意見反饋
義工

烹飪搵食 今日: 14|主題: 133112

請教煮糙米紅米~

大宅

國民生產總值:4567

請教煮糙米紅米~

點煲會唔咁硬身?同埋落水既比例係咪都係一比一架?

禁止訪問

國民生產總值:19394

Re: 請教煮糙米紅米~

別墅

國民生產總值:899

最少要浸3小時以上,
我就返工前浸到放工煮,大約8-9小時,
1/3糙紅米,2/3白米,
水的份量同平時一樣,
最初以為好粗'鞋",原來唔難食,
阿仔仲話有"咬"口tim!

大宅

等我試下先,唔該晒你地

大宅

國民生產總值:2419

我煮 3 色飯
1) 紅米 + 糙米 (1:1)
2) 早上出門前加水浸
3) 放工返屋企後再加白米一齊煮
4) 同水比例係 : 3 色米 + 水 (1:1)
5) 煮出來既飯不硬,仲有益過淨食白米飯

大宅

國民生產總值:2090

請問浸完紅米 + 糙米D水仲要唔要呢? 定係倒左佢再加D新水落去煮飯呢? THANKS!!

大宅

哎吔,我失敗左喇,我試過用紅米加白米1:1去煲,但係煲出嚟白米好爛呀,點解咁架?

複式洋房

國民生產總值:200

hyma,

我通常都會洗一洗d紅米, 之後浸佢最少1個鐘 (咁會冇咁硬, 我有d朋友就鍾意浸耐d), 然後再加d洗左o既白米, 浸紅米果d水會用返去煮, 因為聽人講果d水好多營養架...

hyma 寫道:
請問浸完紅米 + 糙米D水仲要唔要呢? 定係倒左佢再加D新水落去煮飯呢? THANKS!!

大宅

國民生產總值:2090

bertie 寫道:
hyma,

我通常都會洗一洗d紅米, 之後浸佢最少1個鐘 (咁會冇咁硬, 我有d朋友就鍾意浸耐d), 然後再加d洗左o既白米, 浸紅米果d水會用返去煮, 因為聽人講果d水好多營養架...

[quote]
hyma 寫道:
[/quote]

bertie, 唔該晒!!

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.