想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

做唔做輸卵管檢查?

我老公因為近半年ml 時射唔到精, 上星期我地去睇不育醫生, 醫生建議做 iui。 我同老公都想試多幾個月自然懷孕, 唔想而加去做iui (星期六佢試ml, 又俾佢射到)。醫生就建議我老公去做精液分析, 而要我m黎第3日check卵 & check血做荷爾蒙水平檢查, 另check輸卵管, 因為醫生話我37歲, 生育能力大大下降, 又話我4年前落過bb, 如果有發炎, 可能會導致輸卵管閉塞。

我老公會去做精液分析, 而我有無必要m黎第3日check卵 & check血做荷爾蒙水平檢查, 另check輸卵管? 請俾d意見, thanks!!!

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

Re: 做唔做輸卵管檢查?

check 左可以安心D :mrgreen:

大宅

check 埋啦, 如果touch wood真係有問題,早知早解決。 而且你都37, 要生bb就快手啦! 祝早孕。

男爵府

cycream,

比我就會check la, 我都是nearly 37, 上個月小產咗,未bingo 前本來都打算睇不育醫生,因爲都等了九個月倒都未得,一月頭去左照 pelvic ultrasound & 照輸卵管, result is ok, 又由有到無,等僅 1st m 來又由頭來過,last week just went for a blood test to check the FSH + LH, it means 卵巢公能 normal, 到m來又會check下黃體素 to see if it is normal and enough. 黃體素 not enough is easy lead to 小產, 仲可能有好多野有關要check, 你都還好,睇僅不育,我初頭都是睇普通family doctor, 現在轉睇婦科,其實好多tests 都是我主動話要做 (coz I have read the relevant information from the web, books, etc.....),但有些我自己都是半桶水,要D專業意見,你有doctor advise你, no harm,不訪一試

good luck

首頁

尾頁

跳至