意見反饋
義工

烹飪搵食 今日: 18|主題: 133141

跳至
請問肉醬意粉用牛肉 OR 豬肉呢?

大宅

國民生產總值:2419

請問肉醬意粉用牛肉 OR 豬肉呢?

THANKS!

別墅

國民生產總值:899

Re: 請問肉醬意粉用牛肉 OR 豬肉呢?

一般係免治牛肉.....如果唔食得牛肉咪用豬肉lor!

禁止訪問

國民生產總值:19394

子爵府

國民生產總值:10027

我試過牛肉加豬肉,好味!

我們的房子愈來愈大  但家庭成員愈來愈少     
生活愈來愈方便  時間卻愈來愈少
更多的學位   但常識更貧乏     更多的知識 判斷力更少
愈多的專家   但愈多的問題     愈多的藥 但健康愈差
我們登陸月球又回到地球  卻難跟鄰居打個招呼
我們的科技愈來愈發達  但溝通卻愈來愈少    我們變得太重視量  而忽略了質    深厚的利益但淺薄的人際關係

禁止訪問

國民生產總值:19394

男爵府

國民生產總值:5701

兩樣溝埋好重好味架
兒女是耶和華所賜的產業,腹中的胎兒是他的賞賜
詩 127:3

男爵府

國民生產總值:6197

請問肉醬意粉個汁點整呀, 我都整過好多次, 但係都整唔到餐廳果種味道. :-( :-(

民房

國民生產總值:135

I want to know also.

大宅

國民生產總值:1586

兩樣肉都可以,免治雞肉又得
不過我覺得最好味都係免治牛肉

整肉醬意粉我會加 mixed herbs,黑椒 和 茄膏
甘個味道就好像街果d 咖

男爵府

國民生產總值:6197

mrsfull 寫道:
兩樣肉都可以,免治雞肉又得
不過我覺得最好味都係免治牛肉

整肉醬意粉我會加 mixed herbs,黑椒 和 茄膏
甘個味道就好像街果d 咖

mrsfull,
請問用咗意粉醬係唔係可以唔落茄膏

禁止訪問

國民生產總值:2149

子爵府

國民生產總值:10027

火石

都係係這處學倒野咋!

相裡面係我對孖囡黎架!不過幾年前影囉!

[size=x-small]聰明喎 ! 2溝 !
你張相是否孖仔?
我們的房子愈來愈大  但家庭成員愈來愈少     
生活愈來愈方便  時間卻愈來愈少
更多的學位   但常識更貧乏     更多的知識 判斷力更少
愈多的專家   但愈多的問題     愈多的藥 但健康愈差
我們登陸月球又回到地球  卻難跟鄰居打個招呼
我們的科技愈來愈發達  但溝通卻愈來愈少    我們變得太重視量  而忽略了質    深厚的利益但淺薄的人際關係

大宅

國民生產總值:1586

kam2007kam
係,如果用意粉醬就不用茄膏
我都好久沒有用意粉醬lu,因爲一瓶可以買一兩罐茄膏(整好多次)甘樣平d和自己做個汁好味d

茄膏開了後我會分開一份份包好,然後冰左,甘就可以慢慢用,不用幾餐都要整落茄膏的食品

伯爵府

國民生產總值:15591

"伙頭智多星"教7份豬3份牛,再加碎核桃
我是4歲的澤銘,我最愛跑來跑去,破壞看得到的一切東西,和最愛車車 ようこそ!ご覧で下さい !

複式洋房

國民生產總值:194

牛加豬係好味D, 我都係用茄膏, 一來平d, 二來好味好多, 保證無咁多添加既,

我鍾意加紅酒一齊煮, 香好多,

男爵府

國民生產總值:5315

等我又試吓牛加豬先

大宅

國民生產總值:2994

我平時用牛肉加番茄醬+洋荵, 好味, 未試過豬牛打交, 等我試吓是否好味.

男爵府

國民生產總值:9527

An Italian friend of mine gave me this recipe:

100 gram minced beef or veal
100 gram minced pork
55 gram minced prosciutto fat or pancetta (Italian bacon)
55 gram butter
1 large carrot, finely chopped
1 celery stalk, finely chopped
1 onion, finely chopped
1 glass of red wine
3 tbsp tomato paste
a little beef or chick stock
salt and pepper

Method:
1. Heat the butter in a large pan, add the prosciutto fat or pancetta, carrot, celery and onion and fry gently for about 10 mins.
2. Add the minced meats and stir with a wooden spoon to break them up into smaller chunks. Cook for about 15 mins to brown the meat, then add the wine and bubble for a few mins to allow the alcohol to evaporate a litle. Stir in a little stock to prevent the mixture sticking to the pan.
3. Stir in the tomato paste and dilute with a few tablespoons of stock to give a saucelike consistency. Leave to simmer for 1.5 hours, adding more stock if the mixture becomes dry. At the end of the cooking time, add a little more stock to obtain a smooth consistency. Season with salt and pepper.

Buon appetito

大宅

國民生產總值:3933

嘩,原來要煮咁耐嫁?
Devlin媽媽 寫道:
Leave to simmer for 1.5 hours

禁止訪問

國民生產總值:323

跳至
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.