過我睇開個兒科e生. 他建議我bb
12m 返健康院打完1歲針
14m 肺鏈球菌疫苗
16m 肺鏈球菌疫苗
18m 歲半針
之後先打(入學前) 水痘針

大宅

國民生產總值:4673

LoBB 寫道:
我之前問過我睇開個兒科e生. 他建議我bb
12m 返健康院打完1歲針
14m 肺鏈球菌疫苗
16m 肺鏈球菌疫苗
18m 歲半針
之後先打(入學前) 水痘針

why take the 水痘針 so late ge?

複式洋房

國民生產總值:237

- 12m 返健康院打完1歲針
- 13m 肺鏈球菌疫苗 (3rd one, taken the 1st one when BorBor was 8 months, 2nd one when he was 9 months)
- 14m 水痘針

My 兒科e生 said each vaccine should be taken separately; and each should be separated by a min of 2 weeks.

大宅

唔該晒各位~

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.